transplant Opublikowano 14 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2011 Witam. Po 3 miesiecznym postoju w nieogrzewanym garażu próbowałem odpalić sprzęt, ale bez rezultatów. Opiszę co i jak: - akumulator był słaby, podładowałem i kręcił dobrze -czasami łapał jak na moje ucho na 1, 2 cylindry ale nic więcej -wykręciłem tylko 2 swiece ze skrajnych cylindrów (nie miałem czasu ani narzędzi żeby się głębiej w tym grzebać)- świece mokre (paliwo jest podawane), iskra jest -immobilizer działa prawidłowo -motocykl stał przez 3 m-ce w nieogrzewanym garażu, nie był ładowany aku, nie był odpalany -w zeszłym sezonie czasami nierówno pracował na jałowych obrotach przy nagrzanym silniku- szczególnie w sytuacji po zgaszeniu na pare minut i powtórnym odpaleniu. Proszę o pomoc w tym temacie, bez wymądrzania się i zbędnych dywagacji. Czy to mogą być świece? Czy zimowy postój mógł im w jakiś sposób zaszkodzić? Dziękuję z góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Monter_ Opublikowano 14 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2011 Zmień świece.99% ze mają dosyć. Cytuj lewa noga: http://forum.motocyk...__1#entry782383 prawa noga: http://forum.motocyk...__fromsearch__1...i tak wszyscy umrzemy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbyhu Opublikowano 14 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2011 Yo! CBF czasem jakiegos takiego focha potrafi zlapac. Nie wiem czemu :]. Z kolega raz walczylismy przy CBF, ktora sie znarowila. Nie chciala zapalic, aku wykrecilismy do zera. Wymienilismy swiece, a w tym czasie aku naladowalo sie do pelna. I nic. Wykrecilismy drugi raz aku prawie do zera i dupa. Moto nie zapalilo. Dopiero skubane zaskoczylo z duzej gory na zapych, po dlugim "mieleniu" tlokami. Inny kolega mial podobny przypadek w CBF, ale on tak dlugo pilowal (chyba na aku samochodowym) rozrusznikiem, az wreszcie sprzet zagadal. Tez bym poszedl w strone wymiany swiec, ale mam wrazenie - znajac CBF - ze to moze nie wystarczyc ;). Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dejvis16 Opublikowano 14 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2011 Mialem ten sam problem z cbfa 1000, tez lapala na jeden dwa gary i zalewala swiece. Wymienilem swiece i jest juz ok :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Dudek Opublikowano 14 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2011 Wystarczy dobrze przedmuchać silnik prze zamontowaniem nowych świec i po problemie. Cytuj Człowiek mądrzeje z wiekiem i zwykle jest to wieko od trumny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tuzmen Opublikowano 15 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2011 (edytowane) Przy takich akcjach pierwsze co robię to spuszczam stare paliwo z gaźników, zazwyczaj odpala po krótkim napełnieniu gaźników świeżą benzyną. Jeśli to nie pomaga to niestety świece trza odkręcać co w cbr600 nie jest przyjemnym zajęciem No chyba że cbf ma wtryski :) Edytowane 15 Lutego 2011 przez Tuzmen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek Opublikowano 16 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2011 Tak, ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buber Opublikowano 16 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2011 Ja bym jeszcze spróbował na samostarcie psikanym do airboxu z przymknięty/zamkniętym paliwem. Chociaż na wtrysku to dziwnie może wyjść. W gaźnikowcu wystarczyło by włączyć ssanie, nie otwierać gazu, dać samostartem i jak zakaszle, to ssanie i nie ma bata. Cytuj Dezinformacja i fake newsy opierają się na tendencyjności w naszym myśleniu. Nie lubimy otrzymywać informacji, które są sprzeczne z tym, jak postrzegamy świat. Wolimy wiadomości, które potwierdzają nasze przekonania. Problem w tym, że wobec takich przekazów jesteśmy mniej krytyczni, więc jeśli dezinformacja będzie zgodna z tym, w co i tak już wierzymy, łatwiej będzie się nam na nią nabrać. Pamiętajmy, dezinformacja ma na celu radykalizację naszego światopoglądu, a nie jego zmianę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JanuszK30 Opublikowano 16 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2011 Witam. Po 3 miesiecznym postoju w nieogrzewanym garażu próbowałem odpalić sprzęt, ale bez rezultatów. Opiszę co i jak: - akumulator był słaby, podładowałem i kręcił dobrze -czasami łapał jak na moje ucho na 1, 2 cylindry ale nic więcej -wykręciłem tylko 2 swiece ze skrajnych cylindrów (nie miałem czasu ani narzędzi żeby się głębiej w tym grzebać)- świece mokre (paliwo jest podawane), iskra jest -immobilizer działa prawidłowo -motocykl stał przez 3 m-ce w nieogrzewanym garażu, nie był ładowany aku, nie był odpalany -w zeszłym sezonie czasami nierówno pracował na jałowych obrotach przy nagrzanym silniku- szczególnie w sytuacji po zgaszeniu na pare minut i powtórnym odpaleniu. Proszę o pomoc w tym temacie, bez wymądrzania się i zbędnych dywagacji. Czy to mogą być świece? Czy zimowy postój mógł im w jakiś sposób zaszkodzić? Dziękuję z góry. mysle, ze oprocz tych 3 miesiecy powinienes wytrzymac jeszcze 2 i bedzie OK oczywiscie swiece nalezaloby wymienic pozdr Cytuj Mechanika Motocyklowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
transplant Opublikowano 17 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2011 Dziekuje za zainteresowanie tematem i porady. Podejrzewam, ze przy pierwszej probie odpalenia na slabym aku zalalem swiece i dlatego nie uruchomilem pozniej sprzeta. Swieczki zamierzam wymienic w ten weekend i niezaleznie od temperatury nakrecic pare kilometrow. Wpierw musze porzadnie przedmuchac silnik przy wykreconych swiecach i tu pojawia sie pytanie: czy moge krecic rozrusznikiem przy zdjetych przewodach zaplonowych? Nie chcial bym bawic sie w masowanie wszystkich kabli. Czy moze lepiej zdjac przewody niskiego napiecia podające impulsy do cewek zaplonowych i czy nie spowoduje to uszkodzenie jakiejs czesci elektrycznej/elektronicznej? Eh, sezon juz blisko :biggrin: Pozdrawiam :buttrock: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buber Opublikowano 17 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2011 Wykręć świece, ale zostaw je w fajkach. I nic nie musisz uziemiać. Cytuj Dezinformacja i fake newsy opierają się na tendencyjności w naszym myśleniu. Nie lubimy otrzymywać informacji, które są sprzeczne z tym, jak postrzegamy świat. Wolimy wiadomości, które potwierdzają nasze przekonania. Problem w tym, że wobec takich przekazów jesteśmy mniej krytyczni, więc jeśli dezinformacja będzie zgodna z tym, w co i tak już wierzymy, łatwiej będzie się nam na nią nabrać. Pamiętajmy, dezinformacja ma na celu radykalizację naszego światopoglądu, a nie jego zmianę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Limo Opublikowano 17 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2011 Wykręć świece, ale zostaw je w fajkach. I nic nie musisz uziemiać. Na jakiej podstawie tak piszesz? Cytuj Why... So... Serious Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buber Opublikowano 17 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2011 Ano na takiej że układowi wysokiego napięcia nie robi różnicy czy iskra błyska w środku komory spalania, czy na zewnątrz cylindra. Grunt żeby wysokie napięcie miało dokąd pójść. Natomiast w niektórych elektronicznych zapłonach to niezdrowe kręcić silnikiem bez robienia iskry. Nie twierdzę że takie coś załatwi od razu układ - raczej w to wątpię, ale małe prawdopodobieństwo jest. Cytuj Dezinformacja i fake newsy opierają się na tendencyjności w naszym myśleniu. Nie lubimy otrzymywać informacji, które są sprzeczne z tym, jak postrzegamy świat. Wolimy wiadomości, które potwierdzają nasze przekonania. Problem w tym, że wobec takich przekazów jesteśmy mniej krytyczni, więc jeśli dezinformacja będzie zgodna z tym, w co i tak już wierzymy, łatwiej będzie się nam na nią nabrać. Pamiętajmy, dezinformacja ma na celu radykalizację naszego światopoglądu, a nie jego zmianę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbyhu Opublikowano 17 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2011 (edytowane) Yo! Zeby swieca machnela iskre, musi byc zmasowana. Samo zostawienie wykreconych swiec w fajkach nic nie da. Gwinty swiec musza przylegac do masy. Pzdr Edytowane 17 Lutego 2011 przez zbyhu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość josha Opublikowano 17 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2011 Wykręć świece, ale zostaw je w fajkach. I nic nie musisz uziemiać. Gdzieś, tam, coś dzwoniło, ale gdzie, ...w którym kościele... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi