Skocz do zawartości

Pierwszy PRAWDZIWY motocykl. A1, 125ccm

Rekomendowane odpowiedzi

Gość centymetr_sześcienny

Witam autora tematu.

Z tego, co mówisz, to jest z Ciebie kawał chłopa, więc od razu mogę Ci powiedzieć, że będziesz się mordował na 125, ale skoro już robisz A1 (ja też zrobiłem i nie żałuję), to doradzę z tego zestawienia viadro. Motocykl ma ten silnik, co w hondzie vt 125 (na której ja jeździłem, godny sprzęt do rozważenia), jest całkiem spory i zapewnia jakość hondy.

Co do enduro/cross/supermoto nie będę się wypowiadał, bo w ogóle nie jestem rozeznany w temacie. Ponoć świetnym motocyklem jest MZ rt 125, rzekomo najnowocześniejszy silnik z klasy 125, ale to jest rarytas na rynku i ciężko będzie znaleźć coś dobrego.

YBR zostaw, ja na niej przerobiłem kurs i źle ją wspominam, przede wszystkim kultura pracy singla doprowadzała mnie do pasji (miał straszne kłopoty z rozgrzewaniem się, ale trzeba wziąć pod uwagę, że mało kto o niego dbał, w końcu sprzęt do nauki).

Może weź jeszcze pod rozeznanie skutery? W klasie 125 można znaleźć całkiem sporą i żwawą maszynę.

Co prawda - kawał ze mnie chłopa ;] . No sam osobiście wiem, jak długo rozgrzewa się ybrka. Co do odpowiedzi poprzednich userów - Cagiva mito jest niewygodna oraz jest to dwutakt. Kolega, co polecił mi enduro narobił mi smaka, gdyż zobaczyłem ten moto w wersji 650ccm 2010r to byłem pod wrażeniem, ale humor mi opadł gdy dowiedziałem sie, że takie 125 nie znajdę. Proszę o komentarze jak sprawuje się wiaderko bo już jestem jego pewien ;) . Z pewnością dam radę go utrzymać mimo iż jest ciężki - mam swoją masę oraz przyczepność, także z tym problemu nie będzie

Naciskam starter... Jeszcze kominiarka, rękawice, kask. Ruszam, opada zmęczenie i złość.

Zostawiam za sobą świat pełen zawiści, krzywd, raniących niedomówień...

Bo Moja ulubiona pozycja? To pozycja za kierownicą motocykla...

1. nie kupisz za 4500 varadero 125 w stanie nadającym się do jazdy

2. przy twojej wadze 125 w 4t to pomyłka

3. jak dla mnie to te małe enduraki typu dt to własnie sprzęt dla ciebie, bo co z tego ze cbr 125 udaje scigacza skoro taki 30 konny dt zjada go na śniadanie

jjank ma rację- żeby nabyć fajny czterotakt na asfalt potrzebowałbyś jeszcze dołożyć z 1.5k, ale jeżeli się dobrze potargujesz, to może nawet 5k Ci wystarczy.

Co do enduro nie mam dla Ciebie, jak już wcześniej pisałem, żadnych mądrości. Jeżeli jesteś wysoki, to enduro byłoby jak znalazł, ale wyżyłowane jednostki zapewne są sporo droższe w utrzymaniu.

Nie wiem, czy patrzyłeś w kierunku vt 125, jest to naprawdę spora maszyna, która bez problemu daje sobie radę z dorosłym chłopem.

Edytowane przez centymetr_sześcienny

Już to przemyślałem wcześniej i ustaliłem, że na motor nie ma co żałować kasy. Max wynosi 7000zł

Naciskam starter... Jeszcze kominiarka, rękawice, kask. Ruszam, opada zmęczenie i złość.

Nie to, że się powtarzam, ale jeżeli chcesz dobre 125 na asfalt, to bierz shadow vt 125 i się nawet nie zastanawiaj. Przy Twoich wymiarach to będzie, moim zdaniem, najlepsze rozwiązanie. Nic większego w klasie 125 i tak nie znajdziesz.

Ewentualnie viadro. Ponoć ten motorek to prawdziwy obieżyświat.

Może się nie znam, ale o ścigach zapomnij, jeżeli zależy Ci na ekonomice i niezawodności.

Pozdrawiam i życzę dobrego wyboru.

Jak dla mnie to bierz Varadero 125 miałem ten motor nic nie musisz robic tylko lać bęzyne i jezdzić ! . Za 7 tys znajdziesz Varadero w super stanie z roku 2002-2004 , spalanie najmniejsze miałem 3,8 tak średnio 4,3 pali więc nie ma co płakać jest duży wygodny mozesz załozyć gumole i kufry !

Jak dla mnie to bierz Varadero 125 miałem ten motor nic nie musisz robic tylko lać bęzyne i jezdzić ! . Za 7 tys znajdziesz Varadero w super stanie z roku 2002-2004 , spalanie najmniejsze miałem 3,8 tak średnio 4,3 pali więc nie ma co płakać jest duży wygodny mozesz załozyć gumole i kufry !

Widzisz. Masz Varadero to ją polecasz. Ja polecam DT 125, spalanie identyczne jak w Varadero (ok 4l), kufry możesz bez problemu zamontować, Vmax 140 .

Moc Varadero to można porównać z DT 80.

Edytowane przez WLD_Wlodi

www.odszkodowania-wlodarczyk.pl

Tyle, że nie podoba mi się DT 125. Motocykl dla mnie musi być ładny. Na przykład to są ładne motocykle, tyle, że na 125 pegaso nie ma takiej ladnej.

-Varadero 125

-Aprilia pegaso 650

• 2 tygodnie później...

Wybrałem Varadero. Zostanę przy niej już. Mam kilka modeli, które bym kupił. Jedyną sprawą jest to, że aukcje nie znajdują się w Polsce. Która z tych jest godna uwagi i dlaczego:

http://inzerat.i-bazar.cz/1421665-honda-varadero-125-819/

http://inzerat.i-bazar.cz/1287496-honda-xl-125-varadero-34/

http://inzerat.i-bazar.cz/1594178-honda-varadero-125/

http://cgi.ebay.de/Honda-Varadero-125-ccm-...Motorr%C3%A4der

Z tego co widzę 2 sztuki mają zamontowane dodatkowe światła, a takowe by mi się przydały. Z góry dzięki za opinie.

• 9 miesięcy temu...

Witam wszystkich.

Właśnie zamierzam rozpocząć moją przygodę z motocyklami.

Mam 17lat i niedługo zacznę robić prawo jazdy A1 (ponieważ na początek i tak nie będę kupował motocyklu powyżej 125cm3).

I mam do was pary pytań i myślę że mi pomożecie.

a zatem :

1. Jaki polecili byście mi motor na początek ? ja myślałem nad HONDA NSR i CBR < czy to dobry wybór ? <- nie powyżej 125cm3

2. Ile by ok. kosztował początkowy sprzęt na motocykl ? (kask itp.)

no i na razie to chyba tyle < jak coś to jeszcze dopytam).

z góry wielkie dzięki za pomoc

Witam wszystkich.

Właśnie zamierzam rozpocząć moją przygodę z motocyklami.

Mam 17lat i niedługo zacznę robić prawo jazdy A1 (ponieważ na początek i tak nie będę kupował motocyklu powyżej 125cm3).

I mam do was pary pytań i myślę że mi pomożecie.

a zatem :

1. Jaki polecili byście mi motor na początek ? ja myślałem nad HONDA NSR i CBR < czy to dobry wybór ? <- nie powyżej 125cm3

2. Ile by ok. kosztował początkowy sprzęt na motocykl ? (kask itp.)

no i na razie to chyba tyle < jak coś to jeszcze dopytam).

z góry wielkie dzięki za pomoc

Honda CBR to moim zdaniem bardzo dobry pomysł. Ma dobre osiągi, nie psuję się i przy tam mało pali. NSR to taka wzmocniona wersja CBR ale już nie jest taka niezawodna i dużo gorzej brzmi.

Ubrania na motor nie da sie wycenić... można kupić tigera za 50zl albo shoeia za 2000zl to już musisz sam zdecydować.