Skocz do zawartości

Co zrobić po utopieniu moto??

Rekomendowane odpowiedzi

Ludzie nie ma nic do tego czy 2t czy 4. Jeśli woda dostała się do skrzyni biegów ( bardzo możliwe ) I do układu korbowego to dają o sobie znać wszystkie łożyska w silniku ale to po jakimś czasie ;) Ale skoro lepiej przy następnym remoncie wymieniać wszystkie łożyska,niż rozebrać silnik i dokładnie oczyścić inwestując tylko w uszczelkę to robta co chceta :bigrazz: pozdro

Jak niby woda miała się dostać do skrzyni?

Ludzie topią maszyny (mówię o 2t) i jakoś żyją...

Jeszcze tak napiszę do tematu, ja raz się w wodzie wywaliłem :O i wody nie wciągnął (nie, to nie była kałuża na asfalcie ;] )

na pewno masz wszystko szczelne?

Edytowane przez lionix

Jak niby woda miała się dostać do skrzyni?

Ludzie topią maszyny (mówię o 2t) i jakoś żyją...

Jeszcze tak napiszę do tematu, ja raz się w wodzie wywaliłem :O i wody nie wciągnął (nie, to nie była kałuża na asfalcie ;] )

na pewno masz wszystko szczelne?

A no tak że przez odpowietrzenie skrzyni mogla się dostać, nieszczelny uszczelniacz wału od strony sprzęgła. Niech topią ludzie sobie te maszyny,ale widziałem co woda potrafiła zrobić z łożyskami skrzyni biegów i reszty silnika w EXC 4T. Jeśli woda dostała się do skrzyni biegów to stanie się to samo. pzdr

A no tak że przez odpowietrzenie skrzyni mogla się dostać, nieszczelny uszczelniacz wału od strony sprzęgła. Niech topią ludzie sobie te maszyny,ale widziałem co woda potrafiła zrobić z łożyskami skrzyni biegów i reszty silnika w EXC 4T. Jeśli woda dostała się do skrzyni biegów to stanie się to samo. pzdr

A gdzie ty masz to odpowietrzenie bo ja o czymś takim nie słyszałem? (zapewnę się mylę, dlatego pytam :P żadna złośliwość :D )

A nieszczelny uszczelniacz to już nie jest sprawny moto ;]

Topienie czterosuwa to jest zupełnie inna bajka niż dwusuw, w 4T po dostaniu się wody do filtra, wpadnie ona do odmy a stamtąd już droga prosta do skrzyni i rozrządu... :D

Fota troche rozmazana bo wycieta z filmiku http://xrally.eu/images/morfeoshow/wielkie...ig/MOV06839.jpg

http://xrally.eu/images/morfeoshow/wielkie...ig/MOV06840.jpg

Ogólnie to na tej trasie jest rajd co roku i był miesiac temu i mieszkancy dla wiekszego fanu wykopali tam dół koparka i musiałem sie właśnie w niego wje***ć :/

Nie rób scen :icon_razz: do utopienia brakuje ci jeszcze ze 20 cm :icon_mrgreen: silnik zaciąga powietrze pod siedzeniem wiec dopóki nie zatopisz go do tego miejsca to nic sie nie stanie. a to że bulgocze trochę wodą z tłumika to normalne :biggrin:

A gdzie ty masz to odpowietrzenie bo ja o czymś takim nie słyszałem? (zapewnę się mylę, dlatego pytam :P żadna złośliwość :D )

A nieszczelny uszczelniacz to już nie jest sprawny moto ;]

Topienie czterosuwa to jest zupełnie inna bajka niż dwusuw, w 4T po dostaniu się wody do filtra, wpadnie ona do odmy a stamtąd już droga prosta do skrzyni i rozrządu... :D

Nikt nie powiedział że wszystkie uszczelnienia w moto były nowe. A ja mam to odpowietrzenie na karterach nad skrzynią biegów właśnie :bigrazz: ;)

Nikt nie powiedział że wszystkie uszczelnienia w moto były nowe. A ja mam to odpowietrzenie na karterach nad skrzynią biegów właśnie bigrazz.gif mrugacz.gif

w cz cross też tak jest,w cz prawidłowo od tego wężyk jest który ma zwisać w dół jak jest w cr nie wiem :D

Może dlatego że CR to cross i z założenia nikt tego topić nie będzie? Nie wiem D.gif Ale co ludzie robią to inna bajka j.gif

mtx 80 też tak miała jak cz cross a to enduro :D dt80 zapewne też ma......

chyba tylko ogar 200 nie miał odpowietrzenia skrzyni z moto które znam.....

"... i ujrzal Pan prace nasza i byl zadowolony a zapytawszy o zarobki nasze usiadl i zaplakal..." list Pawla apostola do koryntian

michoa-100% stylistów bez szyku

http://miszczua.cba.pl

mój ma odpowietrzenie pod gaźnikiem węzyk idzie w dół pod wahacz nie miałem okazji jeszcze sprawdzić oleju ale sprawdze.A piachu do skrzyni nie naleciało ponieważ to jest niemozliwe żeby przez cięką 40 cm rurke naleciało piachu skoro skrzynia nic nie ciagnie przez ten weżyk.

a ja na przykład byłem świadkiem jak kolo przez podobną wodę szedł pełnym piecem no i zatrzymał się w końcu na podobnej głębokości jak Ty. Nie udało się go odpalić mimo stawiania motoru w pionie i wylewania wody z wydechu itp. Po rozebraniu okazało się że korba się wygięła. Najprawdopodobniej dlatego ze woda nawet w niewielkich ilościach nie daje się sprężyć nad tłokiem tak jak powietrze. Czyli zmniejszyła się objętość komory spalania o ilość wody która tam była.

Może gdyby nie zassał wody przy max obrotach było by lepiej.

W Twoim wypadku problem najprawdopodobniej jest w gaźniku. Wystarczy maleńka kropelka wody i nie ma bata żeby odpalił. Wyciągnij gaźnik i dokładnie go wyczyść i osusz.

No i olej tez sprawdź czy nie ma tam wody.

• 2 tygodnie później...