jjank Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2010 (edytowane) Siema, złapałem gumę w przednim kole i musiałem wracac na flaku 10km, nawet nie było tragedii :D Umyłem moto, zdjałem koło, ale zeby wyjąc dętkę będą niezłe schody, bo opona jest twarda jak diabli i nie chce sobie podrapac złotych felg łyżkami. Nie wiem czy nie lepiej od razu pojechac z tym do fachowca bo czuję ze oszarpie sie z tym jak dziki osioł a i tak nic nie zdziałam. W MZtkach i inncyh pomykacach wymiana dętki to 20min roboty, a tu... A wy sami zmieniacie opony itp? Edytowane 3 Kwietnia 2010 przez jjank Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.Maciek Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Jeśli masz specjalne łyżki - do opon motocyklowych, najlepiej do kostek to idzie przyjemnie i szybko, ale potrzeba dwóch osób bo samemu to ciężko. Najłatwiej pojechać do fachowca, ale do takiego co ma odpowiedni sprzęt i umiejętności, bo jeśli pojedziesz do pana Miecia co zmienia w autach to różnie może to się skończyć. wesołych świąt! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LEŚNICZY Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Najpierw zdeptaj oponę by się odkleiła od felgi , potem łyżki po co ci idealne felgi jak i tak są cały czas z błota lub kurzu :biggrin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RafRaf Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Dasz radę sam, tylko przy pierwszej zmianie musisz mieć dużo zapału i chęci. Możesz to robić dwa razy bo zdarza się że przyszczypniesz dętkę łyżką. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lionix Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2010 było 1000 razy tak sam zmieniam w 30 minut :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkulpa Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Nie trzeba 2 osób do zmiany, sam to zrobisz. Oponę z felgą połóż na starej oponie samochodowej lub starej z moto. Odkręć dzyndzel z dętki i przydeptaj oponę tak aby odeszła od rantów. Potrzebujesz 2 łyżek. Przy ściąganiu i zakładaniu pamiętaj aby łyżki nie pchać za głęboko bo przyszczypiesz dętkę. Przy zakładaniu dętkę posyp talkiem a rant felgi wysmaruj smarem lub ludwikiem (wolę smar). Jeśli nie chcesz Porysować felgi (był temat niedawno) to pod łyżkę podkładaj np kawałek plastiku z pojemnika po oleju. Przy zakładaniu pamiętaj również aby trzymak do opony był poluzowany. Na samym końcu zakładania opony ( ostatnie pociągnięcie łyżką) przydeptaj przeciwległy koniec opony tak aby opona weszła w rant, zrobi ci się trochę luzu na łyżce i opona ładnie wejdzie. Pamiętaj o smarowaniu :)Warto nauczyć się samemu zmieniać oponę bo zapewniam że w sezonie zdarzy ci się jeszcze nie raz złapać kapcia. Dobrze, że zaczynasz od przodu bo tył to dopiero wyzwanie, powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2010 przód to memento, ale z tylnymi miałem już dwa razy problem, opona nie chciała zeskoczyć z rantu i musiałem bawić się z imadłem ;] Cytuj http://czcross.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
A&K Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Ja teraz drugi sezon na tym moto i jeszcze nie miałem kapcia,ale jak złapie to sam nie wiem co spróbuj i napisz jak było to sam spróbuje jak złapie gumę :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lionix Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Przecież ty masz szlifierkę, na asfalcie jednak trudniej przebić oponę :banghead: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkudlar Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2010 w wulkanizacji to kosztuje grosze.po co sie szarpać.chyba że lubisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crossmen7 Opublikowano 4 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2010 Tak,ja też ostatnio zmieniałem 1h 10min w tym 4 browary i jedna przyszczypnięta dętka :biggrin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
włochatyDR Opublikowano 4 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2010 Z przodu ściągniesz bez problemu, ale do tylnej nawet nie podchodzę... U mnie 15 zł zaklejeniem dętki i wszystko na gotowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba Opublikowano 4 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2010 to nawet nie chodzi o kase, na początku też myślałem po co sie tak je**ć, ale że musiałem bo nie miałem jak podjechać a jeździć sie chiało to zmieniłem swój pierwszy dziewiczy raz opone w ttr, o tej pory sam zmieniam ;] Cytuj http://czcross.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bully Opublikowano 4 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2010 było 1000 razy tak sam zmieniam w 30 minut :P Cieniutko da się w 2minuty 29 sekund Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jjank Opublikowano 4 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2010 wymieniłem dętkę na nową, ale musiałem ją przeciac łyzką przy ostatnim wciskaniu łyzką opony, bo juz nie mogłem palców wsadzic zeby wyczuc czy nie przycisnałem detki :/ :/ :/ pompuję, a tu szybciej schodzi niz ostatnio :/ ogólnie czynnosc bardzo mecząca a do słabych nie naleze bo silnik sam wyjmuję i wkładam, po swietach jade z tym do serwisu SKÓRY, nie bede się męczył, ale najbardziej boli mnie ze nie polatam dzis i jutro bo pogoda zajefajna i mam akurat czas bo swieta :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi