Skocz do zawartości

Problem - ON w baku

popek
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

pytanie mam... czy ropa wymiesza sie z benzyna czy jakos sie rozdzieli.... ostatnio przy dotankowywaniu na trasie wlalem ropy do baku... nim zauwazylem swoj blad bylo juz 2,8 na ... reszta zalana 98.... zaryzykowalem i pojechalem na tym dalej... jak dojechalem na miejsce dotankowalem jeszcze na shelu 100okt 11l (do pelna).... i teraz pytanie... moto jechalo bez problemu...tylko czy ropa wymieszala sie z bena i jakos sie przepalila... czy jest opcja ze ropa oddzieli sie jakos od beny i wyplynie na gore, czy raczej juz dawno sie przepalila....

Znam przypadek Fazera z ON pod korek , ponoć na zimno odpalał , kichał , prychał , ale tam benzy było b. mało a ropy b. dużo :icon_rolleyes: Sądzę , ze nie masz czym sie martwić :icon_mrgreen: Najlepszym sie zdarza ...

Edytowane przez RudyXJ

... może już czas się przesiąść na jakiegoś diesla ? :icon_rolleyes:

Tak serio im mniej ropy w benzynie tym lepiej ... raczej się miesza niż oddziela ... wg mnie jeśli już tym pojeździłes to i resztę wyjeździsz ...

jak lata to lataj i sie nie przejmuj :buttrock: .

Zanajomy kiedyś po % zatankował do poloneza ropy Verva:) (poldek byl benzyniak) naklejki troche podobne i pomylil pistolety. Rano szukali przyczyny ,,nie palenia,, i wieczorem po calym dniu poszukiwań okazalo sie ze zalał ropy.

Pozdro

Edytowane przez Veteranos

BYŁO:

-kilka MZ--> Kawasaki ZXR 400-->VFR 750 streetfighter-->Honda Vfr 750 rc 36 I 92r.

JEST:

-Honda VFR 750 rc36 I 90r.

Mi w ZX-6R zadziałała rezerwa więc zalałem do pełna... niestety ON :notworthy:

Po około 10km motor zaczął parskać i dymić... po chwili padł :evil: Myślałem, ze rozleciał się silnik... Bart przyjechła na pomoc próbował zapalić i jakoś zaskoczył :banghead: Chodził bardzo nierówno więc przekrecił kluczyk co by go nie męczyć... Ale silnik dalej pracował(samo zapłon) i trzeba go było zdusić na biegu :D Wtedy było już wiadomo co mu jest... Wylałem cały zbiornik do rowu, później 5l benzynki do baku i na popych... Po kilkunastu metrach parchania załapał i chwilę później było wszystko OK ;)

Także jak jeździ to wyjeździj wszystko do konća i powinno być ok...

Pozdrawiam

Piotr

Hej,

wieki temu (cirka about 25 lat) zalałem do malucha parę litrów ropy przez nieuwagę (ale był wstyd!!) i dalej do pełna etyliny (ktos pamięta co to etylina???). Parskał, zapalał po kręceniu przez pół minuty, 1/2 mocy , ale przeżył i dało sie jeździć. Następne tankowanie i było OKI.

Pozdro Włodzio

popek napisał:

.... ostatnio przy dotankowywaniu na trasie wlalem ropy do baku... nim zauwazylem swoj blad bylo juz 2,8 na ... reszta zalana 98.... zaryzykowalem i pojechalem na tym dalej... jak dojechalem na miejsce dotankowalem jeszcze na shelu 100okt 11l (do pelna)....

Bak masz 20L, wlałeś 2,8L ON czyli 14% . Kolejne tankowania zmniejszyły te proporcje na korzyć Pb. ON rozpuszcza się w benzynie. Pozostaje wypalić bak do końca bez szaleństw. I po sprawie. Na przyszłość patrzeć na końcówkę węża którą wkładasz do baku, bo do wlewu motocykla wejdzie nawet rura do tankowania TIR-ów. Są pacjenci którzy celowo przekładają węże na stacjach żeby więcej paliwa sprzedawać - "panie, to poprzedni klient tak zostawił. Trzeba spuścić, o tu do pojemnika i kupić nowe paliwo. Zamienić nie idzie bo stan magazynowy musi sie zgadzać. ". :icon_rolleyes:

Edytowane przez Hun996

zawsze tankuje na BP... zatrzymalem sie w trasie we wroclawiu na ORLENIE i chicalem dotankowac co by do katowic dojechac... patrze na węze jest verva 98 ale 5 zyla (monopol - jedyna stacja na calej A4 chyba) to obok jest verva zwykla...to leje... jak juz lalem patrze ze obok jest PB95 - to co ja leje ?

najlepesze jest jak do kasy podszedlem zaplacic...gosciu patrzy na motocykl, na mnie i pyta.. disel ???? :buttrock: