Skocz do zawarto艣ci

GSX-R "dziura w gazie"

Pawel
 Udost臋pnij

Rekomendowane odpowiedzi

Problem - Suka GSX-R 750 1993. Moto chodzi 艂adnie, ale ma przyci臋cie w wychodzeniu z wolnych obrot贸w. Pierwszy pomys艂 - jak zwykle 艣wiece - zosta艂y nie raz zalane w okresie zimowania ( z tym si臋 spotka艂em ostatnio, ale sprz臋t gubi艂 zap艂ony i strzela艂 w wydech - tutaj tego nie ma). Mam jadnak w膮tpliwo艣ci, czy to wystarczy - i tak na pewno zmnieni臋 je na nowe. Silnik po pierwszym zd艂awieniu wkr臋ca si臋 elegancko i jest ok. Kto艣 (JAKI艢 MECHANIK) rzuci艂 has艂o "membrany" ale nie mam przekonania czy to jest to - po przekroczeniu 2000 obr wszystko jest ok, po przegaz贸wce wszystko wraca to normy bez zawieszania obrot贸w itp. Mo偶e macie jakie艣 pomys艂y na co zwr贸ci膰 uwag臋 w czasie rozbrajania ga藕nik贸w? Pewnie wiecej si臋 wyja艣ni jak to zrobi臋 :-)

Pozdro, Pawe艂

Odno艣nik do komentarza
Udost臋pnij na innych stronach

OD Ry艣ka dosta艂em nast臋puj膮ce info :

"filtr prawie n贸wka -przejechal 300km (HifloFiltro)

wydech- MICRON "

Sztorm7 - tak jak pisa艂em - wida膰 to nawet w czasie ruszania (zorbi艂em rundk臋 przed warsztatem i wystarczy艂o). Obroty 1000, puszczasz sprz臋g艂o, powoli dodajesz gazu, dodajesz i .... przyduszenie obrot贸w, potem gwa艂towny skok i wszystko idzie ok ju偶 od oko艂o 1500 - 2000 obrot贸w :?

Tak jakby sprzet dostawa艂 za du偶o paliwa (albo za ma艂o powietrza). Nie wiem nic o ustawieniu ga藕nik贸w, jak ke wyjm臋 to zobacz臋 jak s膮 wkr臋cone 艣ruby mieszanki i jak si臋 to ma do danych fabrycznych.

POzdro, Pawe艂

Pozdro, Pawe艂

Odno艣nik do komentarza

Czesc

Chyba nie za bardzo wam pomog臋 natomiast mia艂em identyczny proble w XJ 600, z tym 偶e dziura niestety nie znika艂a po rozgrzaniu. Wymieni艂em 艣wiece i nic, wymieni艂em przewody i fajki te偶 nie pomog艂o, rozebra艂em ga藕niki wyczy艣ci艂em i zrobi艂em synchro oczywi艣cie te偶 nie pomog艂o. Jedna ze 艣rub regulacyjnych by艂a lekko obrobiona wi臋c zosta艂a wymieniona i to te偶 nic nie da艂o. Natomiast przy rozkr臋caniu zauwa偶y艂em 偶e membrany by艂y lekko zniszczone mo偶e nie ca艂kiem ale zawsze wi臋c mo偶e ten pomys艂 z membranami nie jest z艂y, trzeba by je dok艂膮dnie obejrze膰. W ka偶dym razie ja je藕dzi艂em tak prawie ca艂y sezon i sporzeda艂em z t膮 "dziur膮 w gazie"

Pozdrawiam

Odno艣nik do komentarza

Nie wiem jak w GSXRze jest rozwi膮zany zap艂on ale kiedy艣 s艂ysza艂em 偶e tak mo偶e si臋 objawia膰 usterka impulsatora zap艂onu. Tzn uszkodzenie jest niewyczuwalne na wolnych obrotach a powy偶ej pewnej granicy obrot贸w chodzi dobrze, natomiast na 艣rednich obrotach mog膮 zap艂ony wypada膰 i objawia si臋 to spadkiem mocy i obrot贸w.

A propos membran to nie wydaje mi si臋 偶eby jeden ga藕nik m贸g艂 tak spowolni膰 prac臋 ca艂ego silnika, a w r贸wnoczesne uszkodzenie wszystkich ga藕nik贸w jest raczej nieprawdopodobne

SPOKOJNIE, POZW脫LMY DZIA艁A膯 NATURZE...

Odno艣nik do komentarza

A jak jest w g贸rnym zakresie obrot贸w ?? chodzi normalnie ?

Na my艣l mi jeszcze przychodzi zatkanie niekt贸rych dysz w ga藕niku.

S膮 r贸偶ne konstrukcje ga藕nik贸w i by艂y te偶 takie w kt贸rych zaraz za przepustnic膮 by艂a ma艂a dysza kt贸ra odpowiada艂a za p艂ynno艣c przej艣cia pomi臋dzy niskimi a 艣rednimi obrotami kiedy to zaczyna艂a ju偶 dobrze pracowa膰 dysza g艂贸wna.

Odno艣nik do komentarza

Podejrzewam ze gazniki to typowe CV Mikuni, a poniewaz filtr jest wysoko przeplywowy i tlumik tez nieorginalny to moze byc troszke za ubogi na przejsciu z wolnych na srednie. Mozna sprawdzic kilka podstawowych rzeczy ale boje sie ze trzeba bedzie sie pobawic.

Sprawdzic trzeba czy nic nie przytkane, m.in filterki na zaworkach iglicowych o ktorych malo kto wie i nikt nie czysci. jezeli beda przytkane to nic bym nie robil tylko zlozyl i juz, jezeli wszystko jest czyste to podniosl bym poziom o 1mm - to powinno zlikwidowac dziure w mocy.

Najpierw przed rozebraniem przejechalbym sie na lekkim ssaniu i sprawdzil czy dziura jest / nie ma / jest jeszcze gorsza.

Adam M.

Odno艣nik do komentarza

no i niestety:( suza dostala dzis nowe CR9EK i nic... dziura jak byla tak jest nadal. Nie pomogla tez zmiana wydechu na oryginalny. Co do paliwa to raczej niemozliwe bo przejechalem juz 400mil i staralem sie tankowac na roznych stacjach.Nie pozostalo nic wiecej jak gazniki......

Odno艣nik do komentarza

Witam No i znow problem zimowo-gaznikowy. Jak dokladne czyszcenie nie pomoglo, to niestety czeka Cie wymiana dysz na i zabawa w regulacje. Jak by to byly membrany to oprocz dziur ( nie 1 dziury) w obrotach , swiece czarne jak bys nie krecil powietrzem, no i spalanie za duze.Mielismy kiedys przypadek z GSXR 750 ze co gaznik to inny zestaw dysz, pomoglo dopiero dobranie mniejszycvh dysz i mniejsze powietrze( ten GSXR mial gaznik od GSXF- 750). Zycze powodzenia!! Janek.

Odno艣nik do komentarza

Do艂膮cz do dyskusji

Mo偶esz doda膰 zawarto艣膰 ju偶 teraz a zarejestrowa膰 si臋 p贸藕niej. Je艣li posiadasz ju偶 konto, zaloguj si臋 aby doda膰 zawarto艣膰 za jego pomoc膮.

Go艣膰
Dodaj odpowied藕 do tematu...

×   Wklejono zawarto艣膰 z formatowaniem.   Usu艅 formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odno艣nik zosta艂 automatycznie osadzony.   Przywr贸膰 wy艣wietlanie jako odno艣nik

×   Przywr贸cono poprzedni膮 zawarto艣膰.   Wyczy艣膰 edytor

×   Nie mo偶esz bezpo艣rednio wklei膰 grafiki. Dodaj lub za艂膮cz grafiki z adresu URL.

Udost臋pnij

• Dodaj now膮 pozycj臋...