Pastor Opublikowano 17 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2010 Witam! W najbliższych dniach planuję kupić spawarkę, jednak nie do końca wiem jaki prąd wybrać. chciałbym móc spawać: - cienkie blachy np.1mm, - rury stalowe 1.5-2mm, - czasem grubsze płaskowniki. Czytałem, że średnica elektrody nie może być większa od grubości spawanego materiału, czyli, żeby pospawać blachę 1mm albo rurę 1.5mm no to elektroda wychodzi 1mm? Czyli spawarka jakieś max 40A, no ale wiadomo, że przyda się też większy prąd. Na allegro są spawarki np. 180A, elektrody 1.6-3.2mm, czy taka spawarka nada się do pospawania cienkiej blachy czy rury stalowej? CHciałbym zaznaczyć, że interesuje mnie tylko i wyłącznie tania spawarka max 300zł, nie MIG ani TIG. Co powiecie o tej spawarce http://www.allegro.pl/item960377157_spawar...a_sklep_fv.html Z góry dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ernestZL Opublikowano 17 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2010 cienką blachę załapiesz ale o stalowej rurze zapomnij a to co dałeś w linku to jest chińskie gówno i nic więcej! Cytuj Od wojny, głodu, TVN-u i Platformy, zachowaj nas Panie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przpil84 Opublikowano 17 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2010 (edytowane) Szczerze to odradzałbym takie wynalazki, nie jestem spawaczem więc moja opinia nie będzie na bazie doświadczeń ale jakiś czas temu też szukałem spawarki i sobie temat odpuściłem, wolę przeczekać i kupić migomat. Poczytałem kiedyś sporo na temat spawarek i jeśli chodzi o elektrodowe to chyba najlepiej kupić inwertorową, co prawda za 300 zł tego nie kupisz. Jeśli potrafisz spawać to być może dałbyś radę tym sprzętem z allegro coś cienkiego pospawać ale raczej w to wątpię żeby było to wykonalne, tylko się umęczysz, będzie paliło blachę i ogólnie stracisz dużo nerwów. Jeśli miałbym kupować dla siebie to najlepsze opinie słyszałem o firmie bester, może jest tu jakiś spawacz zawodowy to pewnie więcej na ten temat Ci powie ale ja odradzam tą z aukcji, lepiej dołożyć do lepszego sprzętu Edytowane 17 Marca 2010 przez przpil84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pastor Opublikowano 17 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2010 dzięki za odpowiedź. hmm, pisząc stalowe rury, miałem na myśli takie jak się do wydechów stosuje, wiem, że lepiej byłoby migomatem, ale ja nie mam warsztatu i rzadko ze spawarki będę korzystał. Są też na allegro 300A, wiem, że chińskie, ale wydaje mi się, że na początek może być. Tylko czy elektroda 2.5mm nie będzie za gruba do cienkiej blachy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ernestZL Opublikowano 17 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2010 w necie inwertorową można już znaleźć za sumę mało co większą niż te chińskie wynalazki-dołóż trochę a nie pożałujesz. Cytuj Od wojny, głodu, TVN-u i Platformy, zachowaj nas Panie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michoa Opublikowano 17 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2010 a to co dałeś w linku to jest chińskie gówno i nic więcej! ale sie sprawdzi :D ja mam najtańsza z leroy merlin (nupower 179 zł )i była już nią podloga w aucie spawana płot masa, róznych elementów i nie narzekam... ale ja nie spawam tak cienkich elementów ostatnio elektroda 2.5 i pręty gwintowane stalowe fi 10mm prąd 100A i szło bez zająknięcia może estetyka szwankowała ale trzyma się :D 2.5 robi dziury w blasze 2mm jak sie nie umie spawac do 1mm napewno za gruba... cienka blache pospawać elektrodówka i żeby to wyglądało to chyba cudu trzeba :D ?? tylko mig i normalnie w dwutlenku węgla (są druty bezgazowe ale spawa sie nimi jak elektroda tony żuzla i w ogóle...) dla mnie kupowanie bestera do domu to jak hayabusy żeby w niedziele do kościoła jeździć przerost formy nad treścią :D Cytuj "... i ujrzal Pan prace nasza i byl zadowolony a zapytawszy o zarobki nasze usiadl i zaplakal..." list Pawla apostola do koryntianmichoa-100% stylistów bez szyku http://miszczua.cba.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 17 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2010 Nawet doświadczony spawacz ma kłopoty aby rurę wydechową pospawać elektryczną spawarką. Z tego co piszesz to powineneś zainwestować w migomat { półautomat spawalniczy w osłonie CO2}. Spawanie jest dużo łatwiejsze i jest tańszy w eksploatacji. Zakup jest droższy , ale nie widzę innego wyjścia. Bester to dobra firma {sam używam Bestera} , ale napewno jest jeszcze wielu producentów. Wystarczy {do amatorki} kupić taki na 230v. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Katsumoto Opublikowano 17 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2010 ale jeżeli ma to robić od czasu do czasu to nie ma potrzeby zakupu migomatu, zwykłą spawarka tez pospawa tylko czasami może to zeslimaczyc Cytuj Mika Ahola1974 - 2012 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 17 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2010 (edytowane) Potwierdzam to co pisze Porter. Elektroda wymaga wprawy, szczegolnie przy spawaniu cienszych blach. Warto dozbierać na migomat bo spawanie nim w zakresie prac domowych nie jest trudne a przy tym jest o wiele precyzyjniejszy niż elektroda.Migiem robiłem do siebie całe wydechy i nawet blacha 1mm przy małym doswiadczeniu nie stanowi problemu. Rownież mam Bestera na 230 V, od 9 lat chodzi bezawaryjnie. Chyba, że rzeczywiscie potrzebujesz spawarke co pospawiesz raz na pól roku cos toi wtedy sie nie oplaca, ale jak masz w perspektywie takie drobniejsze roboty to sie zastanów, zeby pieniedzy w błoto nie wyrzucic. Edytowane 17 Marca 2010 przez Arni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtek-rr Opublikowano 17 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2010 Koledzy już powiedzieli prawie wszystko lepiej daj zarobić ślusarzowi parę złotych zamiast samemu robić kaszanę.Położyć dobre spawy to jest sztuka i byle czym się tego nie zrobi.pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BIL Opublikowano 17 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2010 (edytowane) masz trochę informacji Tu Ja kupiłem spawarke inwerterową MMA firmy Magnum 200 A. Właśnie do prac warsztatowych. Zabierałem się też do spawania blachy 1 mm. Używałem do tego elektrody rutylowej otulonej 1,6 mm. Żeby spawać tak cienką blachę trzeba umiejętnie prowadzić elektordę. Najważniejsze parametry poza prądem spawania, które mają wpływ na głębokość przetopu, kształt spoiny to : prędkość przesuwania elektrody i kąt pochylenia elektrody względem materiału spawanego. W zależności od tych parametrów uzyskamy różny kształt spoiny. To są bardzo ważne parametry. Za kilka dni mogę zapodać zdjęcia które to dobrze zobrazują. Tylko muszę się do nich dokopać. Tak na szybko napiszę że - im szybciej przesuwasz elektrodę tym przetop jest płytszy. Jeśli przesuwasz szybko elektrodę spoina w przekroju będzie miała kształt kulki. Jeśli za wolno to przetop jest głębszy a przekrój spoiny przyjmuję kształt trójkąta. Można wtedy przepalić tak cieńką blachę. To zrozumiałe. Drugi parametr to kąt pochylenia elektrody względem materiału spawanego. Jeśli elektrodę "pchasz" czyli uchwyt jest odchylony względem kierunku spawania to spoina szybko stygnie i przetop jest płytszy. Jeżeli elektrodę "ciągniesz" czyli gdy uchwyt jest pochylony w kierunku kładzenia spoiny to materiał dłużej podgrzewasz i przetop jest głębszy. Można łatwo przepalić blachę. Rzecz w tym żeby umiejętnie operować tymi parametrami. Tu potrzeba praktyki. Nie zaczynaj od spawania samochodu. Idź do skupu złomu. Kup blachy do poćwiczenia. Można zacząć od spawarki MMA. Naucz się spawać MMA. Ale lepiej kup inwerterową. Nie zwykłą transformatorówkę. Wyjdzie Ci to na dobre. Te książki są dobre http://www.allegro.pl/item944178213_spawan...podstawowe.html Edytowane 17 Marca 2010 przez BIL Cytuj Ludzi sie hoduje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administrator Dominik Szymański Opublikowano 17 Marca 2010 Administrator Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2010 Przecież był temat na kilka stron o spawaniu... Może ktoś po prostu poszuka i poczyta? pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi