Spidi Opublikowano 8 Kwietnia 2004 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2004 Ja mam kolegów którzy mają prawdziwe xenony w swoich motocyklach.Dwóch z nich jexdzi Fireblade'ami(jeden to pierwszy model z roku 93 a drugi też nie młody ale plastiki i lampe ma od modelu 98).W obu tych motocyklach zastosowali Xenony(żarówki wraz z przetwornicami) pochodzące z Mercedesa i w obu przypadkach poza przeróbką samego mocowania żarówki i podłączenia nie było żadnej ingerencji czy montowania soczewek. Wbrew pozorm nie oba te motorki nie oślepiają jadących z przeciwka tak mocno jak mogło by sie wydawać a poprawa oświetlenia drogi też jest zdecydowanie zauważalna.Nie wspominając już nawet o wrażeniu jakie robi motorek na Xenonie...naprawde extra to wygląda!!! 8O Żeby było śmieszniej ten starszy Fire nie ma gładkiego szkła w reflektorze i wydawać by sie mogło że będzie ono tak rozpraszało światło ksenonowe że będzie świeciło nie rewelacyjnie na droge a napewno mocno w oczy tym jadącym z przeciwka ale nie jest tak źle!! Chciałem włożyć taki xenon do swojej CBRki ale niestety CBRka ma pojedynczy reflektor z jedną żarówką od świateł mijania i drogowych a gdybym włożył xenon miałbym tylko światełka mijania i z tego względu nie będe miał xeńca w tym motorku! ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ruffneck Opublikowano 8 Kwietnia 2004 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2004 spidi.. a moglbys mi zapodac maila..albo gg tych kolegow.. chetnie bym sie cos dowiedzial wiecej ;)albo jakies fotki..z mercedesa :( fajnie musi wygladac.. i chyba nie tak tragicznie drogo.. wystarczy jedna lampa :( czyli jakies 2,5K/3K ... prosze o dalsze info :(pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fasola Opublikowano 9 Kwietnia 2004 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2004 takie drogie to raczej niesą bo pewnie ktoś z kumpli pracuje ma serwisie sedesa i rozbiera rozbitki :mrgreen: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spidi Opublikowano 9 Kwietnia 2004 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2004 Tak, te xeńce pochodzą z jakichś rozbitków i napewno nie kosztowąły z przetwornicami więcej jak dwie czy 3 stówy bo chłopaki są za cwani żeby bulić większą kase! :twisted: Co do GG czy maili to niestety nie moge ci pomóc bo nie znam ale szczerze mówiąc zastanawiałbym sie czy w ogóle korzystają z netu na tyle czesto żeby bawili sie mailami czy GG. Co do fotek... no cóż miałem fotki jednego ale poszły dośmieci razem z dyskiem który wyzionął ducha ale któregoś dnia postaram sie coś pstryknąć.Wygląda naprwde efektownie, szczególnie z daleka bo widać że coś wali na xenonie dopiero po chwili widać że to jedno świoatełko i wtedy wszyscy zastanawiają sie o co chodzi a tu motorek grzmi na xenonie! Respekt budzi naprawde spory.Śmiem twierdzić nawet że montaż xenonów w motocyklu poprawia bezpieczeństwo nie tylko ze względu że lepiej oświetla droge ale bardziej zwraca uwage inych i troche mniej chętnie zajeżdżają droge! 8) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ruffneck Opublikowano 9 Kwietnia 2004 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2004 spoko sprawa..podbudowales mnie tym ;) juz myslalem ze to kuuupa kasy.. a w takim wypadku..moze da sie cos wykombinowac :( pozdrawiam i dzieki za info ps.jakbys mogl to pstryknij conieco, chetnie fotke zobacze :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jan rutkowski Opublikowano 13 Kwietnia 2004 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2004 radze ci w jakiegos opla vektry lub omegi wyjac bo takm to od dawna montowali, w niemczech zaplacisz za to grosze a i w PL nie bedzie to drogie, wierze w ciebie :mrgreen: , i daj znac i ci poszlo badz nie poszlo badz idzie :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ruffneck Opublikowano 13 Kwietnia 2004 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2004 na razie to tylko plany.. zbieram info.. ale kiedys napewno cos takiego zrobie :DDpozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hiszpan Opublikowano 13 Kwietnia 2004 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2004 teoria teorią a ja ten temat znam z praktyki. u siebie mam założony xenon z Audi A6. sama "żarówka" nic nie daje bo z 12V jej nie odpali. potrzebna jest dodatkowa przetwornica czy tez baladst jak kto woli. element ten powoduje zapłon jak w świetlówce i później stabilizuje napięcie. załóżyłem xenony do reflektora świateł drogowych bo tutaj to wsio ryba że rażą po oczach jak wściekłe bo i tak jeździ sie na drogowych tylko jak nikogo na drodze nie ma prawda?aby dopasować D2S do swojego reflektora musiałem samo źródło światła- "żarówkę" a raczej wypadało by powiedzieć świetlówkę lekko zmodyfikować aby pasowała do reflektora H1. efekt jest ciekawy bo seryjne H1 przy D2s wyglada jak żółta świeczka (widać to np tutaj: www.clubgpstore.com/art/hids/ lub http://p-car.com/diy/hid/ . Widać dużo dalej niż ze zwykłym halogenem. koszt zabawy z nowych elementów to blisko 1500zł , z urzywek można już za 300-500zł kupić (na 1 reflektor oczywiście). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
embe Opublikowano 13 Kwietnia 2004 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2004 Wiedziałem, że Hiszpan powie coś konstruktywnego :clap: Tak to wszystko dobrze wygląda...ale do XJ600 chyba nie ma co się w to bawić. Jak myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ruffneck Opublikowano 13 Kwietnia 2004 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2004 embe czemu nei? :D zawsze jest sens sie bawic :D i ulepszac... hiszpan.. a masz jakies fotki swojego bajka ?? :clap: jesli moglbys zapodac to bardzo prosze :)[email protected] z gory dzieki..pozdrowka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hiszpan Opublikowano 13 Kwietnia 2004 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2004 ruffneck niestety nie mam fotek swojej SV po zainstalowaniu Xenonów. z zewnątrz przy wyłączonych drogowych różnicy nie ma bo wszystko wmontowałem pod plastiki. a po włączeniu drogowych poprostu światło jest jaśniejsze no i błękitno-białe. no i widać jakieś 100m dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hiszpan Opublikowano 13 Kwietnia 2004 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2004 Wiedziałem, że Hiszpan powie coś konstruktywnego :) Tak to wszystko dobrze wygląda...ale do XJ600 chyba nie ma co się w to bawić. Jak myślicie?dzieki za kredyt zaufania embe :clap: a co do XJ to było by trudno bo xenon świeci jak żarówka z jednym włuknem czyli nadaje siealbo do drogowych albo do mijania ale nie drogowe i mijania naraz a tak zdaje się ma Twoja XJ. Musisz mieć 2 oddzielne reflektory.Dodatkowo przy mijania u mnie trudno było uzyskać ładny kształt (wyraźny ostry zarys światło-cienia). Między innymi to spowodowałoże założyłem xenon do drogowych a nie do mijania.aha i jeszcze jedno: sa 2 rodzaje xenonów d2s i d2r s są do reflektorów z soczewką a r do zwierciadlanych. nie widziałem jednak czym tak naprawde sie one różnią bo mam tylko d2s. na e-bay mozna czasami kupić zestaw bi-xenon czyli jedna "żarówka" i układ ruchomej przesłony powodujący zmiane z mijania na drogowe fajne lecz drogie i skomplikowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dyzio Opublikowano 20 Kwietnia 2004 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2004 Hej!Mała łyżka dziegciu niestety. Pamiętaj, że instalując ksenony w moto (w światłach mijania) musisz liczyć sie z kłopotami przy wyjeździe za granicę. Jak już ktoś słusznie zauważył reflektory powinny mieć układ samopoziomujący i zmywający reflektory. Dlatego nie ma na razie ksenonów w ofercie fabrycznych moto. Oczywiście prawdopodobieństwo takiego złapania na autostradzie jest małe , ale jest :? Widziałem takie coś w moto - efekt nprawdę fajny (FJR), ale głównie w doznaniach jadących z przeciwka. Strumień światła nieszczególny.PozdroDyzio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hiszpan Opublikowano 21 Kwietnia 2004 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2004 Hej!Mała łyżka dziegciu niestety. Pamiętaj, że instalując ksenony w moto (w światłach mijania) musisz liczyć sie z kłopotami przy wyjeździe za granicę. Jak już ktoś słusznie zauważył reflektory powinny mieć układ samopoziomujący i zmywający reflektory. Dlatego nie ma na razie ksenonów w ofercie fabrycznych moto. Oczywiście prawdopodobieństwo takiego złapania na autostradzie jest małe , ale jest :? Widziałem takie coś w moto - efekt nprawdę fajny (FJR), ale głównie w doznaniach jadących z przeciwka. Strumień światła nieszczególny.PozdroDyzio heheh i dlatego właśnie mam D2S w drogowych a nie w mijania.tam nikogo nie oslepią, a i strumień światła jest OK. Widac jak przy reflektorze dalekosiężnym. snop światła dość szeroki i dłuuuuuugi.aha i w porównaniu z H1 świeci juz od okolicy przedniego koła :) widoczność uległa zdecydowanej poprawie. przynajmnij u mnie. może duzo zależy od reflektora? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hiszpan Opublikowano 23 Kwietnia 2004 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2004 w galerii umieściłem kilka fotek na których conieco widać z różnicy mijania na H1 a drogowych na D2S. niestety fotki pstryknąłem z ręki bez lampy żeby nie było przekłamań i sa troszke poruszone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi