zbyhu Opublikowano 6 Kwietnia 2004 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2004 Czolem! Ostatnio troche jezdzilem na MZtce i zauwazylem, ze na piatym biegu silnik jakos inaczej pracuje. Tzn. ciagnie fajnie, nie szarpie i nic z tych rzeczy, natomiast w prace silnika wdziera sie taki ciekawy dzwiek. Kojarzy mi sie on z silnym przeciagiem, jakby powietrze przeplywalo z duza predkoscia przez cos o malej srednicy.Mozna tez to porownac chyba z szumem pociagu jadacego w tunelu... Of korz nie takie to glosne, ale wyraznie slyszalne.I teraz pytanko - czy to normalka, czy cos sie niedobrego dzieje?Jak to jest w waszych MZtkach? I moze pytanko z innej beczki... Ile Wam lykaja na setke Wasze MZty? Bo mi tak na oko wyszlo grubo ponad 5l i sie zalamalem :). W koncu iglice mam na samym dole, a wiec najubozsza mieszanka :).Aha i jakie macie sposoby obliczania spalania w moto?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domieniek Opublikowano 6 Kwietnia 2004 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2004 Cześć u mnie nic nie "piszczy" jak jadę i nigdy nie zauważyłem żeby coś podobnego miało miejsce, wiec nie powiem Ci co to może być. jeżeli chodzi o spalanie to zawsze tankuje na stacji 15l paliwka i robie na tym troche ponad 300 km więc wychodzi niecałe 5l na 100km przy jezdzie turystycznej, jezeli dociskam to 5,5-6 litrow na 100 km wezmie. pozdro. Cytuj Motorynka - Komar 50 - Jawa TS 350 x2 - Mz Etz 251e - Kawasaki zx6r 636 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Budzik-WGR Opublikowano 6 Kwietnia 2004 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2004 Witam!!!Hmmm......ja u Siebie tak nie mam!!! I chyba nigdy jeszcze nie zdazylo mi sie tak!!! A co do tego spalania to moja 150 jak ja kupiłem (rozregulowana jak cholera) Spaliła mi około 10l na setke :cry: ~!!!! To była dopiero tragednia!!! Pozdro Veteranos :) Cytuj BYŁO:-kilka MZ--> Kawasaki ZXR 400-->VFR 750 streetfighter-->Honda Vfr 750 rc 36 I 92r.JEST:-Honda VFR 750 rc36 I 90r. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
billy Opublikowano 6 Kwietnia 2004 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2004 mi ostatnio spaliła MZ 3,8 - więcej nigdy nie było :).Najmniej - na Ukranie - 2,6 , średnio na trasie 3,0. co do przeciągów to chyba nic takiego nie występuje u mnie. pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SizeeR Opublikowano 6 Kwietnia 2004 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2004 mi maxymalnie 5 litrow lyknela...Najmniej udalo mi sie osiagnac 4 z malym ogonkiem.Ogolnie wolno to nie jezdze, bez przesady, ale dosc dynamicznie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domieniek Opublikowano 6 Kwietnia 2004 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2004 W sumie to nigdy dokładnie nie mierzyłem ile pali moja maszyna ale przy najbliższej okazji to zrobie, wydaje mi sie ze normalnie pali niecałe 5 litrow a przy ostrej jezdzie to z 6l. w "jeżdze motocyklem mz" jest napisane ze jadac predkoscia 90km/h etka pali ok 4.4l na 100km a przy 110km/h juz 6,2l na 100 km. mowa jest o mz 250 i 251. Cytuj Motorynka - Komar 50 - Jawa TS 350 x2 - Mz Etz 251e - Kawasaki zx6r 636 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyhoo Opublikowano 7 Kwietnia 2004 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2004 Ten gwizd to raczej normalny odgłos pracy. Nawet niektórzy dla niego właśnie kupują MZ ty! U mnie zaś taki dźwięk jest słyszalny do ok 3 tys obrotów, potem cichnie (z raczej zagłuszają go inne). Taki odgłos pracy to gwizd przekładni wstępnej (silnik-sprzęgło). Może u Ciebie jest coś nie tak ze stanem zębów piątego biegu? Porównamy już wkrótce! Co do zużycia - moja pali od 4,01 (najniższe zantowane) do 4,5 w zależności od udzialu jazdy po mieście w ogólnym przebiegu. Tyle +/- powinna palić dobrze wyregulowana 250/251. Sprobuj z ustawieniem poziomu paliwa, to też wplywa na zużycie. Do tego dokładne ustawienie zapłonu, świeca, ładowanie (przy jeździe na akumulatorze zużycie wzrasta) itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TWISTER Opublikowano 7 Kwietnia 2004 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2004 Mi Mz'tka pali przy pełnym tuningu silnika tak gdzieś 7/8 litrów na 100. Ale te 100km jest w maksymalnie krótkim czasie przejechane :lol: Cytuj https://www.szkolaexpert.pl/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Rysiek24 Opublikowano 18 Kwietnia 2004 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2004 ta mi spalila kiedys 10 ale ponizej 120 nie schodzilem :) :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbyhu Opublikowano 18 Kwietnia 2004 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2004 Czolem! Dzieki Zbyhoo.Juz jestem spokojny.U mnie tez na tym piatym biegu slychac to przy nizszych obrotach, jak jade tak 70-75-80 km/h. Potem juz nie slychac :).Wiec gitara :).Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franki Opublikowano 18 Kwietnia 2004 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2004 Chyba bede musiał sobie gaznik wyrególować bo mi zawsze ponad 7 spala :? a to koszuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwoździu Opublikowano 19 Kwietnia 2004 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2004 Witam moja Ecia pali ok. 5,5 na setke. Przy ostrym hulaniu po górach spali 6. Co do gwizdu/szumu. To tez tak mam w swojej maszynie. Nie masz powodu do niepokoju Pozdrawiam :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Opals Opublikowano 19 Kwietnia 2004 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2004 Witaj, przy MZ występuje gwizd (który jest miły dla ucha i bardzo mi się widzi:) a nie szum i tak jak wcześniej była mowa występuje tylko do nieco pow. 3000 obrotów (taki gwizd występuje przy mojej etce na każdym biegu). A co do spalania to przy prędkości 70-90 moja ETZ 250 spala jakoś 4,5. A jak jej troche podaje na maksa nie za długo i przy normalnej jeździe to tak z 5 litrów spali. Ale gaźnik bym musiał wymienić bo ma w niektórych miejscach dość głębokie rysy ( chodzi tu o wejście przepustnicy i jej samej) od tego jest również duże spalanie. Mam też TS 250 ma przejechane 28 tys, przy prędkości 70-80 spala 3,5 l na 100km Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PeterS Opublikowano 22 Kwietnia 2004 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2004 No i wszystko jasne :D Oczywiście, że ten gwizd jest w ETZ przy niskich obrotach normalny (takiego gwizdu nie miał nawet śp. Frank Sinatra :mrgreen:) U mnie przy 85 km/h i najekonomiczniejszym ustawieniu przepustnicy paliła w 1 os. 4,2 - 4,3 l. (rekord - 3,9), teraz przy 85-90 km/h na ustawieniu o rowek wyzej (ponoć lepsze smarowanie - to po co zrobili najwyższy rowek na iglicy??? :mrgreen: ) - ok. 5 l., w 2 os. - 5,3 l. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barthazz Opublikowano 22 Kwietnia 2004 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2004 jeśli chodzi o spalanie w mojej Eci to przy spokojnej jeździe do 90kmh (na trasie oczywiście) spala ok. 4,3l. Natomiast przy bardzie "energicznej" jeździe i przy predkościach cały czas ok. 115kmh spala 6l - to by się nawet zgadzało, bo tak jest narysowane na wykresach dotyczących spalania w ETZ 250 i 251. A ja mam teraz takie pytanko. Czy wasze MZty radzą sobie na 5 biegu przy predkościach ok. 90 do 100kmh bo maja wtedy sie troche muli i jak trzeba przyspieszyc to nic z tego. trzeba zredukować na 4 bieg. A poza tym moja na piątce i tak kiepsko przyśpiesza, żeby osiągnąć 125kmh to wydaje mi się że wieki mijają - chyba że na 4 biegu do 115kmh i wtedy piątke to jakoś jedzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi