fifi00 Opublikowano 30 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2009 Po raz pierwszy przydarzyło mi się to jadąc z górki ok. 80 km/h, zmiana biegu z 3 na 4 i bieg nie wskoczył, był luz. Pomyślałem, że to wina zbyt słabego i żwawego wbicia biegu, ale.. Dzisiaj jechałem elegancką drogą, przydusiłem trochę i pomiędzy 4 a 5 znowu wystąpił luz. Wydaje mi się, że bieg wbiłem prawidłowo. Dodatkowo wydobywał się niepokojący dźwięk: jakby jakaś kulka w silniku (skrzyni) latała odbijając się w każdą stronę.. Jadąc z powrotem przy redukcji (nie pamiętam z jakiego biegu) to samo luz i ta "kulka". Potem wszystko sprawnie i bez zarzutów.. Jak myślicie co to może być, czemu tak się dzieje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam M. Opublikowano 31 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2009 Kiedy olej zmieniales w silniku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TYSON Opublikowano 31 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2009 Też mi się czasami zdarza między 5 a 6 a olej wymieniałem jakieś 2,5 tys. km. wcześniej :icon_question: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gonzo Opublikowano 31 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2009 Też czasem wbije mi się luz (między 5 i 6). W moim przypadku łatwiej o to przy większym obciążeniu - gdy jadę z pasażerką (nie wiem czy to ma jakieś znaczenie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fifi00 Opublikowano 31 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2009 a występuje wam przy tym luzie takie dzwonienie "ta kulka"? czy cisza? olej zmieniany 4,5k temu. ps. nie zdarzyło się żeby bieg wyskoczył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gonzo Opublikowano 31 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2009 Między 5 i 6 jadę już zazwyczaj szybko więc słyszę głównie szum zefiru :), ale wydaje mi się, że jest cicho. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek_6 Opublikowano 1 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2009 Czasami jak nie przytrzymasz dźwigni zmiany biegów może wypaść bieg lub co gorzej włączy się teoretyczny między luz to może wydobywać się hałas ze skrzyni biegów, jest to dźwięk zazębienia się trybów - w tym momencie uszkadzają się niestety. Jak czasami nie przytrzymam dźwigni to przy bardzo dużym obciążeniu bieg wypada lub redukuje się (niektórzy mówią że ten typ tak ma - skrzynia kłowa w motocyklach). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Limo Opublikowano 1 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2009 Fifi, przy jakich obrotach zmieniasz biegi? Mi raz wskoczył luz jak zmieniałem z 5 na 6 i kilka razy wypadła dwójka, ale od tej pory nie kręcę do końca i jest spokój. Cytuj Why... So... Serious Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fifi00 Opublikowano 2 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2009 wiem już o co chodzi.. zrobiłem ok. 200 km w trasie i ani jednego przypadku międzyluzu. Problem był chyba w za słabym wbijaniu biegów. Teraz robię to szybko i mocniej i problem zniknął. Biegi zmieniałem różnie, czasami po odcince i to zazwyczaj z jedynki - niestety dwójka z jedynki przy wysokich obrotach to zły wybór, więc już tak nie robię :) Problem chyba zażegnany, dzięki za odpowiedzi i szerokości :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pit Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Skrzynia w F4 ma niewielką tendencję do łapania miedzy-luzów. Cytuj Moto Psycho Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vector Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Natomiast mnie czasami jak zapomniałem, że mam już zapiętą 6 chciałem zapiąć 7 to wskakiwał luz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotras123 Opublikowano 9 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2009 Natomiast mnie czasami jak zapomniałem, że mam już zapiętą 6 chciałem zapiąć 7 to wskakiwał luz. fifi00 czy tobie tez zdarza sie,że jak pociągniesz na jedynie to nie zawsze wejdzie dwójka ,a przy nastepnej próbie wbicia słychać zgrzyt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toowdie Opublikowano 12 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2009 musisz mocniej tą 2 wbijać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotras123 Opublikowano 12 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2009 musisz mocniej tą 2 wbijać no fakt jak mocniej wbije to jest ok,myślałem że skrzynia mi się kończy,albo sprzeęgło za słabo wyciska ,a tu wychodzi na to że te cebry tak mają :flesje: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi