zbyhu Opublikowano 21 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2008 Witam! Mam pytanie do znawcow przepisow prawa :). Czy palenie gumy motocyklem jest w jakis sposob zabronione? Czy Policja moze sie o to dowalic i wkleic mandat lub wydac pozew do sadu (np. za zatruwanie srodowiska)? Kloce sie o to z ojcem od dluzszego czasu. Ojciec uslyszal raz w filmiku o stunterach Hamerykanskich dolaczonym do Swiata Motocykli, ze w Stanach za palenie gumy scigaja (ze niby zatruwanie srodowiska) i teraz za kazdym razem jak jest mowa o paleniu gumy twierdzi, ze Policja moze sie dowalic, jak sie gume pali - tez u nas w Polsce. Ja nie znalazlem zadnego przeciwskazania (zwiazanego stricte z zagadnieniem ochrony srodowiska), ale moze za slabo szukalem? Jak cos wiecie w temacie, to dajcie znac :). Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiki Opublikowano 21 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2008 w Polsce- np za niszczenie drogi :) Cytuj http://bikepics.com/members/kiki21/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bakczysaraj Opublikowano 21 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2008 Albo za brak kontroli nad pojazdem:P koło w "poslizg" wpadło. Tak przynajmniej jest jak sie z kapcia samochodem startuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Śliwa Opublikowano 21 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2008 kiedyś i to na forum ktoś przytaczał jak o to samo pytał policjanta z drogówki i ten mu powiedział że jest to zabronione z tego względu że w ten sposób kreślisz znaki poziome na jezdni :) Nie pamiętam czy był tam jakiś paragraf na to... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trajka66 Opublikowano 22 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2008 Mogą dać np. za niszczenie drogi, za stwarzanie niebezpieczeństwa w ruchu drogowym. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Monter_ Opublikowano 22 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2008 Ja z kolei rozmawiając z Panem "Władzą" usłyszałem o brawurowjej jeździe i stwarzaniu zagrożenia na drodze i możliwości utraty prawka. Cytuj lewa noga: http://forum.motocyk...__1#entry782383 prawa noga: http://forum.motocyk...__fromsearch__1...i tak wszyscy umrzemy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam Opublikowano 22 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2008 To wszystko podchodzi pod "stwarzanie zagrożenia w ruchu". Ja dostałem mandat z taką adnotacją za sadzenie driftów tylnonapędówką o 3 nad ranem na nieuczęszczanym rynku. Na nic zdały sie tłumaczenia że chodzi o udoskonalanie techniki jazdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kornol Opublikowano 22 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2008 Na nic zdały sie tłumaczenia że chodzi o udoskonalanie techniki jazdy. komuś musiało przeszkadzać i zadzwonił, inaczej by tam nie przyjechali. TO co piszecie to faktycznie stworzenie zagrożenia w ruchu drogowym. Do 500zł za to bodajże jest. Ale pod coś innego to chyba też można podciągnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krawcu2 Opublikowano 22 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2008 jak cię policja zatrzyma to musisz powiedzieć: "Panie władzo zdaję sobie sprawę, że swoim zachowaniem zagrażam innym uczestnikom ruchu i że zachowuję się bardzo nieodpowiedzialnie - ale to dlatego, że ja po prostu kocham zapie**alać :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qurim Opublikowano 23 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2008 Główny paragraf to niszczenie mienia państwowego którym jest droga. Nie chodzi o same kreski od opon ale wręby i zniszczony asfalt. Inny powód to używanie pojazdu niezgodnie z jego przeznaczeniem lub niezgodnie z kodeksem drogowym. Poza tym stwarzanie zagrożenia czy brawura/głupota ale w PL podobno nie zabierają prawka za przestępstwa drogowe więc spoko głowa. Cytuj MotorcycleStorehouse Dealer. Wszystko do Twojego amerykańskiego motocykla! Kiedy umrę pochowajcie mnie twarzą do dołu aby cały świat mógł pocałować mnie w dupę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majkelpl Opublikowano 23 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2008 używanie pojazdu niezgodnie z jego przeznaczeniem lub niezgodnie z kodeksem drogowym. A masz tam gdzies napisane ze palenie laczka jest zabronione ??? :eek: Manual owner - punkt 1. Zabrania sie palenia gumy w kazdym przypadku, bez wzgledu na czas palenia i ilosc wytwarzanego dymu :icon_mrgreen: Cytuj ISRA: 27062SREU: 614 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe Opublikowano 23 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2008 (edytowane) Kodeks drogowy Art. 45 ust. 1 1. Zabrania się: (min) 4-wykorzystywania drogi lub poszczególnych jej części w sposób niezgodny z przeznaczeniem, chyba że przepisy szczegółowe stanowią inaczej; 9-zaśmiecania lub zanieczyszczania drogi; 10-samowolnego umieszczania na drodze jakichkolwiek znaków, napisów lub symboli. Edytowane 23 Grudnia 2008 przez pepe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xtxnn Opublikowano 24 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2008 w PL podobno nie zabierają prawka za przestępstwa drogowe więc spoko głowa. Jesteś pewien?? "Art. 86. § 1. Kto, nie zachowując należytej ostrożności, powoduje zagrożenie bezpieczeństwa w ruchu drogowym, podlega karze grzywny. § 2. (100) Kto dopuszcza się wykroczenia określonego w § 1, znajdując się w stanie po użyciu alkoholu lub podobnie działającego środka, podlega karze aresztu, ograniczenia wolności albo grzywny. § 3. (101) W razie popełnienia wykroczenia określonego w § 1 przez osobę prowadzącą pojazd można orzec zakaz prowadzenia pojazdów." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krawcu2 Opublikowano 24 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2008 czyli reasumując czy policja zabierze prawko czy wystawi mandat czy też z uśmiechem pogrozi palcem zależy tylko od ich nastroju i widzimisię - tak???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrian44 Opublikowano 24 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2008 tak jak prawie w każdym innym przypadku na drodze i nie tylko ;)) :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi