BSAmaikel Opublikowano 16 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2010 A zimuje ktoś motocykl w takim worku: pokrowiec antykorozyjny moto-detail ? Mam garaż pod domem, w którym jest dość zimno i wilgotno. Chciałbym zabezpieczyć moto przed korozją itp. Czy ktoś sprawdzał takie rozwiązanie? plastyku bym nie stosowal a wlasnie cos w rodzaju brezentu, zwlaszcza ze masz wilgoc.swietnym sa garaze drewniane gdzie sa lekkie przewiewy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek Opublikowano 16 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2010 Ja motocykle zimuję pod starymi prześcieradłami/poszewkami itp. Do rur wydechowych i wlotu powietrza wciskam szmatę, żeby nic tam nie wlazło, a ewentualna wilgoć przez szmatę się przeciśnie nie to co przez foliówki. Sprzęty stawiam tak, aby opony nie cierpiały. Zalewam cały bak do pełna i zmieniam olej oraz filtr. Z gaźników zlewam paliwo, bo wychodzę z założenia, że ono i tak odparuje, a syf zostanie, co przy zlaniu paliwa trochę ten problem minimalizuje. Akumulatory wyciągam i zabieram do pokoju, co jakiś czas sprawdzam multimetrem napięcie i w ramach potrzeb podłączam ładowarkę z lidla. Co jakiś czas wrzucam ostatni bieg i kręcę kołem tak aby zawory zmieniły swoją pozycję. Seven fifty zimuję tak od 2006 roku, a vtx od 2009. Na wiosnę nie było problemów z odpaleniem. Vtx z racji wtrysku załapał od strzała, seven fifty za 2 lub 3 ze względu na puste gaźniki i brak funkcji pri na kraniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tobik Opublikowano 17 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2010 Piotrze, masz pewnie ogrzewany garaż. Dlatego dzieje się tak,ze tak prosto odpalasz :biggrin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek Opublikowano 17 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2010 Ogrzewany to bym chciał mieć :) Zimą w garażu jest tylko kilka stopni więcej niż na dworze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelekmal Opublikowano 18 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2010 (edytowane) Oglądałem program "Do celu" na TVNturbo i była wypowiedź jakiegoś gościa ze "ścigacz.pl" odnośnie zimowania motocykli. Mówił, że zabiegi typu zalewanie gaźników olejem itp dotyczy starych maszyn. Powiedział, że we "współczesnych" motocyklach wystarczy: umyć moto, nasmarować łańcuch, zalać bak pod korek, wyjąć + doładowywać akumulator i postawić moto na podstawkach, żeby odciążyć opony (bądź chociaż przekręcać je co jakiś czas, żeby nie opierały się o podłoże ciągle w jednym punkcie) oraz przykryć jakimś brezentem. Edytowane 18 Września 2010 przez pawelekmal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vatzeque Opublikowano 18 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2010 Mówił, że zabiegi typu zalewanie gaźników olejem itp dotyczy starych maszyn. :icon_eek: Naprawdę tak się robiło kiedyś? Cytuj Szkolenia motocyklowe, Żory Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelekmal Opublikowano 18 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2010 Pomyliłem się, chodziło o zalewanie cylindrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelekmal Opublikowano 21 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2010 Zimowanie motocykla - praktyczne wskazówki, Ścigacz.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maro1970 Opublikowano 11 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2010 Chciałbym się dowiedzieć czy przed zimą trzeba smarować niklowane częsci motocykla i czym to zrobić by było dobrze Garaż mam suchy nie ogrzewany ocieplony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bloodhound Opublikowano 11 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2010 Chciałbym się dowiedzieć czy przed zimą trzeba smarować niklowane częsci motocykla i czym to zrobić by było dobrze Garaż mam suchy nie ogrzewany ocieplony Jak jest sucho, to można odpuścić. Dla świętego spokoju możesz też przesmarować chromy cienką warstwą wazeliny technicznej, jednak na wiosnę trzeba będzie to wyczyścić. Ja chromy czyszczę na jesień pastą do chromu (ma w sobie jakieś tam konserwujące woski) i tyle. Na wiosnę tylko lekkie odkurzenie i na szlak. :crossy: Cytuj Dyplomata - ktoś, kto potrafi powiedzieć ci "spier...aj", w taki sposób, że czujesz narastające podniecenie przed zbliżającą się podróżą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Saltus Opublikowano 15 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2010 możesz też prysnąć wd-40, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tiger666 Opublikowano 24 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2010 Mam 4gazniki w swoim motorku i mam pytanie, czy benzynę spuszczac tylko z tych 2 po bokach? bo do tych w srodku nie mam jak srubokreta wsadzic :rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qurim Opublikowano 24 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2010 Tak, możesz tylko z zewnętrznych. Wtedy na wiosnę będzie trzeba wyczyścić tylko dwa środkowe. :biggrin: :banghead: Nie jest łatwo się do nich dostać ale warto się pomęczyć, zaoszczędzisz sobie sporo bólu w tyłku na wiosnę. Ewentualnie jak już nie masz innej opcji to zamknij dostęp paliwa do gaźników i pozwól silnikowi pracować wypalając resztę paliwa. Choć i tak trochę zostanie na dnie komór. Cytuj MotorcycleStorehouse Dealer. Wszystko do Twojego amerykańskiego motocykla! Kiedy umrę pochowajcie mnie twarzą do dołu aby cały świat mógł pocałować mnie w dupę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Dudek Opublikowano 24 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2010 Mam 4gazniki w swoim motorku i mam pytanie, czy benzynę spuszczac tylko z tych 2 po bokach? bo do tych w srodku nie mam jak srubokreta wsadzic :rolleyes: kup inny śrubokręt :biggrin: a w przyszłości pisz o takich problemach w odpowiednim temacie bo robi się bałagan. Cytuj Człowiek mądrzeje z wiekiem i zwykle jest to wieko od trumny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tiger666 Opublikowano 24 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2010 No wypalic to wypaliłem ;p ja zawsze robie tak ze jak zblizam sie do domu to kranik na off i jak zajezdzam do garazu to sam zdycha, ale mimo wszystko troche jeszcze zeszlo :rolleyes:, a do tych gaziorow to taki dostep ze nawet komar ch oja nie wsadzi ;p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi