Gość komandosek Opublikowano 25 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2008 jednak masz racje, tak samo bym zrobil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ks-rider Opublikowano 26 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2008 nie no, trąbienie na autostradzie to tez nie jest zbytnio elegancki pomysl.. W jakim kraju ? W terenie niezabudowanym masz prawo dawac sygnaly swietlne i dzwiekowe, rzecz tylko w tym jak czesto i z jaka intensywnoscia to robisz. W niemczech mozesz dac dlugimi do gora trzech razy najpozniej przy czwartym jest traktowane jako wykroczenie, w dodatku calkiem spore i mozna za to swobodnie wyladowac oprzed sadem z calkiem niezla grzywna. ostatnio gdy byłem już na pasie do skrętu w lewo(dojeżdżałem do świateł) jechała L-ka pasem obok mnie i postanowiła skręcić na mój pas, dała migacz wszystko ok tylko, że ja byłem na wysokości jej tylnego koła, zdążyłem przejechać zanim mnie zepchła i słyszę za placami jak na mnie trąbi, dojechałem do świateł odwracam się i pokazuje szanownemu panu instruktorowi, że trzeba patrzeć w lusterka na co on wielce oburzony jeszcze miał do mnie pretensję i pewnie nagadał kursantowi, że to moja wina była i jak tu ma być dobrze skoro tacy ludzie uczą i pokazują kursantom zachowania i szacunku na drodze Pierwsza zasada to nie jezdzic " slabszym " pojazdem czy na wysokosci innego jadacego rownolegle pojazdu, gdy jego kierowca nie spojrzy w szybe boczna masz ***ocenzurowane***. W lusterkach masz martwe punkty i o tym rowniez trzeba wiedziec. Osobiscie zarowno czy na wykladach teori czy podczas jazdy praktycznej poswiecam duzo uwagi na odpowiednie szkolenie jezeli chodzi o motocyklistow czy rowerzystow. Zawsze mowie, ze nie chce bys skoszony z motocykla przez wlasnego ucznia. czego oczekujesz od ludzi ktorzy sami nie potrafia jezdzic, po 3 czy 6 cio miesiecznym kursie w weekendy z jedna jedyna kategoria PJ ? zwlaszcza, ze nie ma przepisu jak dlugo trzeba je miec lub udokumentowac przejechane kilometry. ostatnio slyszalem, ze babka w rok po uzyskaniu PJ poszla na kurs i zostala pania instruktor ! No wiesz, jeśli jedziesz za kimś na autostradzie 100 km/h i nie chce ten ktoś zjechac na lewy pas no to sygnał to chyba jest odpowiednia forma? Czy może podjechać z lewej strony, zapukać w szybę? Vektor przeczytaj to moze jeszcze raz bo cos mi tu nie lezy ! chcesz jechac 100 km/h prawym pasem i gonic swiatlami jadacego wolniej ( prawym pasem ) przed Toba ? Chyba Ci sie cos pomerdalo :crossy: Przepisy mowia, ze aby wjechac na autostrade pojazd musi rozwijac predkosc wieksza niz 60 km / h :flesje: Cytuj <p><a href="https://www.youtube.com/user/Koch1210/Videos">https://www.youtube.com/user/Koch1210/Videos</a></p> <p> </p> <p><a href="http://picasaweb.google.com/ksrider/">http://picasaweb.google.com/ksrider/</a>[/url]</p> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimek.21 Opublikowano 26 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2008 Ma jechać min 60 km/h ale prawym pasem a nie lewym. Skoro kolega jechał również lewym i to szybciej to kierujący wlokącym się samochodem musi mu ustąpić zjeżdżając na prawy pas. Ale na drogach jest chamstwo i dostajemy spryskiwaczami za to że domagamy się swoich praw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ks-rider Opublikowano 26 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2008 Ma jechać min 60 km/h ale prawym pasem a nie lewym. Skoro kolega jechał również lewym i to szybciej to kierujący wlokącym się samochodem musi mu ustąpić zjeżdżając na prawy pas. Ale na drogach jest chamstwo i dostajemy spryskiwaczami za to że domagamy się swoich praw.Wiem, zgodze sie z Toba, warto jednak pamietac, ze kierowcy katamaranow to w wiekszosci ludzie nieco starsi i niedysponujacy juz tym refleksem co mlodzi gniewni, zjezdzaja duzo wolniej ( o ile wogole zjezdzaja :wink: i nalezy dac im troche czasu :smile: ) :crossy: Cytuj <p><a href="https://www.youtube.com/user/Koch1210/Videos">https://www.youtube.com/user/Koch1210/Videos</a></p> <p> </p> <p><a href="http://picasaweb.google.com/ksrider/">http://picasaweb.google.com/ksrider/</a>[/url]</p> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimek.21 Opublikowano 26 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2008 Dlatego użył sygnału dźwiękowego i w moim rozumieniu kierujący "nieco starszy człowiek" powinien zachować się jak przystało na starszą osobę, powinien dawać dobry przykład młodemu gniewnemu :smile: dobrze że jeszcze Vectora nie opluł :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vector Opublikowano 26 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2008 Vektor przeczytaj to moze jeszcze raz bo cos mi tu nie lezy ! chcesz jechac 100 km/h prawym pasem i gonic swiatlami jadacego wolniej ( prawym pasem ) przed Toba ? Chyba Ci sie cos pomerdalo :smile: Tak, pomyliłem lewy pas z prawym :biggrin: Gdybyś przeczytał poprzedzającą część mojej wypowiedzi to byś nie zadał tego pytania. Czytaj uważniej. Ma jechać min 60 km/h ale prawym pasem a nie lewym. Skoro kolega jechał również lewym i to szybciej to kierujący wlokącym się samochodem musi mu ustąpić zjeżdżając na prawy pas. Ale na drogach jest chamstwo i dostajemy spryskiwaczami za to że domagamy się swoich praw. Właśnie leciałem lewym i za to, że już mi się znudziło (a trochę to trwało) dostałem spryskiwaczami. A zapomniałem dodać, że przez moment absolutnie nic nie widziałem. Nie wiem co by było w momencie gdyby DEBIL, innego określenia znaleźć nie mogę postanowić mnie dodatkowo wyhamować... Odwróciłem do tego głowę i otwarł się wizjer... Na szczęscie nic się nie stało. Wiem, zgodze sie z Toba, warto jednak pamietac, ze kierowcy katamaranow to w wiekszosci ludzie nieco starsi i niedysponujacy juz tym refleksem co mlodzi gniewni, zjezdzaja duzo wolniej ( o ile wogole zjezdzaja :crossy: i nalezy dac im troche czasu ;) ) Ale to chyba żart? :wink: Większość "naszych" kierowców to zwykłe bydlaki, którym przeszkadzają motocykliści. Nie wiem czy to zazdrość, nienawiść za pasję? Nie wiem i nie mam zamiaru się rozwodzić. Mogę powiedzieć jedynie tyle, że mamy najbardziej chamski kraj w Europie. No chyba, że Rosja nas przebije :crossy: Dlatego użył sygnału dźwiękowego i w moim rozumieniu kierujący "nieco starszy człowiek" powinien zachować się jak przystało na starszą osobę, powinien dawać dobry przykład młodemu gniewnemu :) dobrze że jeszcze Vectora nie opluł :wink: I to nie był wcale żaden "starszy Pan" jak sugeruje ks-rider - gośc w wieku średnik, na oko - 30 lat, na siedzeniu obok najprawdopodobniej żona bo z tyłu siedziało dziecko na foteliku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomot Opublikowano 26 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2008 i Jak Tu Nie zamontować uchwytu na ''BEJSBOLA" przy kierownicy, lub baku :biggrin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimek.21 Opublikowano 26 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2008 Lub młoteczek jak w autobusie (w razie potrzeby zbij szybkę) ale to było by zbyt brutalne skoro siedziało tam dziecko..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vector Opublikowano 26 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2008 Nie, koledzy nie przesadzajcie ;) Emocje są złym doradcą. Na szosie lepiej nic nie kombinowac bo może się to zakończyć tragicznie. Bardziem bym wolał go dopasć jak sie zatrzyma co by nie ryzykować życia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerryisback Opublikowano 26 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2008 (edytowane) ciach...We wrześniu leciałem do domu austoastradą - ruch praktycznie zerowy, no więc przelotowa 200/260 w oddali widzę, że sunie sobie lweym pasem Mondeo... Więc ładnie wyhamowałem i sobie za nim jadę, ponieważ nie mam w zwyczaju omijania prawym pasem samochodów... No ale w końcu mi się znudziło więc zatrąbiłem. Kierowca nie reaguje. Więc następny raz trąbię. Kierowca nie reaguje. Za trzecim razem zareagował. Włączył mi sku*wiel spryskiwacze. Nie zjechał. ...ciach....Vector. To ze koles zachowal sie jak skonczony burak to prawda - na pal z nim. Ale ty tez nie byles bez winy bo cytując za Kodeksem Drogowym rozdz.3 oddz.6 art.24 podpunkt 10."Dopuszcza się wyprzedzanie z prawej strony na odcinku drogi z wyznaczonymi pasami ruchu, przy zachowaniu warunków określonych w ust. 1 i 7: 1. na jezdni jednokierunkowej; 2. na jezdni dwukierunkowej, jeżeli co najmniej dwa pasy ruchu na obszarze zabudowanym lub trzy pasy ruchu poza obszarem zabudowanym przeznaczone są do jazdy w tym samym kierunku."wiec mogles go wyprzecic prawym pasem. to ze droga byla pusta i ciec powinien byl jechac przy prawej krawedzi drogi to jedna sprawa, ale ty pokazales ze jestes uparty i nie korzystasz z dozwolonych manewrow... Edytowane 26 Października 2008 przez jerryisback Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
inco Opublikowano 26 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2008 Vector. To ze koles zachowal sie jak skonczony burak to prawda - na pal z nim. Ale ty tez nie byles bez winy bo cytując za Kodeksem Drogowym rozdz.3 oddz.6 art.24 podpunkt 10."Dopuszcza się wyprzedzanie z prawej strony na odcinku drogi z wyznaczonymi pasami ruchu, przy zachowaniu warunków określonych w ust. 1 i 7: 1. na jezdni jednokierunkowej; 2. na jezdni dwukierunkowej, jeżeli co najmniej dwa pasy ruchu na obszarze zabudowanym lub trzy pasy ruchu poza obszarem zabudowanym przeznaczone są do jazdy w tym samym kierunku."wiec mogles go wyprzecic prawym pasem. to ze droga byla pusta i ciec powinien byl jechac przy lewej krawedzi drogi to jedna sprawa, ale ty pokazales ze jestes uparty i nie korzystasz z dozwolonych manewrow... Mało jest w Polsce autostrad o 3 pasach ruchu w jednym kierunku...Ale fakt, czy puszka czy motocyklem jak ktos mi blokuje lewy pas to łamię przepis i wyprzedzam go (przy zachowaniu szczegolnej uwagi) prawym pasem, tak radze też każdemu robić... ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krycek Opublikowano 26 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2008 Ale fakt, czy puszka czy motocyklem jak ktos mi blokuje lewy pas to łamię przepis i wyprzedzam go (przy zachowaniu szczegolnej uwagi) prawym pasem, tak radze też każdemu robić... ;) No autem się zdarzą i na moto też, ale na moto unikam ze względu na brak nawyku patrzenia w prawe lusterko przy zmianie pasa w tą stronę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abraxas Opublikowano 26 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2008 wiec mogles go wyprzecic prawym pasem. to ze droga byla pusta i ciec powinien byl jechac przy lewej krawedzi drogi to jedna sprawa, Przy której krawędzi powinien jechać? Chyba prawej. Do tego autostrada dwujezdniowa nie potrzebuje trzech pasów, by wyprzedzać z prawej, mam rację? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerryisback Opublikowano 26 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2008 abraxas - myslalem o prawej napisalem lewej - juz poprawione ;] inco - autostrada to droga 2 jezdniowa (kazda jezdnia jest jedno kierunkowa) gdzie jezdnie sa przedzielone pasem zieleni, wiec nie potrzebujesz 3 pasow tylko 2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michoa Opublikowano 26 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2008 ...jak ktoś ma starego parcha i nie ma czym się zabierać na wyprzedzania to niech do cholery się za to nie bierze :/ to jest prawda święta prawda ..........chodzi że wyprzedzając coś czymś muszą być jakieś sensowne proporcje tych aut............są kaskaderzy jak mój kumpel co starem 200 wyprzedza kadeta 1.6 benzyna i nawet mu sie to uda ale wyobrażcie sobie sytuacje że zabieracie sie mercedesem 2.0D do wyprzedzania np vw t4 2.5 turbo bo facet jedzie 20-30km/h wolniej niz wy a wam sie spieszy..........niech ten koles tylko dotknie pedału gazu i macie prze**** chować sie do tyłu tylko że dla 3/4 w szczególności młodych kierowców jak zacznie wyprzedzać to nie rozumie słowa odpuść i będzie ciągnąl wyprzedzanie przez 1km koncentrując sier na wyprzedzaniu a nie że z naprzeciwka ktoś może jechać !!! nie mówiąc o elementach co im sie śpieszy i jadą 55km/h zajechanym cienko w gazie i przed nimi jedzie autosan 52km/h i MUSZĄ GO WYPRZEDZIĆ bo zyskają 3 czy 4 sekundy w skali trasy i wyprzedzają go przez 2 km .............. Cytuj "... i ujrzal Pan prace nasza i byl zadowolony a zapytawszy o zarobki nasze usiadl i zaplakal..." list Pawla apostola do koryntianmichoa-100% stylistów bez szyku http://miszczua.cba.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi