Kacer Opublikowano 19 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2009 tlumik z pelnym przelotem a z komora rozprezajaca rozni sie czyms wiecej niz dzwiekiem? ktory wybor jest lepszy? myslisz ze blacha o grubosci 1mm, i otworach o srednicy 8mm bedzie wystarczajaca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
edzio Opublikowano 19 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2009 Co do różnic pomiędzy pełnym przelotem a przelotem z komorą rozprężającą nie bardzo mam doświadczenie jaka ona jest może w tym tygodniu coś więcej będę wiedział bo te ostatnie co robiłem to 2 identyczne komplety do identycznych motocykli i jeden robiłem na przelot a drugi na przelot z komorą.W obu zastosowałem identyczne przeloty 2 X 48mm tylko wiadomo- w wersji z komora jest on krutrzy o kilkanaście cm.Też jestem ciekaw różnic.Teoretycznie zastosowanie komory powinno spowodować cichszy dźwięk tłumika niż bez komory.A co do otwotów w blasze perforowanej-im one są mniejsze tym lepiej ,ważne żeby było ich jak najwięcej żeby prześwit blachy był jak największy.Duże otwory powodują większe-gorsze wydmuchiwanie wytłumień jakie stosujesz wokół rury perforowanej,chyba żeby nawinąć więcej porządnej wełny stalowej z nierdzewki w celach zabezpieczenia przed wydmuchiwaniem szklanych wytłumień. Cytuj EdHaust-bo nie liczy się ilość a jakość decybeli-506436737 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thor 1 Opublikowano 19 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2009 Wełny stalowej ??? przeciez ona pali sie szybciej niz suche siano. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
edzio Opublikowano 19 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2009 (edytowane) Jak nawtykasz druciaków do czyszczenia garów w kanał którym przemykają spaliny to masz racje wypali i wydmucha ale jak zastosujesz to: http://allegro.pl/item533974899_welna_stal...obna_tanio.html i owiniesz taką rure perforowaną takową wełną to uwierz mi takie rozwiązanie przeżyje twój motocykl bez ubytków.Większość firm produkujących tłumiki stosuje takie rozwiązania. Edytowane 19 Stycznia 2009 przez edzio Cytuj EdHaust-bo nie liczy się ilość a jakość decybeli-506436737 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacer Opublikowano 19 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2009 skoro ma to sie trzymac rurki to nie lepiej zastosowac taka welne o grubego rodzaju? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
edzio Opublikowano 19 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2009 Dokładnie ta co link jest najlepsza bo identyczna jest stosowana w niektórych fabrycznych układach wydechowych i albo jest ona ściśle nawinięta i siedzi ściśle pomiędzy dwiema ściankami tłumika albo ściśle między dwoma rurami np w tłumikach Remus w Ducati przed każdym tłumikiem jest taka stożkowa rura dolotowa w której siedzi druga rura mniejszej średnicy z tym że ta w środku jest perforowana i ściśle owinięta wełną stalową z nierdzewki takie coś jest wciśnięte jedno w drugie.Tak zainstalowana wełna stalowa się nie odwija i nie luzuje. Jak robisz komin na przelot to taką wełnę też nawijasz w miarę ściśle i w przeciwnym kierunku możesz ją owinąć i zabezpieczyć jakimś cienkim i trwałym drutem. Albo na wełnę stalową ściśle nawinąć maty lub tkaniny szklane i dopiero mocno drutem a resztę tłumika wypełnić wełną szklaną ,mineralną ,kominkową itp. tak aby nie miała możliwości swobodnie się przemieszczać lub gromadzić,zbijać w dolnej jego części. Cytuj EdHaust-bo nie liczy się ilość a jakość decybeli-506436737 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aivars Opublikowano 22 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2009 edzio, mam do Ciebie pytanie. Jakbym dostarczyl Ci rure z kwasowki o srednicy 125mm, dlugosci powiedzmy 450mm, rurke perforowana, to dorobilbys mi 'scianke' koncowa i koncowke tlumika od strony kolektora? Oczywiscie stary tlumik tez bym przeslal 'na wzor'. Jaka bylaby cena takiej uslugi? Chodzi o dorobienie i wspawanie okraglej scianki wylotu, rurki perforowanej i koncowki tlumika na kolektory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacer Opublikowano 22 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2009 skoro ktos odswiezyl temat to i ja sie wtrace, mozesz pokazac jakies zdjecie jak wyglada twoj tlumik po przerobce od strony kolektorow, chodzi mi o estetycznosc wykonania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
edzio Opublikowano 22 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2009 skoro ktos odswiezyl temat to i ja sie wtrace, mozesz pokazac jakies zdjecie jak wyglada twoj tlumik po przerobce od strony kolektorow, chodzi mi o estetycznosc wykonania. Ty to do mnie czy do kolegi powyżej?. edzio, mam do Ciebie pytanie. Jakbym dostarczyl Ci rure z kwasowki o srednicy 125mm, dlugosci powiedzmy 450mm, rurke perforowana, to dorobilbys mi 'scianke' koncowa i koncowke tlumika od strony kolektora? Oczywiscie stary tlumik tez bym przeslal 'na wzor'. Jaka bylaby cena takiej uslugi? Chodzi o dorobienie i wspawanie okraglej scianki wylotu, rurki perforowanej i koncowki tlumika na kolektory. Nie bardzo mogę zrozumieć co chcesz żeby było zrobione namiary wyślę na priwa ,może do mnie zadzwoń może jak pogadamy to łatwiej będzie to ogarnąć. Cytuj EdHaust-bo nie liczy się ilość a jakość decybeli-506436737 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacer Opublikowano 23 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2009 wybacz za niescislosc. kierowałem pytanie do Ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aivars Opublikowano 23 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2009 Fakt, nieslisle sie wyrazilem. Wyslalbym Ci rure kwasowke (sam walec, fi 125mm), rurke perforowana i stary tlumik na 'wzor'. Chcialbym, zebys mi zrobil caly tlumik (dodajac pozostale materialy)- mniej wiej rozjasnilem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuba1100 Opublikowano 23 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2009 Cholera, szkoda, że ta warszawka tak daleko... Muszę "odciszyć" swoje single pin i boję się, że jak sam nagrzebie to coś spartole :banghead: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 23 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2009 (edytowane) co znaczy przed obróbką? Szlifujesz spawy? Tak, zeby zlikwidowac jakieś pozostałe nierównosci, jeżeli takowe oczywiscie powstaną. Obiecałem wrzucic na gotowo, juz zamontowany : http://img152.imageshack.us/img152/6420/zdjcie056wh3.jpg Edytowane 23 Stycznia 2009 przez Arni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
edzio Opublikowano 24 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2009 Fakt, nieslisle sie wyrazilem. Wyslalbym Ci rure kwasowke (sam walec, fi 125mm), rurke perforowana i stary tlumik na 'wzor'. Chcialbym, zebys mi zrobil caly tlumik (dodajac pozostale materialy)- mniej wiej rozjasnilem? Tak myślę że pomiędzy 150 a 200pln nie więcej ,nie wiem na co napatkam w czasie prac,myślę że nie bedzie bardo komplikacji. Cholera, szkoda, że ta warszawka tak daleko... Muszę "odciszyć" swoje single pin i boję się, że jak sam nagrzebie to coś spartole :banghead: Jakby to było w kwasówce nie w chromie to mógłbyś mi wysłać pocztą tak już nie raz robiłem,ale jak będę musiał ciąć chromy to już nie będzie fajnie. Cytuj EdHaust-bo nie liczy się ilość a jakość decybeli-506436737 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aivars Opublikowano 24 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2009 A moglbys wrzucic jakies dokladne fotki tlumikow jakie robisz? chodzi mi glownie o spawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi