wieczny student Opublikowano 8 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2008 Nie Buber, na pewno nie mam lepszych niż Twoje okolice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jurjuszi Opublikowano 8 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2008 A ja polecam zakręt w Wawie na Batorego przy Polach Mokotowskich. Można się nieźle poskładać w obydwie strony. :icon_mrgreen:Tja... jeżdżę nim prawie codziennie. Jest teraz wyremontowany i faktycznie można tam z deczka przyciąć, ale mam z nim złe skojarzenia. Było w zeszłym roku w dziale "wypadki" :banghead: pozdr Cytuj "Łudududududududududuuuu... Łudududududududduddddd" - Theodor (Zegrze 2010)"Hondy mają taki dziwny dźwięk..." - Autor nieznany (Udrzyn 2010) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buber Opublikowano 8 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2008 Student - pewnie że droga w Szklarskiej po wizycie w Alpach nie najlepsza jest - punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. TY oczywiście masz o wiele lepsze trasy u siebie na podwórku, nie?Nie Buber, na pewno nie mam lepszych niż Twoje okolice.Nie chcę to wychodzić na niewiadomo jakiego szowinistę. Chodzi mi o to że, pewnie, najłatwiej powiedzieć że najlepsze winkle w górach to Dragon's Tail, tylko kogo na to stać żeby tam pojechać? Jeżeli autorkę i ciebie stać na "trenowanie winkli" w Alpach, a reszta to dojazd, to szacun i też bym tak chciał. Ale (przynajmniej) ja, mam to co mam, nie stać mnie na Alpy (póki co) i będę się tym cieszył. P.S. Żeby sprawiedliwości dać zadość, to dla mnie ta droga do Szklarskiej jest mało atrakcyjna, zwłaszcza powyżej Szklarskiej, do granicy. Bo są i mnie w okolicy lepsze - może nie tak szerokie, ale i widoki, i asfalt lepszy. I ruch mniejszy.Jak chcesz znać opinie "niezbiasowane" o moich okolicach, to pogadaj z ludźmi co byli u mnie na Spotkaniach Starej Japonii. Będzie może mniej rendencyjnie. Bo ja jestem ZGÓRMYSYN! A z kumplami to jesteśmy zgórmysyny..... :clap: Jakby co, to zapraszam, chętnie się podzielę "tajnymi kawałkami". :flesje: :eek: :lalag: Cytuj Ponieważ racjonalne myślenie nie jest tym, na czym opiera się żaden z dyskutantów, nie ma co oczekiwać, że jakakolwiek argumentacja, która nie trafia do emocji, przekona go do przyjęcia lepszych zasad. David Hume, An Enquiry Concerning the Principles of Morals Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vector Opublikowano 8 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2008 Widzę, że wysypało się trochę w tym temacie. Nie chodziło mi raczej o instrukcje bezpieczeństwa- tor i te sprawy, bo zupełnie nie o to pytam. Oczywiście dziękuję :clap: żeby nie było. A ja bym jeszcze raz przetarł oczka i popatrzył na tytuł Twojego tematu... Gdzie najlepiej sprawdzić się w winklach? NA TORZE. Rozumiem, że tak jak w temacie chcesz sprawdzić swoje umiejętności? Jeśli tak jak piszesz, stać Cię na wypad w Alpy to stać Cię również na wylot na tor do Poznania. A jak już wrócisz z toru to jedź sobie rekreacyjnie polataj po winkielkach. I tak jak napisał zajc, trzeba mieć jajca i szybko myśleć bo na torze też może być ciekawie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wieczny student Opublikowano 8 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2008 Jak już mowa o Alpach (...):flesje:. Byłem rok temu w Karpaczu, trochę zjeździłem okolicę i faktycznie można było znaleźć kilka sympatycznie wijących się dróg, które biegły zarówno po stronie PL jak i CZ. O Alpach i Austrii wspomniałem dlatego, że tam praktycznie każda górska droga wygląda jak ta, którą się można zachwycać w PL. Austria jak już wspomniałem wydawała mi się odległa i droga, ale... okazało się że nie taki wilk straszny. Czechy to strzał na raz a motocykle za ich autostrady nie płacą. A potem... Potem to już góriii... :clap:. Po powrocie nie tykam motocykla bo nie widzę przyjemności w jeździe po Warszawie. Zmieniłem olej w silniku i postawiłem motura na centralce w kącie garażu. Jestem w połowie spłacania długów związanych z wyjazdem, który wyszedł drożej, ale już się nie mogę doczekać następnego wypadu. A na zlot starej japonii chyba mnie nie wpuścicie, bo coś pisaliście o granicy 20-25 lat, a moja locha jest z 1991 :eek:. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buber Opublikowano 8 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2008 A na zlot starej japonii chyba mnie nie wpuścicie, bo coś pisaliście o granicy 20-25 lat, a moja locha jest z 1991 :lalag:.Spoko. Ładnie poproś. A potem cię przekabacimy i zmienisz motunga.... :eek: :flesje: Koniec :clap: Cytuj Ponieważ racjonalne myślenie nie jest tym, na czym opiera się żaden z dyskutantów, nie ma co oczekiwać, że jakakolwiek argumentacja, która nie trafia do emocji, przekona go do przyjęcia lepszych zasad. David Hume, An Enquiry Concerning the Principles of Morals Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PrzemekB Opublikowano 12 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2008 Szwajcaria - ot taka mala rundka miedzy przeleczami st. bernardino, St. Gothardo i inne. :flesje:Popieram- sprawdzone w sierpniu :buttrock: Polecam taką kolejność:Oberalp -> Furka -> Grimsel -> Susten -> San Gottard -> Nuvena Rundka 215km, 6 przełączy, wszystkie ponad 2000 m n.p.m "zbiornik paliwa 25 euro, klocki hamulcowe 60 euro, nowe opony 250 euro,bolące nadgarstki i banan na twarzy bezcenne,za zdarte podnóżki możecie zapłacić dowolnym plastikiem po przyjeździe" :icon_mrgreen: A w Polsce to... szkoda gadać. Dla masochistów polecam "drogę stu zakrętów" ;) Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rottweiler Opublikowano 13 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2009 a ja polecam pojechać z głuchołaz do czech za jasenik, jest tam bardzo dobrej przyczepności asfalt i ok. 10km ostrych winkli, wtym kilka o 180stopni, a tu macie link z tej traski: http://www.youtube.com/watch?v=3KOLTvqT8O8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konrad1f Opublikowano 13 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2009 ja polecam odcinek drogi 137 z trzciela do międzyrzecza oraz z bobowicka przez pszczew do drogi 24 w kierunku międzychodu asfalt świeżynka (kilkuletni), zakrętasów naprawdę sporo, ruch niewielki Cytuj Zestaw naprawczy zacisku hamulcowego Brembo BMW R850 R1100 K1200 K100 K1 K1100 https://allegro.pl/oferta/zestaw-naprawczy-zacisku-brembo-przod-bmw-r-1100-850-k-1200-gs-r-rs-s-rt-lt-14830948090 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ks-rider Opublikowano 13 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2009 Troche odswieze, Alpy lub juz ponizej Alp. Poludniowa Francja a wlasciwie okolice Monaco MENTON - SOSPEL oraz okolice :biggrin: :crossy: Cytuj <p><a href="https://www.youtube.com/user/Koch1210/Videos">https://www.youtube.com/user/Koch1210/Videos</a></p> <p> </p> <p><a href="http://picasaweb.google.com/ksrider/">http://picasaweb.google.com/ksrider/</a>[/url]</p> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PrzemekB Opublikowano 14 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2009 W dodatku, ze wcale nie daleko sa gory Harz, ( zwlaszcza wschodnia strona ) ma asfalt jak tafla lodowa, a i zakrezy calkiem calkiem :biggrin: :crossy: Zgadza się :bigrazz: Tyle, że trzeba uważać na polizei radar kontrolle... Robią fotki a kilkaset metrów dalej zatrzymują. Mam stamtąd ładne zdjątko niestety :icon_evil: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gronoszowa Opublikowano 15 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2009 (edytowane) Chciałabym zaproponowac warszawskie Cargo :D na wzniesieniu,więc prawie jak górzysty teren. no i zawsze dobrze oświetlony niebiesko-czerwonymi migotkami :) :icon_twisted: Edytowane 15 Września 2009 przez gronoszowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ks-rider Opublikowano 15 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2009 Zgadza się :bigrazz: Tyle, że trzeba uważać na polizei radar kontrolle... Robią fotki a kilkaset metrów dalej zatrzymują. Mam stamtąd ładne zdjątko niestety :icon_evil: to miales naprawde pecha, nas tam jakos nigdy nikt nie zatrymuje :icon_mrgreen: Kumpla blysnal radar zamontowany w tunelu. :banghead: Policja z regoly stoi w weekend na trasie Kyfhäuser, wylapuja jednak z regoly tylko tych ktorzy przejezdzaja przez cilgla linie lub tra kolanem po assfalcie. :crossy: Cytuj <p><a href="https://www.youtube.com/user/Koch1210/Videos">https://www.youtube.com/user/Koch1210/Videos</a></p> <p> </p> <p><a href="http://picasaweb.google.com/ksrider/">http://picasaweb.google.com/ksrider/</a>[/url]</p> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HunterM Opublikowano 15 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2009 Moi mili, patrzac na parametry geometryczne toru Poznań i porównując to z łukami dróg projektowanych w drogownictwie dla ruchu publicznego powiem Wam, że tak jak na torze można pojeździć tylko po serpentynach i to też z małym ale, ponieważ drogi publiczne projektowane są z dodatkowym odcinkiem naprowadzającym na łuk kołowy tzw. krzywą przejściową, która niejako wymusza odpowiedni tor jazdy i niejako wyłagadnia łuk. Łuki kołowe o promieniu (na przykładzie Toru Poznań) 25-55m są wyjątkowo rzadko używane w budownictwie drogowym, praktycznie tylko w ostateczności, gdyż takie łuki są po prostu niebezpieczne i nalezy przed nimi dodatkowo ograniczyć prędkość. Dla przykładu drogę o promieniu łuku min. 30m można stosowac na drodze klasy Z, L i D (najniższe klasy czyli drogi powiatowe, gminne) przy prędkości projektowej 30km/h. Jak już pisałem wcześniej wyjątkiem są serpentyny, ale dochodza nam krzywe przejściowe, które i tak powodująto, że torowy winkiel o promieniu 30 metrów będzie bardziej pro niż taki zwykły drogowy. Projektanci unikają jak ognia stosowania tak skrajnych rozwiązań z racji wynikającej z tego odpowiedzialności. Nie jestem w temacie odnośnie składu nawierzchni bitumicznej na torze, ale to raczej też nie są takie same mieszanki. O tak mi się zebrało na szczerość, pozdro :bigrazz: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KLAUDIUSZ Opublikowano 15 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2009 No i ciekawe kto sie czuje na tyle mocny żeby podyskutować z Hunterem :icon_mrgreen: :lalag: Cytuj MOTOLOOK-WYPRZEDAŻ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi