Skocz do zawartości

uczymy sie na błędach ...

grebur
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

no jezeli przywalilbys centralnie w tyl do palkarze mogli by uznac cie za winnego. Lepiej juz wybrac tylny blotnik itp czyli przy zajezdzaniu drogi nie uciekac do kraweznika tylko dobrze celowac :evil:

Oczywiscie nie bierzcie tego do siebie - zdrowie najwazniejsze :buttrock:

PS. Z tego co zauwazylem to im bardziej jedzie sie przy krawezniku, tym bardziej puszkarze cie na niego spychaja - bo sie jeszcze zmieszcza na jednym pasie. Kiedys jak jezdzilem motorowerkami tak to wygladalo. Wiec sypac srodkiem i tyle.

grebur :] mówisz jak mój kuzyn "do 50tki starczy mi to co mam"

On tez jezdzi czyms podobnym, z peknietym kaskiem "tigerem" który pękł podczas upadku na ziemie razem z moto.

Zabic sie mozna nawet na 50!

Apropo twojego wypadku.

Wlasnie wrócilem z kumplami z nocnej przejazdzki po miescie . Ja, kumpel (cbr 600 f2) i bandit 600 s. Chwila nie uwagi, brawura na prostej, zacisniajacy sie zakret, nie równa nawierzchnia pokryta nakładkami naszej zajebistej ! słuzby drogowej , 1 motocykl bandit 600 i szlif który musiał bardzo bolec mojego kolege.... Dobrze ze moto uciekło mu z pod nóg a on sam polecial na chodnik. Kurtka , kask buty wszystko zdeczka po rysowane i zdarte, moto tak samo (kilka elementów do wymiany). Najgorszej z nogami (jeansy) to nie zbroja rycerska. A takie uderzenie boli. Nie ma jak to znac miasto i kazda dziure , jedziesz juz w sumie na pamiec, bo wiesz gdzie dziura, gdzie wybój. A jeszcze przed wjazdem na tą ulice gdzie to sie wydarzyło powiedziałem, "tam nie jedziemy , tam są dziury" Reakcja to smiech :icon_mrgreen:

Edytowane przez adrian44

Mnie zaciekawił temat ale jednego nie rozumiem, dlaczego po upadku wolicie żeby kolega pojechał na siłe udupić jakąś kobiete zamiast pozbierać was z ulicy tudzież chodnika ? Ja osobiście jestem w stanie po upadku sam się zebrać z ulicy ale jednak dobrze żeby ktoś z widoku 3 osoby ocenił nasz stan na "trzeźwo".

Film z tunelu jest konkretny ale większość kierowców przytomnie omija z "awaryjnymi" ale jakoś połowa przejeżdżających motocyklistów bez reakcji a Pan w Corsie na wstecznym to zakrawa na bardzo odważnego albo głupiego :P

Ostatnio gdy miałem glebe na skuterze to zainwestowałem w ochraniacze bo kurtka zwyczajnie nie nadaje się do pracy i puki co była tylko jedna mała wywrotka po zakupie ale spełniły swoją role ;)

Kaskiem odziwo nigdy nie wygrzmociłem pomijając glebe w czasie nauki jazdy enduro ale w piach to nie to samo co asfalt.

Ja ostatnio jechałem za kumplem(on za DT80/125), to wyjeżdżamy na droge asfaltową, on jedynka, dwójka i na gume, ja tak samo... (Teraz pewnie odezwą się świętoszki)I tak przejechaliśmy pare metrów metrów, aż kolega przypomniał sobie że miał jechać do sklepu. On wyhamował praktycznie do zera, a ja pare metrów za nim na gumie. Zdążyłem opuścić przednie koło, dotknąć klamke hamulca i delikatnie skręcić. Myślałem że zablokowałem przedni hamulec i poleciałem na bok, jednak po późniejszej konsultacji z kumplem, dowiedziałem się że uderzyłem moją prawą lagą w jego tylne koło. Potem dosłownie wystrzelilo mnie z moto, pierwszy kontakt z asfaltem - lewe udo, łokieć i miednica, potem pamiętam że masakrycznie mocno uderzyłem głową w asfalt(jednak kask nie pękł - byly tylko rysy od szlifu - LAZER), potem niebo, ziemia, niebo, ziemia, cross, ziemia, aż się zatrzymałem.

Jeszcze przed wyjazdem zastanawiałem się, czy zakładać rękawice, bo w końcu to tylko miałem gdzieś dojechać. Nie załozyłem nawet butów crossowych, tylko dżinsy i bluza na długi rękaw. Łokieć wyglądał masakrycznie :)

www.odszkodowania-wlodarczyk.pl

....

jade jade az tu nagle pewna niezmiernie inteligętna pani w białym lanosie wyjechała mi przed moto 2m przedemnie.

...

Jak czolg. Znienacka i zza wegla.

W ciuchy to zainwestuj, ale bardziej staraj sie przewidywac sytuacje na drodze. Dac sobie czas na reakcje. Przy zaparkowanym sznurze pojazdow jechac przy osi jezdni i dobrze patrzec co sie dzieje. To, ze jedziesz z dozwolona predkoscia nie znaczy, ze jest to predkosc bezpieczna.

Bezpieczna bywa takze wyzsza niz dozwolona ;)

Ludzie bywaja niewyspani, zaaferowani, gadaja przez telefon, durni tez bywaja. Musisz to wszystko brac pod uwage. Na motocyklu zwlaszcza.

Bryka walniesz w kufer i sie okaze kto lepiej zaprojektowane strefy zgniotu ma.

Jak na moto jest to juz wiesz. :flesje:

pzdr

no masz racje, bardziej musze brać pod uwage zasade " ograniczonego zaufania " wciąż sie ucze, mam nadzieje ze jak bede miał szybkie moto bede miał bardziej 2oo opanowane :]

To tu, gdzie się błękit splata z betonem..

http://bikepics.com/members/grebur/

Durni nie brakuje... ślepy zakręt, droga jednokierunkowa i już miałem dwa przypadku gdy: zaraz za zakrętem koleś sobie stoi blisko skrzyżowania, droga o dwóch pasach ruchu, a on stoi na tym, na który akurat wszyscy wyskakują, w tym ja kiedyś, ale przeciwskręt to fajna sprawa i się przydaje. Tak samo dzisiaj, to samo miejsce, wchodzę w zakręt... a tu cofająca honda civic, na drodze jednokierunkowej!. Trzeba sobie zachowywać margines, zawsze i wszędzie.

Edytowane przez tmi

no masz racje, bardziej musze brać pod uwage zasade " ograniczonego zaufania " wciąż sie ucze, mam nadzieje ze jak bede miał szybkie moto bede miał bardziej 2oo opanowane :]

Zmień tę zasadę na "zasadę braku zaufania", w samochodzie się sprawdza to i na moto tym bardziej będzie :icon_twisted:

Liver Sausage: Święte słowa!! na szczęście nie miałem jeszcze takie przypadku, jaki opisał grebur, lecz zawsze się zastanawiam: walić w złom, czy uciekac w bok i walnąć na pobocze. Oprócz moto jeżdżę też Land Roverem i musze powiedzieć, że widzę zasadniczą różnice w wymuszani pierwszeństwa/wyjeżdżaniu przed maskę. Zasada ograniczonego zaufania zweryfikowana prze 2,5 tony powoduje, że wymuszający zastanowi się zamin wjedzie. Na moto zawsze staram sie myslec za kierowcę i raczej czekam na to co on (kierowca zrobi) niż zakładam, że mnie widzi.

Podstawa jednak to dobry ubiór. Mój pierwszy zakup to było: kurtka, spodnie, buty, rekawice i oczywiście kask. Lepiej ścierać ubranie niz skórę. :buttrock:

Zasatanawia mnie, czy uzytkownicy skuterów @ 80km/h zastanawiają się co się stanie jak pojadą d*pą po asfalcie... uhhhh :icon_mrgreen:

Oprócz moto jeżdżę też Land Roverem i musze powiedzieć, że widzę zasadniczą różnice w wymuszani pierwszeństwa/wyjeżdżaniu przed maskę. Zasada ograniczonego zaufania zweryfikowana prze 2,5 tony powoduje, że wymuszający zastanowi się zamin wjedzie.

He he skąd ja to znam :icon_mrgreen: Gdy jeździłem Dyskoteką nie miałem problemów z tym czy ktoś mnie zechce wpuścić w korek z podporządkowanej czy wpuścić na inny pas.

Edytowane przez hubert_afri

Na swoje moto pewnie nie zbierałeś tylko zapewne zostało Ci kupione także rodzice powinni Cię wspomóc w kupieniu odpowienich ciuchów bo kiedyś możesz taką akcję niestety przepłacić życiem :biggrin:

mnie rodzina obkupiła w porządną kurtkę i rękawiczki, za nie długo będzie też kask z górnej półki a o motocyklu mówią: zarób sobie sam jak chcesz jeździć. Ojciec mawia, że w bezpieczeństwo synów będzie inwestował niezależnie od ich wieku. :clap: