Skocz do zawartości

Brytyjski ranking bezpieczeństwa kasków, SHARP

Rekomendowane odpowiedzi

Program badawczy w UK mający określić poziom bezpieczeństwa zapewniany przez różne kaski w razie wypadku - http://sharp.direct.gov.uk/ - zaczął publikować wyniki swoich badań.

Szkoda tylko, że nie podają dokładnych kryteriów oceny. Ale interesujące jest że np. Arai Condor ma 2 gwiazdki, Arai RX-7, Arai Viper GT czy Shoei XR-1000 mają 3 gwiazdki, a 5 gwiazdek ma Lazer LZ6, kosztujący ponad 5 razy mniej od Araia czy Szuja.

(Pozostałe 5-gwiazdkowce to AGV S-4, Arai GP5x, Bell M1, HJC HQ-1 i Shark RSR2)

Ciekawe co na to producenci kasków :-)

W skrócie - to nowa inicjatywa brytyjskiego rządu. Generalnie badają kaski według ECE 22.05 ale w wielu miejscach stosują ostrzejsze parametry. Generalnie (wg. tych opisów) są to bardzo kompletne testy. Szkoda że nie publikują szczegółowych wyników, ale to co jest jest zastanawiające.

Miałem nosa - moja lepsza połowa ma Lazera LZ6... :D

dlaczego są tylko integralne a nie ma szczękowców ??

Bo nie zdążyli testów zrobić. To jest bardzo "nówka" program. Pewnie tez się pojawią...

Edytowane przez Buber

Ponieważ racjonalne myślenie nie jest tym, na czym opiera się żaden z dyskutantów, nie ma co oczekiwać, że jakakolwiek argumentacja, która nie trafia do emocji, przekona go do przyjęcia lepszych zasad. David Hume, An Enquiry Concerning the Principles of Morals

eee... niema uvexa... a wydaje mi sie ze to jedne z najleprzych kaskow... w kazdym razie bardzo fajnie ze wogule mozna mniej wiecej sie dowiedziec na temat testow poszczegulnych modeli nie wykonywanych przez producenta, wynikiem Lazer - LZ6 jestem zaskoczony, jest to kask za ok 250 :icon_biggrin:

Edytowane przez YAGO

Usługi IT - www.tricori.com

• 1 rok później...