Leszek Karlik Opublikowano 17 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2008 Program badawczy w UK mający określić poziom bezpieczeństwa zapewniany przez różne kaski w razie wypadku - http://sharp.direct.gov.uk/ - zaczął publikować wyniki swoich badań. Szkoda tylko, że nie podają dokładnych kryteriów oceny. Ale interesujące jest że np. Arai Condor ma 2 gwiazdki, Arai RX-7, Arai Viper GT czy Shoei XR-1000 mają 3 gwiazdki, a 5 gwiazdek ma Lazer LZ6, kosztujący ponad 5 razy mniej od Araia czy Szuja. (Pozostałe 5-gwiazdkowce to AGV S-4, Arai GP5x, Bell M1, HJC HQ-1 i Shark RSR2) Ciekawe co na to producenci kasków :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maderick Opublikowano 17 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2008 dlaczego są tylko integralne a nie ma szczękowców ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ptasio Opublikowano 18 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2008 ja cos nie mam do tych testow przekonania :] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peet Opublikowano 18 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2008 Co test to inne wyniki :icon_mrgreen: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kalion Opublikowano 18 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2008 Tu jest napisane jak je testowali ale nie ogarniam wszystkiego. http://sharp.direct.gov.uk/about-sharp/test-protocols/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buber Opublikowano 18 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2008 (edytowane) W skrócie - to nowa inicjatywa brytyjskiego rządu. Generalnie badają kaski według ECE 22.05 ale w wielu miejscach stosują ostrzejsze parametry. Generalnie (wg. tych opisów) są to bardzo kompletne testy. Szkoda że nie publikują szczegółowych wyników, ale to co jest jest zastanawiające.Miałem nosa - moja lepsza połowa ma Lazera LZ6... :D dlaczego są tylko integralne a nie ma szczękowców ??Bo nie zdążyli testów zrobić. To jest bardzo "nówka" program. Pewnie tez się pojawią... Edytowane 18 Czerwca 2008 przez Buber Cytuj Dezinformacja i fake newsy opierają się na tendencyjności w naszym myśleniu. Nie lubimy otrzymywać informacji, które są sprzeczne z tym, jak postrzegamy świat. Wolimy wiadomości, które potwierdzają nasze przekonania. Problem w tym, że wobec takich przekazów jesteśmy mniej krytyczni, więc jeśli dezinformacja będzie zgodna z tym, w co i tak już wierzymy, łatwiej będzie się nam na nią nabrać. Pamiętajmy, dezinformacja ma na celu radykalizację naszego światopoglądu, a nie jego zmianę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maderick Opublikowano 18 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2008 Bo nie zdążyli testów zrobić. To jest bardzo "nówka" program. Pewnie tez się pojawią... mam nadzieje bo szukam nowego garnka po wypadku i jestem przywiany do szczękowców, ale ciągle się zastanawiam czy nie kupić integrala pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YAGO Opublikowano 21 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2008 (edytowane) eee... niema uvexa... a wydaje mi sie ze to jedne z najleprzych kaskow... w kazdym razie bardzo fajnie ze wogule mozna mniej wiecej sie dowiedziec na temat testow poszczegulnych modeli nie wykonywanych przez producenta, wynikiem Lazer - LZ6 jestem zaskoczony, jest to kask za ok 250 :icon_biggrin: Edytowane 21 Czerwca 2008 przez YAGO Cytuj Usługi IT - www.tricori.com Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaY Opublikowano 21 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2008 hmmm bardzo dziwne wyniki... Cytuj Motocykle to nie wszystko, ale bez nich wszystko jest niczym... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
finalcell Opublikowano 21 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2008 właśnie może wyniki są prawdziwe i nie trzeba by sie doszukiwać teorii spiskowej, ale barakuje dokłądnych wyników testów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bibor80 Opublikowano 21 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2010 (edytowane) Moj shoei dostal 5/5 gwiazdek i powiem wam, ze slusznie. Sprawdzone osobiscie ;) Pzdr Edytowane 21 Kwietnia 2010 przez bibor80 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MYCIOR Opublikowano 21 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2010 A mojego nie ma - pewnie ma 6 ;-) , albo muszę przyjąć model najbliższy.Mam X-lite'a (z nolana) model X802RR -znalazłem X-LITE X-802. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aśka Opublikowano 21 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2010 A ja jestem w lekkim szoku, gdyż mój schubercik ma tylko 2 gwiazdki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fantom Opublikowano 21 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2010 Najnowszy integral Schubertha ma 2 gwiazdki, starawy szczękowiec C2 - 4, a szczękowy BMW System 5 robiony też przez Schubertha - 5. Coś mi tu nie gra... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tobik Opublikowano 22 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2010 Hehe , jakby to były bardzo rzetelne testy to nastapiła by taka mała rewolucja :cool: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi