Skocz do zawartości

Rozgrzane kolanko do czerwoności w URALU

WIETO
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Ostatnio się zdziwiłem. Znajony w swoim Uralu wstawiła nowe gazniory i tak je wyregulował, że silnik mocno mu się grzeje. Szczególni jedno kolanko wydechowe, wieczorem widać jak robi się czerwone od nagrzania. A motor chodzi mu ładnie dobrze p[ali wolne obroty ok, dobrze się wkręca. Ciekawe co nie tak ma ustawione, gdyby był to zapłon, to oba kolanka bygrzały się jednakowo, pewnie gazniki, coś z mieszanką, czyżby za bogata mieszanka za duż podaje paliwa. Spotkał się już ktoś z takim zjawiskiem.

Ja jaki znam przypadek z życia to taki że w goldasie kolanko też zrobiło się czerwone. Przyczyna była taka że dostawał za mało paliwa. Jeżeli byłby to zapłon to oba by świeciły w nocy.A jakie kupił tez gaźniki?? :biggrin:

Miał stare k-302. Ale jak przejechał się moim Uralem z gaznikami k-68, to od razu też takie kupił. A apropo świec to mają kolor kawe z mlekiem. W takim razie powiem mu niech zwiększy dawkę paliwa, iglica o ząbek do góry raczej powina załatwić sprawę.

Miał stare k-302. Ale jak przejechał się moim Uralem z gaznikami k-68, to od razu też takie kupił. A apropo świec to mają kolor kawe z mlekiem. W takim razie powiem mu niech zwiększy dawkę paliwa, iglica o ząbek do góry raczej powina załatwić sprawę.

Kolor świec wskazuje raczej na prawidłową mieszankę. Myślę, że przyczyną może być zbyt puźny zapłon lub za mały luz zaworowy i niedomykanie się zaworu wydechowego. Oczywiście wzbogacenie mieszanki też może dać pozytywny efekt, ale dobrze by było sprawdzić i pozostałe mechanizmy silnika.

Z tym ze w ruskim bokserze wyprzedzenie zaplonu ustawia sie na jednym garnku a w drugim jest niejako wynikowo poniewaz na walku rozrzadu jest pojedyncza krzywka, powtarzalnosc wyprzedzenia zaplonu jest pochodna dokladnosci wykonania walu korbowego

No to znaczy ze z moja pamiecia jest gorzej niz myslalem.

Chodzilo mi najprawdopodobniej o klopoty z prawidlowym wybiciem znaku na kole zamachowym, ktory pozniej powodowal ze zaplon mozna bylo ustawiac, ale poza skala regulacji aparatu zaplonowego :flesje:

Adam M.

Z tym ze w ruskim bokserze wyprzedzenie zaplonu ustawia sie na jednym garnku a w drugim jest niejako wynikowo poniewaz na walku rozrzadu jest pojedyncza krzywka, powtarzalnosc wyprzedzenia zaplonu jest pochodna dokladnosci wykonania walu korbowego

Przecież na wałku jest krzywka o dwóch garbikach. Istotne, by były identyczne a z tym jest bardzo żle. Jak sprawdzisz np. przerwę na jednym garbiku to może się okazać, że na drugim jest ona większa lub mniejsza. A to powoduje już zmiany wyprzedzenia zapłonu i w konsekwencji np. przypalanie jednego kolanka.

jezeli wczesniej na starych gaznikach tego nie bylo a po zalozeniu nowych pojawilo sie no to wyglada na gaznik. No chyba ze Twoj znajomy wczesniej tego nie zobaczyl a tez wystepowalo.

Rurki w rusku sa z dosyc grubej blachy i u mnie w uralu mimo ubozszej mieszanki nigdy nic takiego nie zaobserwowalem - jedynie fioletowe przebarwienia siegaja dosyc daleko.

Czy ten twoj znajomy ma oryginalne rury czy jakies dorabiane z cienszej blachy ? (a moze juz na pol zjedzone :) )

PS. Z ta niepowtarzalnoscia zaplonu do nalczesciej bicie ma koncowka walka rozrzadu, choc nieraz pomaga wymiana przyspieszacza odsrodkowego.

Edytowane przez ural_zgora

Witam wszystkich po długiej przerwie. Miałem kiedyś taki przypadek w k-750 , że wadliwy wałek rozrządu(krzywki) powodował, że różnica w kącie wyprzedzenia zapłonu pomiędzy obydwoma cylindrami wynosiła kilka stopni lub jak kto woli kilka mm przed GMP. Doprowadziłem do sukcesu podpiłowując jedną z krzywek. Nie twierdzę że jest identycznie w tym konkretnym przypadku, ale w rusłanie to jednak możliwe. Tylko cierpliwość może przynieść sukces.

A tak przy okazji: testuję altek z tico w k-650 w miejscu prądnicy i jak narazie rewelacja pod względem ładowania lecz trochę glośniejsza praca chyba z powodu braku osiowości zębatki zamontowanej na osi alternatora za pośrednictwem dotoczonej redukcji. Chętnym wyślę fotki lub postaram się je gdzies zamieścić. Pozdrawiam i przepraszam autora tematu za zmianę wątku Grzegorz.

znajomy mial kiedys w m67 wmontowany jakis sprytny maly francuski alternatorek. On mial polaczona os alternatora z osia napedu od rozrzadu za pomoca sprzegielka elastycznego (jakis gumowe elementy) i nie bylo problemu. Jak nieumiejetnie zrobisz ta przerobke to masz wieksze prawdopodobienstwo ze bedzie pekac oska w miejscu lozyskowania (lub w poblizu).