Ruleś Opublikowano 4 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2008 przepisy przepisami ale jak mi ktos na tyłek najedzie bo nie zauwazy mojego stopu zasłonietego kufrem tio wtedy co ?? nasz piekny ustawodawca pokryje koszty naprawy moto i ewentulanie moje zdrowie ?? pytanie retoryczne :icon_rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack-Jawa Opublikowano 4 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2008 Z punktu widzenia Dziennika Ustaw....... w motocyklu można umieszczać 1 lub 2 światła hamowania STOP kategorii S1 lub S2, nie przewiduje się montażu światła hamowania kategorii S3(środkowe zgodnie z oznaczeniem homologacyjnym) jako obowiązkowego ani jako dodatkowego. :icon_twisted: A o co chodzi...??? :biggrin: Mógłby ktoś to przetłumaczyć na polski... bo raczej nie kumam :biggrin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teslasim Opublikowano 4 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2008 Są skutery które mają z tyłu fabrycznie 3 światła stop i są rejestowane niemówiąc o goldwingu który ma ich 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aftys6 Opublikowano 4 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2008 niemówiąc o goldwingu który ma ich 4żeby tylko :notworthy: ja chce sobie wstawic dodatkowe pozycyjne w postaci listewek diodowych pod kuferkami :notworthy:a z przodu pod gmolami dam halogeny, w koncu buractwo jadace z naprzeciwka na dlugich dostnie po slipiach to nauczy sie jezdzic na mijania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robik64 Opublikowano 4 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2008 (edytowane) :notworthy: A o co chodzi...??? :notworthy: Mógłby ktoś to przetłumaczyć na polski... bo raczej nie kumam :cool:Dziennik Ustaw nr 32 to można powiedzieć katechizm dla diagnostów, rzeczoznawców, osób zajmujących się walidacją homologacji na pojazdy, producentów i projektantów. Są tam wszystkie wytyczne dotyczące nie tylko umieszczenia świateł, ale i hamulców, sił hamowania, nacisków, głośności, wyposażenia np. pojazdów uprzywilejowanych, nauki jazdy itd. Na podstawie tej ustawy diagnosta może odrzucić pojazd nie spełniajacy norm podanych w tych wytycznych, ewentualnie to albo tamto każe dostosować do norm podanych w tym dzienniku, w pojeździe sprowadzonym np. z UK. Skuter może miec np. 3 światła stopu choćby dlatego, że nie podlega obowiązkowi okresowych przegladów, bo nie jest pojazdem samochodowym. W rozumieniu przepisów jest motorowerem. Skutery rejestrowane jako motocykle muszą spełniać normy dotyczące pojazdów samochodowych i podlegają tym przepisom.Pozdrawiam! Edytowane 4 Sierpnia 2008 przez robik64 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonstar Opublikowano 5 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2008 RObik napisz poprostu co i gdzie są te S1,S2,S3 :notworthy: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teslasim Opublikowano 5 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2008 Skuter może miec np. 3 światła stopu choćby dlatego, że nie podlega obowiązkowi okresowych przegladów, bo nie jest pojazdem samochodowym. W rozumieniu przepisów jest motorowerem. Skutery rejestrowane jako motocykle muszą spełniać normy dotyczące pojazdów samochodowych i podlegają tym przepisom. Dlaczego myśląc skuter od razu myśli się o motorowerze miałem akurat na myśli Piaggio X9 http://www.motoring.co.za/index.php?fSecti...28&fPicId=18260 spotykam takie na mieście Cytat(teslasim @ 04.08.2008 - 20:44) * niemówiąc o goldwingu który ma ich 4 żeby tylko icon_razz.gif Jechałem za takim tunerem co miał ich chyba z 10 :) (GL1500) mało tego między innymi miał takie diody ułożone w kółka i podczas świecenia stopów wirowały świecące punkciki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robik64 Opublikowano 5 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2008 (edytowane) RObik napisz poprostu co i gdzie są te S1,S2,S3 :biggrin:Światło hamowania kategorii S1 to światło występujace osobno bez połączenia w oprawie z żadnym innym światłem(światło STOP w osobnej oprawie)Światło hamowania kategorii S2 to światło hamowania wystepujące we wspólnej oprawie z innym światłem np. światłem pozycyjnym(stosuje sie wtedy dwie żarówki w jednej oprawie, jedna od pozycji druga mocniejsza od STOPu, lub żarowki dwuwłóknowe)Światło hamowania kategorii S3 to trzecie światło hamowania umieszczane symetrycznie, leżące w środkowej wzdłużnej części pojazdu(nie dotyczy motocykli).Pozdrawiam Dlaczego myśląc skuter od razu myśli się o motorowerze miałem akurat na myśli Piaggio X9 Jesli chodzi o Piaggio X9 to niestety nie masz racji, swiatło hamowania występuje w nim tylko centralnie, boczne czerwone światła to światła pozycyjne w jednej oprawie z kierunkowskazami, inaczej nie dostałby homologacji. Dla przykładu filmik reklamowy Piaggio X9, patrz 2min25sek: http://pl.youtube.com/watch?v=ZqKmOp_jV-Y&feature=relatedPozdrawiam Edytowane 5 Sierpnia 2008 przez robik64 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nitka Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Światło hamowania kategorii S1 to światło występujace osobno bez połączenia w oprawie z żadnym innym światłem(światło STOP w osobnej oprawie)Światło hamowania kategorii S2 to światło hamowania wystepujące we wspólnej oprawie z innym światłem np. światłem pozycyjnym(stosuje sie wtedy dwie żarówki w jednej oprawie, jedna od pozycji druga mocniejsza od STOPu, lub żarowki dwuwłóknowe)Światło hamowania kategorii S3 to trzecie światło hamowania umieszczane symetrycznie, leżące w środkowej wzdłużnej części pojazdu(nie dotyczy motocykli).PozdrawiamJesli chodzi o Piaggio X9 to niestety nie masz racji, swiatło hamowania występuje w nim tylko centralnie, boczne czerwone światła to światła pozycyjne w jednej oprawie z kierunkowskazami, inaczej nie dostałby homologacji. Dla przykładu filmik reklamowy Piaggio X9, patrz 2min25sek: http://pl.youtube.com/watch?v=ZqKmOp_jV-Y&feature=relatedPozdrawiam Rany! Ale nakombinowaliście. Dla dziewczyny i na dodatek blondynki :biggrin: to nie do ogarnięcia.Z tego co pojęłam, to nie jestem w żaden sposób zobligowana do zrobienia świateł w kufrze.Ale jakbym chciała, to mogę, a w związku z tym, że też mam givi to nawet instrukcję znajdę jak montować te wszystkie przewodziki i coś tak o jakiejś taśmie, żeby oklejać, i jeszcze jakieś styki, diody...ech... :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robik64 Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Spokojnie! To tylko cytaty z Ustawy. Tam zawsze jest napisane górnolotnie, tak aby plebs myślał, że ci co nad tym myśleli to straszni fachowcy. Jak się temu przyjrzysz i przemyślisz wszystko jest proste.Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aftys6 Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Spokojnie! To tylko cytaty z Ustawy. Tam zawsze jest napisane górnolotnie, tak aby plebs myślał, że ci co nad tym myśleli to straszni fachowcy. Jak się temu przyjrzysz i przemyślisz wszystko jest proste.Pozdrawiam! a ja sobie na dodatek zrobilem z przodu stale kierunki, tzw amerykanskie,teraz to dopiero lamie prawo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Meniu Opublikowano 23 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2008 (edytowane) aftys6 te LED'y które miały stanowić dodatkowy STOP łączyłeś ze sobą szeregowo czy równolegle ? Kupowałeś jakieś tam super jasno świecące czy normalne ? No i jaki przyjmowałeś do obliczeń spadek napięcia na diodzie ( czerwona), 1,6V ? Jaki prąd puszczałeś przez te LED'y ? Ile przyjmowałeś napięcie zasilania ( 12V, 14V ???? ). Edytowane 23 Sierpnia 2008 przez MEH Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aftys6 Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2008 aftys6 te LED'y które miały stanowić dodatkowy STOP łączyłeś ze sobą szeregowo czy równolegle ? Kupowałeś jakieś tam super jasno świecące czy normalne ? No i jaki przyjmowałeś do obliczeń spadek napięcia na diodzie ( czerwona), 1,6V ? Jaki prąd puszczałeś przez te LED'y ? Ile przyjmowałeś napięcie zasilania ( 12V, 14V ???? ). ledy kupilem w sklepie elektronicznym jako zestaw przystosowany do zasilania nap maksymalnym 14 voltow - czyli zestawik jeden led + rezystor, z tego co pamietam o impedencji chyba 1 K ohmnastepnie wypalilem pod to plytke metoda domowa, calsoc byla polaczona rownolegel, czyli kolo siebie sa 4 zestawy led+rezystr, wiec nawet jak jedne zdechnie to reszta dziala,pobor pradu na ledzie mi wyszedl 0,012 A, ledy maja srednice 12 mm i sa cholernie jasne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olsen Opublikowano 25 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2008 Fajny temat. :) W Ogarze miałem taki patent, że do kufra (poczciwego Dromadera) przymocowane było światło samochodowe (bodajże przeciwmgielne) robiące za światło stop. :icon_biggrin: W(y)łącznik miałem od wueski.Niestety prądnica nie wyrabiała i po wdepnięciu pedału tylnego hamulca wszystko przygasało (wieczorem, gdy miałem włączone światła mijania).Czy byłem wtedy legalny? :rolleyes: Kuferek z lampą oraz wspomniany włącznik do dziś walają się po mieszkaniu. A ja żyję nadzieją, że kiedyś uda mi się odkupić motorower, który do dziś śni mi się po nocach. :icon_razz: Cytuj Romet Pony > Romet Ogar 205 > MZ ETZ 251 > Suzuki GSF 600 S Bandit i Peugeot SV 50 > Yamaha YP 250 R X-Max > Merida Freeway 9300 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi