Pawel dirt bike Opublikowano 22 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2008 (edytowane) Witam.Kupiłem Dirt bika 150 4t. A teraz by pasowało mi wymienić w nim olej ino nie wiem jaki ponieważ jest to chińczyk a wiem ze są to bardzo wrażliwe motory :icon_biggrin: . I chciałbym żeby po wymianie oleju chodził mi bez żadnych zastrzeżeń. Chciałbym żeby wypisaliście mi jakieś dobre oleje :1.dobry i w miarę tani?? 2.Lub nawet bardzo dobry niezależnie od ceny???3No chyba ze wie ktoś jaki jest oryginalny olej do tych motocykli???Proszę doradźcie :icon_mrgreen: Proszę odpisujcie na każde z tych trzech pytań (1,2,3) Pozdrawiam wszystkich z forum. :flesje: Edytowane 22 Stycznia 2008 przez Pawel dirt bike Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pikus91 Opublikowano 22 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2008 motul 5100 castrol r4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel dirt bike Opublikowano 22 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2008 Który lepszy motul 5100 czy castrol r4???????????? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam M. Opublikowano 23 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2008 Przeczytaj sobie watek o chinczykach, moze znajdziesz tam rady dotyczace oleju.Oba podane przez Pikusa oleje sa dobre, nie ma takiego ktory zawsze jest najlepszy. Adam M. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luca Opublikowano 23 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2008 W tym temacie się najwięcej dowiesz co do chińczyka http://forum.motocyklistow.pl/lofiversion/...37080-3650.htmlNie wiem co to za motocykl, który kupiłeś ale ja swojego nie rozpieszczam dobrymi olejami i jak do tej pory silnik ma się dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DUŻY Opublikowano 23 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2008 Jeżeli miałeś wcześniej olej mineralny (no na 99% chinole taki wlali, bo tani :biggrin: ) to nie lej czasem od razu syntetyka, tylko półsyntetyk. Zalanie zaraz po minerale oleju syntetycznego niszczy uszczelniacze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel dirt bike Opublikowano 23 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2008 Dzięki za porady. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domel Opublikowano 23 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2008 Jeżeli miałeś wcześniej olej mineralny (no na 99% chinole taki wlali, bo tani :D ) to nie lej czasem od razu syntetyka, tylko półsyntetyk. Zalanie zaraz po minerale oleju syntetycznego niszczy uszczelniacze.A skąd takie coś wytrzasnąłeś ?? :biggrin: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel dirt bike Opublikowano 23 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2008 Jeżeli miałeś wcześniej olej mineralny (no na 99% chinole taki wlali, bo tani :D ) to nie lej czasem od razu syntetyka, tylko półsyntetyk. Zalanie zaraz po minerale oleju syntetycznego niszczy uszczelniacze. Sory ale mi chodzi o motor a nie o auto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Kulik Opublikowano 23 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2008 Jeżeli miałeś wcześniej olej mineralny (no na 99% chinole taki wlali, bo tani :D ) to nie lej czasem od razu syntetyka, tylko półsyntetyk. Zalanie zaraz po minerale oleju syntetycznego niszczy uszczelniacze.Bzdura.Za szerzenie wiedzy podwórkowej i kiblościennej, wyznacz sobie pokutę. kulikowisko.pl www.facebook.com/KULIKOWISKOUwaga!!! Nowa lokalizacja kursów prawa jazdy: teoria: Mokotów-Służewpraktyka: Ursus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek gawlik Opublikowano 23 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2008 Bzdura.Za szerzenie wiedzy podwórkowej i kiblościennej, wyznacz sobie pokutę.nie dość że bzdura to powtarzana na forum poraz n-ty... pokuta powinna nyć ciężka :icon_biggrin:pozdroo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luca Opublikowano 24 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2008 Zalanie zaraz po minerale oleju syntetycznego niszczy uszczelniacze.Sam to wymyśliłeś, czy ktoś cię wpuścił w maliny :icon_rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DUŻY Opublikowano 24 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2008 Dobra to jak wytłumaczycie mi fakt iż po zalaniu do fiesty syntetyka (miała przejechane około 180tys. z czego ostatnie 60tys na pewno na minerale(wcześniejsza historia nie znana)) ciekła z każdego możliwego miejsca? Czy uszczelniacze w silniku motocyklowym są inne od uszczelniaczy w silniku samochodowym(może chodzi o coś innego)? Dlaczego mechanicy zawsze doradzają wlać półsyntetyk, gdy nie wiemy jaki olej znajduje się w silniku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nitomen Opublikowano 24 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2008 bo on poprostu jest zadki , mineral 20w50 a syntetyk 5w30 to duza roznica w lepkosci , skutek taki ze stary silnik bedzie ciekl , ale nie jest prawda ze on cos rozpuszcza. KomaRR -->Simson S51-->2 x ETZ 250 i 251--->KLR 650 A1--> XR 600R - 94--->Obecnie VFR 800 Fi -98 oraz KTM LC4 620 GS - 98 na FCR 41 http://www.bikepics.com/members/rysiek24/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Breżniew Opublikowano 24 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2008 Nie oszukuj sie , silnik w którym olej , nagar i szlam spełnia rolę uszczelniająca jest po prostu szrotem. zmiana oleju nie ma tu nic do rzeczy. Czas na remont większy czy mniejszy.Na temat współczesnych olejów nie chce mi sie produkować , jest tego wiele na forum wystarczy poszukać. W szczególności przestudiuj co oznacza liczba zasadowa TBN i jaka ma wartosc w olejach syntetycznych i mineralnych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi