lepi Opublikowano 6 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2008 I tak dla wyjasnienia. Ladujac akumulator prostownikiem o regulowanym natezeniu pradu mozemy go ladowac pradem 0,5A badz 5A przy napieciu niezmiennym powiedzmy 13,5V Zatem napiecie nie swiadczy o tym jakim pradem pradem ladowany jest akumulator. Na niskich obrotach moze to byc prad 0,2A na optymalnych 3-5A To niestety nie jest tak. Wartosc pradu w kazdym obwodzie jest funkcja napiecia i rezystancji. Przy ladowaniu akumulatora prad wynika z przylozonego napiecia (dokladniej roznicy napiecia przylozonego i napiecie samego akumulatora) i rezystancji wewnetrznej aku. Przy ladowaniu stalym napieciem, prad zmniejsza sie wlasnie dzieki wzrastajacemu napieciu akumulatora.Jesli masz ladowarke z regulacja pradu ladowania to wlasnie ta ladowarka automatycznie dobiera i reguluje napiecie ladowania tak aby uzyskac zadana wartosc pradu. Mozesz to latwo doswiadczalnie sprawdzic podlaczajac woltomierz i zmieniajac wartosc pradu ladowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JanuszK30 Opublikowano 6 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2008 Zdecydowanie tak, jednak prad ladowania wynika z wydajnosci transformatora prostownika lub uzwojenia alternatora. To o czym napisales i co jest prawda wynikajaca z prawa Ohma dotyczy waskiego zakresu regulacji... Cytuj Mechanika Motocyklowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greedo Opublikowano 6 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2008 Poza tematem: odpalanie motocykla w zimie szkodzi. Cytuj Suzuki GSR 750, GS 400, GSX 750 S Katana, GS 850 G, DR 600 S Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam M. Opublikowano 6 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2008 Ja bym uscislil ze szkodzi gdy odpalamy go na chwile - trzeba odpalic i dobrze rozgrzac.Ale mozna rowniez napisac ze nic nie daje, latwiej ladowac sam akumulator co jakis czas i trzymac go w cieple. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
komalo Opublikowano 13 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2008 Dalej w tym temacie - może ktoś wytłumaczyć jak w FZ6 rocznik 2006 wyjąć akumulator i go naładować. Jeszcze tego nie robiłem w tym moto i nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomba7 Opublikowano 13 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2008 (edytowane) Dalej w tym temacie - może ktoś wytłumaczyć jak w FZ6 rocznik 2006 wyjąć akumulator i go naładować. Jeszcze tego nie robiłem w tym moto i nie wiem. Niestety w FZ6 trzeba unieść bak. Trenowaliśmy wyjęcie aku w moto mojego kumpla miesiąc temu. Krótki przepis jak to zrobić:Odkręcasz oba boczne plastiki-owiewki. W ten sposób masz łatwy dostęp do śrub, którymi jest przykręcony bak do ramy od strony kierownicy. Odkręcasz bak, unosisz go, podpierasz czymś stabilnym aby ci nie przygniotło kończyn górnych jak będziesz odpinał baterię. W ten sposób dostęp do wymontowania aku gotowy. Powodzenia w majsterkowaniu :icon_mrgreen: Edytowane 13 Stycznia 2008 przez tomba7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
farkas Opublikowano 21 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2008 (edytowane) ja szukalem na allegro i w okolicznych sklepach/serwisach, jak wiesz gdzie mozna kupic to daj namair bo kumpel szuka a ja dopeiro bede w wakacje w niemcowni i bede mogl mu kupicz gory dzieki a w sumie 200 zl to na kilka lat wydatek niewielki, a masz pozadny spzret Tu masz linki gdzie to cudenko mozna zakupic w Polsce: http://www.moto-bikers.pl/akcesoria,opis,8.html http://holan.pl/pl/product/164/293/996/Optimate_III http://www.emotos.pl/index.php?p622,ladowa...-optimate-iiisp Edytowane 21 Stycznia 2008 przez farkas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi