popek Opublikowano 9 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2007 mam takie pytanie.... olej w moto wymieniam we wlasnym zakresie, ostatnio w "mechaniku" ryzy mowil ze w sumie dobrze jest spuscic stary olej przed zima, zalac jakims minralnym na zime, a po zimie wlac docelowy olej... w sumie wychodzi cos kolo 5l oleju do utylizacji. W garazy wszystko starym olejem zakonserwowane ale i tak nadwyzka spora. Zostalo mi jeszcze ze 2l z zeszlego roku, w tym roku dojdzie conajmniej 2.5l. Pytanie jak legalnie i ekologicznie pozbywacie sie starego oleju ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Limo Opublikowano 9 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2007 W kazdym warsztacie powinni przyjac stary olej. Tak mi sie wydaje. Cytuj Why... So... Serious Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiki Opublikowano 9 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2007 A po co zalewać mineralem na zime a nie docelowym odrazu??? Cytuj http://bikepics.com/members/kiki21/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slayer Opublikowano 9 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2007 Sa punkty w ktorych mozna oddawac przepracowany olej.Niektore nawet placa :icon_mrgreen: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cubamen Opublikowano 9 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2007 mam takie pytanie.... olej w moto wymieniam we wlasnym zakresie, ostatnio w "mechaniku" ryzy mowil ze w sumie dobrze jest spuscic stary olej przed zima, zalac jakims minralnym na zime, a po zimie wlac docelowy olej... w sumie wychodzi cos kolo 5l oleju do utylizacji. W garazy wszystko starym olejem zakonserwowane ale i tak nadwyzka spora. Zostalo mi jeszcze ze 2l z zeszlego roku, w tym roku dojdzie conajmniej 2.5l. Pytanie jak legalnie i ekologicznie pozbywacie sie starego oleju ? Podrzuc go przy okazji do mnie do mnie do warsztatu :icon_mrgreen: :clap: :icon_mrgreen: pzdr :biggrin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 9 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2007 Mozna sie go w piecu pozbyć na przykłąd :)W warsztatach przyjmuja olej zuzyty. Ja u mnie wykorzystuje stary olej do piły łancuchowej, bo uzywam jej czesto a troche go wciąga hehe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enduromaniak Opublikowano 9 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2007 Stary olej jak ci przeszkadza to wylej do kibla i już ,albo sąsiadowi tujki podlej (jeżeli go nie lubisz).A tak całkiem poważnie to są miejsca gdzie skupują przepalone oleja płacą niewiele bo około 0,50 PLN za litr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość senekkorzenna Opublikowano 9 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2007 jenzeli mieszkasz w pobliżu stacji paliwowej to oni mają zbiorniki na zużyty olej i mają obowiąk odebrać od ciebie zużyty.Popytaj w okolicy czy ktoś nie ma ogrzewania na olej ale zużyty to będzie prosty sposób na pozbycie się tego a i zzyskasz przyjaciela,no i warsztaty samochodowe też bez problemu powinny przyjąć olej.pozdrawiam senekkorzenna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubus2905 Opublikowano 9 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2007 wiekszosc warsztatow samochodowych przyjmuje olej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuba_195 Opublikowano 9 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2007 warsztaty dostają około 0.30zł za litr, tak u nas jest. wezna go w warsztacie od ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 9 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2007 Popytaj w okolicy czy ktoś nie ma ogrzewania na olej ale zużyty to będzie prosty sposób na pozbycie się tego a i zzyskasz przyjaciela... Raczej na długo by przyjaciela nie zyskał, wlewać zużyty olej do ogrzewania olejowego..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cubamen Opublikowano 9 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2007 Raczej na długo by przyjaciela nie zyskał, wlewać zużyty olej do ogrzewania olejowego..... sa specjalne piece na przepracowany ( zuzyty ) olej pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pompka Opublikowano 9 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2007 Raczej na długo by przyjaciela nie zyskał, wlewać zużyty olej do ogrzewania olejowego..... Zapewne chodzi o piec w którym spala się przepracowany olej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thefex Opublikowano 9 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2007 mysle ze ja mam dobry sposob.mianowicie dostalem od kumpla baniak 50-litrowy po rozpuszczalniku (kumpel kupuje go w ilosciach hurtowych, bo uzywa tego na zakladzie)jak go kiedyś zapelnie, to zawioze do punktu skupu. wiec mozesz popytac w jakichs zakladach lakierniczych, czy nie maja takich wynalazkow (o ile masz gdzie trzmyac taki baniak) Cytuj KTM LC4 400 SC '95Honda CB 1100 Bol D'or '83DKW KM 200 '35www.bikepics,com/members/thefex/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pompka Opublikowano 10 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2007 mysle ze ja mam dobry sposob.mianowicie dostalem od kumpla baniak 50-litrowy po rozpuszczalniku (kumpel kupuje go w ilosciach hurtowych, bo uzywa tego na zakladzie)jak go kiedyś zapelnie, to zawioze do punktu skupu. wiec mozesz popytac w jakichs zakladach lakierniczych, czy nie maja takich wynalazkow (o ile masz gdzie trzmyac taki baniak) Kegi 50l po oleju też można dostac za darmo. Są na ogół nie zwrotne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi