Skocz do zawartości

Wymiana łańcuszka rozrządu przy bladym...

August~VF1000
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Siema. Zakupiłem łańcuszek rozrządu DIDa i może mi ktoś opisać ile trwa wymiana łańcuszka przy bladym?? Na co trzeba zwrócić szczególną uwage?? Po czym poznać , że napinacz jest do wymiany i ile trwa taka wymiana??

Przy moim SC28 z 95r łańcuszek jest po boku??

Patrzyłem i za wymiane w serwisie w Poznaniu chcą 300zł... No to dla mnie troche dużo jest...

Jest może jakiś zaprzyjaźniony mechanik z okolic Poznania który by zrobił to jak serwis a za mniejsze pieniążki??

Sciągam właśnie serwisówke do Bladego i sam już nie wiem czy brać się za to sam czy nie...

Za ogólne nakreślenie o co chodzi dziękuje i pozdrawiam!!

Łukasz

mam zakupiony łańcuszek DIDa ale potrzebuje jakąś zakówarke bo nie jest na zapinke... rozrząd to wiem, na kołach pewnie będą jakieś oznaczniki... a jakieś inne bajery mogą wyniknąć?? jak sprawdzić napinacz?? Jest ktoś na forum co wymieniał sam łańcuszek przy bladym??

August~VF1000 napisał:

mam zakupiony łańcuszek DIDa ale potrzebuje jakąś zakówarke bo nie jest na zapinke... rozrząd to wiem, na kołach pewnie będą jakieś oznaczniki... a jakieś inne bajery mogą wyniknąć?? jak sprawdzić napinacz?? Jest ktoś na forum co wymieniał sam łańcuszek przy bladym??

Dobra rada. jesli nie nasz doświadczenia i dodatkowo odpowiednich narzędzi to nie wymieniaj sam łańcuszka rozrządu. Jest wielce prawdopodobne, że narobisz sobie poważnych szkód albo po rozkręceniu silnika i tak wylądujesz u mechanika. Ale oczywiście nikt ci nie zabroni eksperymentów na własnym sprzęcie.

Sam tego robić nie będe a nie wiem jakie inne narzędzia bym potrzebował oprócz zakówarki?? Do Poznania mam 70km a pogoda nie sprzyja na jazde a szczerze mówiąc u nas nie ma konkretnych mechaników... Dlatego pytam czy są jakieś konkretne problemy lub niespodzianki związane z wymianą łańcuszka?? Rozrząd bez problemu ustawie ale łańcuszka jeszcze nie wymnieniałem....

aha a w tym bladym jest łańcuszek po boku więc za dużo rozkręcania by nie będzie....

Te kasę w serwisie czyli 250-300 zeta płacisz za robociznę, amortyzację narzędzi i co najważniejsze wiedzę mechanika który to robi i daje gwarancję na wykonaną pracę. To w/g Ciebie jest dużo ?.

Nie da się opisać słowami jak sprawdzić napinacz od bladego czy jest jeszcze dobry czy już do wymiany no chyba że coś w środku się urwało.

Człowiek mądrzeje z wiekiem i zwykle jest to wieko od trumny

Cytat
Sam tego robić nie będe a nie wiem jakie inne narzędzia bym potrzebował oprócz zakówarki??

tylko że dobra zakuwarka kosztuje jakieś 600 zeta. można kupić i po 300, ale nie wiem nic o ich trwałości. innymi słowy, koszt zakuwarki jest wyższy niż robocizna w warsztacie, a w tym drugim przypadku masz gwarancję, że jeśli coś spiep*ą, to naprawa jest na ich koszt... a zaworki kosztują.... :icon_biggrin:

jeśli masz z boku łańcuch to może wcale nie potrzebujesz zakuwarki??? załatw sobie manual i sprawdź. :buttrock:

No dobrze... Prosiłem żeby ktoś mi nakreślił co i jak jakby co... Wiem ze cena wymiany jest za wiedze itd...

Ale czy to jest aż tak skomplikowane?? No nie wiem a przynajmniej nie wydaje mi się...

Z góry dziękuje za odpowiedź jeśli ktoś poświęci pare chwil i napisze na co zwrócić uwage itd.

Wymiana jest w miare prosta tylko trzeba uważac zeby syfy nie wpadły do środka i czesci łańcuszka.

Rozpinasz łancuszek, doczepiasz do niego nowy i przeciągasz przez cały silnik i kontrolujesz zeby nie przeskoczył ,odpinasz i zakuwasz.

Ot cała filizofia

gutek_rapier napisał:

Wymiana jest w miare prosta tylko trzeba uważac zeby syfy nie wpadły do środka i czesci łańcuszka.

Rozpinasz łancuszek, doczepiasz do niego nowy i przeciągasz przez cały silnik i kontrolujesz zeby nie przeskoczył ,odpinasz i zakuwasz.

Ot cała filizofia

Dla kogoś kto się zna i to robił wymiana łańcuszka to pestka.

Dla kogoś nie obeznanego w temacie to pewna demolka silnika.

Pi Es.

W bladym najlepiej montować łańcuszek już zakuty, pozwala na to umiejscowienie zespołu napędu rozrządu.

Edytowane przez Tuzmen

Tuzmen napisał:

Dla kogoś kto się zna i to robił wymiana łańcuszka to pestka.

Dla kogoś nie obeznanego w temacie to pewna demolka silnika.

Pi Es.

W bladym najlepiej montować łańcuszek już zakuty, pozwala na to umiejscowienie zespołu napędu rozrządu.

Tuzmen, nie dramatyzuj, to nie jest takie skomplikowane. Jeśli kolega nie ma 2 lewych rąk, ma serwisówkę (bez tego nie dotykam się do motocykla), to sobie poradzi. Kwestia jest taka, czy zakuwka jest na rozklepanie czy ma dołki na zakuwarkę/punktak. W 1 przypadku musisz delikatnie, żeby nie pogiąć ogniw rozklepać małym młotkiem na 4 strony, w drugim punktakiem rozklepać ale tak żeby ogniwo nie chodziło na boki i jednocześnie poruszało się jak pozostałe.

Suzuki GSR 750, GS 400, GSX 750 S Katana, GS 850 G, DR 600 S

gutek_rapier napisał:

Ot cała filizofia

A robiłeś to już kiedykolwiek w bladym?

To nie żadna filozofia dla mechanika ale duży problem dla dyletanta i filozofa. Wyczuwasz różnicę ?

Już kilka razy pisałem aby powstrzymywać się od technicznych porad przez teoretyków bo to prowadzi do poważnych uszkodzeń motocykla.

Człowiek mądrzeje z wiekiem i zwykle jest to wieko od trumny