Limo Opublikowano 29 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2017 nie madrkuj i nie spamuj, jak nie masz czegos madrego do powiedzenia. do tej pory nikt nie przedstawil argumentu, tylko wlasne zdanie. czy nie? Wybacz Mistrzu - już Cię zostawiam w swojej zajebistości :D Cytuj Why... So... Serious Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emes321 Opublikowano 30 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2017 Wybacz Mistrzu - już Cię zostawiam w swojej zajebistości :Dspoko i tak nie pomogles, ale 2 posty nabite ;) mowi sie w "twojej zajebistosci" ;D Cytuj Forum nie służy do zdobywania wiedzy, informacje znajdź sobie w internecie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba Opublikowano 30 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2017 to w koncu drz to super hiper hard i zmieniamy olej co 5h? :D Cytuj http://czcross.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emes321 Opublikowano 1 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2017 to w koncu drz to super hiper hard i zmieniamy olej co 5h? :Dbardzo smieszne =) zgrywalem sie, to skuter. olej wymieniasz co 60h, albo co 4 lata. lepiej co 4 lata, bo to rzadziej. - tak przeczytamy w instrukcji. michoa: "E od S ? najwięsza to moc S 40KM podciśnieniowy gaźnik , E 49KM keihin fcr , ogólnie różnic jest masa poczytaj w necie bo nie chce mi się wszystkich wypisywać , największa to odejście i odczuwalna moc -S jest nudny i mułowaty a E jest dziki i mocny" - tak wiec E bedzie softem, a S to scigacz pewnie. a tak zupelnie serio.bardzo mnie cieszy, ze tabela z polskiej instrukcji jest dla Ciebie w 100% jednoznaczna i prawidlowo przetlumaczona z angielskiej wersji? "initial 5h", znaczy tyle co "Czynności te powinny być przeprowadzane po upływie określonego czasu." "5h" najwyrazniej nie potrafie tak deleko interpretowac tekstu czytanego jak Ty. niestety, jak juz to podkreslalem, nie mam takiego obycia z motocyklami - dopiero sie ucze. jednoczesnie wiem, ze sa takie moto, ktorym olej sie powinno wymieniac co 5mth, przy danym traktowaniu. natomiast wymiana co 4 lata jest doskonalym przykladem jak zrozumiala jest polska tabelka. Cytuj Forum nie służy do zdobywania wiedzy, informacje znajdź sobie w internecie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba Opublikowano 1 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2017 Skoro nie masz obycia to po co sie udzielasz i swoimi domysłami i pomysłami rozpoczynasz gówno burzę? Wymień te motocykle gdzie wymiana się olej co 5mth, tak z ciekawości, oczywiście mówimy o maszynach cywilnych a nie jakiś wydumkach o ogromnej mocy. Cytuj http://czcross.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
4jku Opublikowano 1 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2017 a tak zupelnie serio.bardzo mnie cieszy, ze tabela z polskiej instrukcji jest dla Ciebie w 100% jednoznaczna i prawidlowo przetlumaczona z angielskiej wersji? "initial 5h", znaczy tyle co "Czynności te powinny być przeprowadzane po upływie określonego czasu." "5h" najwyrazniej nie potrafie tak deleko interpretowac tekstu czytanego jak Ty. Nie tylko dla niego, dla większości ludzi posługujących się językiem polskim. Tu nie ma niczego do interpretacji. Dopóki łopatologicznie nie dostałeś na tacy to wypierałeś się tak długo jak się dało. Również nie przemawiało do Ciebie że w tej samej tabeli po 5h była regulacja zaworów. Na prawdę nie dało to do myślenia? A najgorsze jest to, że sprawy tak oczywiste wymagały kilku stron dyskusji co samo w sobie dyskwalifikuje Cię jako kogoś komu warto coś tłumaczyć. Cytuj Heartstone. Link do założenia konta z nagrodą za aktywację :) https://battle.net/recruit/SGD6NTGVLV?blzcmp=raf-hs&s=HS&m=pc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emes321 Opublikowano 2 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2017 Skoro nie masz obycia to po co sie udzielasz i swoimi domysłami i pomysłami rozpoczynasz gówno burzę? Wymień te motocykle gdzie wymiana się olej co 5mth, tak z ciekawości, oczywiście mówimy o maszynach cywilnych a nie jakiś wydumkach o ogromnej mocy. bo chce sie czegos nauczyc, cos wyjasnic, jak rowniez pomoc gosciowi jako jeden z niewielu. zdobywanie wiedzy poprzez popelnianie bledow to nauka. nikt sobie moto nie rozwali wymieniajac olej za czesto, ale jak co 4 lata to juz predzej. dyskusja to gownoburza? od tego jest chyba forum. sam nic nie wniosles, a pi*erdolisz najwiecej. dyskusja to zdania, poparte argumentami, jakim byla dopiero wypowiedz Fat. wkleil tabelke z poprawnej, ang. wersji i po temacie, a wrozenie z fusow poprzednikow niczym nie poparte to sobie mozna w bajki wlozyc. to byly ich zdania/interpretacje. takze pretensje do tych co pisali swoje zdania, bez podkladki - lali wode, zamiast udzielic bezsprzecznej odp. jedna z tych osob doradzala 60mth lub 4 lata, wg tej samej tabeli. zgodzisz sie, 4 lata olej? dalej czytamy, ze 1mth to ok. 100km - tego to nawet ja bym nie wymyslil. ludzie jak potrafia czytac to sie doszukaja odp. nie boj sie. poza tym 'spece' maja w d*upie, pytania poczatkujacych i sie nie udzielaja w temacie, badz rzuca jakis ochlap, w swojej zajebistosci. sam mialem wiele pytan w kwietniu i jedna, czy dwie osoby raczyly odpowiedziec. przejzyj sobie z 7 stron od kwietnia, gdzie ci mocno-pomocni? skoro wzajemna pomoc poczatkujacych to bezsens, niech mod zamyka watek, bo jest martwy. nie odpowiedziales mi na pytanie. czemu, skoro tabela jest taka oczywista, ktos odczytal wymiane oleju co 4 lata? chyba wiecej tu "d*bili", ktorzy podobnie do mnie nie potrafia tak dobrze interpretowac tabelek jak Ty. juz nie bede powtarzal, ze w tlumaczeniu jest drobna rozbieznosc, ale kogo to obchodzi - Ty wiedziales :D cywilnych? to mowimy o skuterach, czy motorkach do katu, tj. wyczynowych? gosc bierze pod uwage exc125 i drz400e, co bedzie nimi robil? wg klasyfikacji drz400e, exc125 to motory wyczynowe. uzywaj wiec poprawnej nomenklatury, specjalisto. takze tez nie 60mth, tylko max 60mth, lepiej krocej, czy to tez glupota laika? moze nie 5mth, ale masz honde crf450r serwisowka mowi co okolo 15mth, a rozsadek przy kacie karze skrocic o polowe. nie mowiac o skroceniu interwalu ze wzlgedu na zuzycie egzemplarzy, wiek itp. tez ma wplyw, mozesz sie trzymac serwisowki. zawodnicy - wyczynowcy pewnie tez czekaja, az wybije motogodzina z serwisowki, zeby olej zmienic, bo po co czesciej. w rzeczywistosci to tylko kwestia pieniedzy. jakbys mial hajs to bys sam wymienial co wyjazd. Nie tylko dla niego, dla większości ludzi posługujących się językiem polskim. Tu nie ma niczego do interpretacji. Dopóki łopatologicznie nie dostałeś na tacy to wypierałeś się tak długo jak się dało. Również nie przemawiało do Ciebie że w tej samej tabeli po 5h była regulacja zaworów. Na prawdę nie dało to do myślenia? A najgorsze jest to, że sprawy tak oczywiste wymagały kilku stron dyskusji co samo w sobie dyskwalifikuje Cię jako kogoś komu warto coś tłumaczyć.dobra, dobra Panie Polonisto. 1. blad w spolszczeniu. brak 'initial' - 'pierwsze', przed '5h'. zmienia to sens. po 2. Ty i jannikiel interpretowaliscie znaczenie tabeli - sprawdz definicje. o jakich 5h mowa w polskiej tabeli? skad wiesz, ze pierwszych? interpetacja/dopowiedzenie. po 3. jannikiel wyczytal z tej samej tabeli wymiane co 60mth, lub 4 lata. dalej idaca intepretacja. tego tam napewno nie napisali. po 4. nie wypieralem sie niczego, tylko czekalem na jakkolwiek zaargumentowana odpowiedz, a nie kolejne, niczym nie poparte opinie, dobra jak moja wlasna. jak np. jannikiel: 1mth ~=100km > olej co 6000km. na tym polega dyskusja, teza + dowod = odpowiedz. dziwi Cie, ze czekalem na jakies potwierdzenie? bo mnie dziwi Twoje zaskoczenie. nie znam Cie, nie wiem na ile mozna polegac na Twojej wiedzy/przeczuciu. po 5. nie znam sie na mechanice odnosnie regulacji zaworow. dla mnie i nie tylko 400E to wyczynowka - "jakosc km, nie ich ilosc". po 6. jakie oczywiste? czy oczywisty byl blad w tlumaczeniu, patrzac tylko na polska wersje? po 7. co tlumaczyles? slabo Ci szlo, Fat zalatwil sprawe jedna odpowiedzia. Ty jedynie powtarzales swoje. jannikiel nawet dobrze sie kierowal, mowil, ze sprawdzi w angielskiej serwisowce, na gadaniu sie skonczylo. to bylo by juz pomocne. ja poszukalem, niestety tam takze nie bylo initial ;) manual z http://www.drz400e.com/ po 8. nie uzyskalem nadal odpwiedzi co ile wymienia sie ten olej w interwalach co 5h. czy po pierwszych 5h, czy w trakcie docierania silnika co 5h. jak rowniez brak odp na pytanie przez ile km dociera sie silnik. takze tyle tych oczywistosci, tlumaczen i wyczerpujacych odpowiedzi. podsumowujac, starczylo podejsc do tego jak Fat. poziom dyskusji taki jak rozmowcow. Cytuj Forum nie służy do zdobywania wiedzy, informacje znajdź sobie w internecie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba Opublikowano 2 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2017 (edytowane) jeżeli dla Ciebie drz400 to wyczyn a w serwisówkach są wypisane głupoty to serio ale po co z Tobą dyskutować? Edytowane 2 Grudnia 2017 przez qpa Cytuj http://czcross.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Limo Opublikowano 2 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2017 No przecież chce się czegoś nauczyć, nie widzisz :D? Dobrze że chociaż Jannikiel miał dobry trop, 30 lat w siodle nie poszło na marne haha. Cytuj Why... So... Serious Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emes321 Opublikowano 2 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2017 No przecież chce się czegoś nauczyć, nie widzisz :D? Dobrze że chociaż Jannikiel miał dobry trop, 30 lat w siodle nie poszło na marne haha.no dokladnie, jannikiel: "60 mth, lub 4 lata". zrozumiala tabela ;) jeżeli dla Ciebie drz400 to wyczyn a w serwisówkach są wypisane głupoty to serio ale po co z Tobą dyskutować? wyczyn to jest naj*bac 2855 postow, miec sie za specjaliste i bezpodstawnie wysmiewac innych, udzielajac zdawkowych odpowiedzi. trzeba bylo podac serwisowke, a nie tluc posty bez sensu. skoro jestes taki znafca tematu to rozwin swoja odpowiedz choc raz ponad dwa zdania, jezeli to nie zbyt wiele, i odnies sie, z laski swojej, do nurtujacych mnie zagadnien. skoro juz sie prz*jebales to wypadaloby teraz zablysnac; 1. nie pisalem o drz400, bo to kilka roznych motocykli - taki spec i nie wie? tylko konkretnie o DR-Z400E, ktora jako nowa byla katalogowana jako moto wyczynowe. zycie. takze nie tylko wg mnie mozna tak ja zakwalifikowac. przedstaw dowod, ze jest inaczej. Twoje widzimisie malo mnie interesuje. na potwierdzenie mojej tezy: katalogi prego, artykuly (tu jeden: http://www.motocykl-online.pl/testy/Suzuki-DR-Z-400-E-2003,4802,1), licznik mth zamian km, brak predkosciomierza.2. gdzie napisalem, ze w serwisowkach sa wypisane glupoty? prosze o cytat, badz przeprosiny ;)3. spolszczenie jest bledne i niejasne w 100% to fakt.4. stwierdzenie, ze to interwal olejowy w trakcie docierania to domysl, bazujacy na wiedzy, ktorej mi brak. nic wyczytanego z tabeli. trafny strzal i tyle. potwierdza to brak argumentacji. 'tak jest bo tak' - nie kupuje takich tlumaczen.5. czy slowo 'initial' nie zmienia znaczenia? tzn. czy tlumaczenie nie wypacza sensu tabeli?6. jak dlugo trwa 5-godzinny interwal olejowy w trakcie docierania silnika? 5h i dotarty? ok 1600km jak w przypadku dr-z400s? czy moze losowa liczba km z przedzialu 1-2345?7. skoro dostalem prawidlowa odpowiedz, z ktora 'toczylem gownoburze' to jak bedzie z ta wymiana co 60mth, lub 4 lata? rozumiem, ze to prawda i niepotrzebnie ciagnalem temat wymian oleju, a 4 lata nie odnosi sie do linii paliwowej. zrozumiala tabela, tacy specjalisci. niby takie zgrane srodowisko, a prosta pomylka w interpretacji tabelki i odp typu "haha - domysl sie". wysoki poziom, nie ma co =)pierw sie naucz dyskutowac, potem pytaj czy warto to robic.chcesz ciagnac to odnies sie do tych 7 punktow, jak nie to mozesz sie wiecej nie udzielac. z gory dzieki! ;) Cytuj Forum nie służy do zdobywania wiedzy, informacje znajdź sobie w internecie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jannikiel Opublikowano 2 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2017 Przepraszam, nigdzie nie napisałem, co 4 lata... Ja mimo, tych iluś lat na motocyklu ciągle się uczę, i daleki jestem od popełniania "dogmatów" 60 mth czy 4 lata...wszystko mam podyktowane rozsądkiem jeśli ostrzej się jeździ- częściej się wymienia, jesli jeździ się lajtowo wymienia się w zgodzie z serwisówką...Odnośnie wersji DRZ 400E- nigdzie sensownej serwisówki nie znalazłem, każą sobie płacić... jako, że ten motocykl zupełnie mnie nie interesuje... płacenie za "kruszenie kopii" mam "w głębokim poważaniu"...Jak Kolega jest mądrzejszy niech wymienia we wszystkich swoich motocyklach olej co 1 mth mnie to nie interesuje...Z mojej strony to tyle...a chciałem pomóc..... a dostałem dziwne treści...więc wybywam ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
4jku Opublikowano 2 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2017 A ja powiem że passuje ;) dobranoc :D Cytuj Heartstone. Link do założenia konta z nagrodą za aktywację :) https://battle.net/recruit/SGD6NTGVLV?blzcmp=raf-hs&s=HS&m=pc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emes321 Opublikowano 3 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2017 (edytowane) Ehhhh... domyslałem się , że jest jakiś zonk... te 5 mth dotyczy pierwszych momentów do dotarcia silnika... dalej po docieraniu co 60 mth lub co 4 lata.... Podobnie z regulacją luzów zaworowych piersze momenty do dotarcia co 5 mth, potem co 60 mth....zaraz poszukam po angielski i porównam...ok. myslalem, ze 4 lata to o oleju. zapomnialem, ze musze byc bardziej domyslny, i ze wielokropek oznacza linie paliwowa. " dalej po docieraniu co 60 mth lub co 4 lata....linie paliwowa". nie wspomne, ze sam olej robisz co 10mth/1000km, lub rok. ja tez sie ciagle ucze, popelnilem jeden blad, z braku wiedzy, zle zinterpretowalem tabele i zostalem wysmiany. mimo, ze tabela byla blednie przetlumaczona, w dodatku znalazlem wer. ang. z podobnymi brakami. przynajmniej sie nie wypieram. Haha no co ty ;D No "haha" bo to bzdura :D Masz na zadanie domowe przeczytać tą tabelkę ale się zastanowić co tam tak na prawdę jest napisane :D Jak się poddasz to wytłumaczę. szerokiej drogi, Panie pomocny :D zamiast wysmiewac sie z poczatkujacych, pomoglbys - po to jest ten watek, ale to zbyt trudne. prawda? ciekawe gdzie w tej tabelce wyczytales, ze to w trakcie dotarcia silnika. szkoda, ze nie moge uzyskac odp. 3maj sie! Ja mimo, tych iluś lat na motocyklu ciągle się uczę, i daleki jestem od popełniania "dogmatów" 60 mth czy 4 lata... a to zdanie nie jest po polsku. mialo byc chyba cos w desen: "mimo tylu lat w siodle, wciaz sie ucze, ale nie popelniam tak kardynalnych bledow jak 60mth, lub 4 lata". - mimo, ze dokladnie napisales 4 lata. natomiast wyszlo cos w sensie: mimo, ze sie ucze nie popelniam bledow. :D i jak polegac na tym Waszym doswiadczeniu? wolalem dopytac, bo zostalbym z tym olejem co 4 lata ;) Edytowane 3 Grudnia 2017 przez emes321 Cytuj Forum nie służy do zdobywania wiedzy, informacje znajdź sobie w internecie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Limo Opublikowano 3 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2017 Nie dostałeś odpowiedzi, tudzież zostałeś wyśmiany nie dlatego że stare wygi to złamasy tylko dlatego że swoim zachowaniem zniechęcasz ludzi do siebie. Zrób coś z tym to będzie Ci się łatwiej żyło, nie tylko na forum. Cytuj Why... So... Serious Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emes321 Opublikowano 3 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2017 Nie dostałeś odpowiedzi, tudzież zostałeś wyśmiany nie dlatego że stare wygi to złamasy tylko dlatego że swoim zachowaniem zniechęcasz ludzi do siebie. Zrób coś z tym to będzie Ci się łatwiej żyło, nie tylko na forum.chyba Ci sie kolejnosc pomylila - tlumaczycie sie teraz na sile.po moim pierwszym poscie o 5mth, pierwsza odpowiedz "haha" - pol biedy.po dopytaniu sie co jest nie tak i wklejeniu zrodla, odpowiedz typu 'domysl sie', czy tam 'naucz sie czytac tabelke' - tak wlasnie zniechecilem do siebie ludzi. chamstwem, wulgaryzmami i skrajna glupota.tylko po ch*j pytam, jak sie mam domyslac? co to jest babskie forum? za przeproszeniem, 'domysl sie', obrazanie sie bo ktos dociekliwie pyta 'czemu'.jedynie dociekalem czyms popartej odpowiedzi, czym zniechecilem do siebie ludzi - jak mowisz.to po co sie udzielali, jak ich pytaniem na forum do siebie zniechecilem? - wspomniana na wstepie kolejnosc.powod jest prozaiczny, ktos sie nie umie przyznac do bledu i brnie.ja po wklejeniu przez Fat'a poprawnej tabeli przestalem poddawac w watpliwosc wczesniejsze interpretacje polskiej wersji manuala pozostalych forumowiczow.przyznalem, ze nie mialem racji. jednak bazujac na polskim zrodle moja interpretacja byla rownie prawdopodobna.jednak znafcy ciagna heheszki dalej. inni zas wypieraja sie wlasnych slow.najlepsze to, ze sami blednie odczytali i tak samo radzili. wspomniane "4 lata" - co oczywiscie sobie wymyslilem, przeciez jannikiel - jak sam powiedzial - nic takiego nie mowil. sam poparles wypowiedzi jannikiel. dobry trop?z samej polskiej tabeli zas mozna bezsprzecznie wyczytac, ze interwal 5mth stosuje sie w trakcie docierania silnika - ciekawe gdzie to jest tam napisane.skoro sie ktos udziela w temacie dla niedoswiadczonych, glupie pytania niepowinny go obrazac, dziwic, zniechecac itd. jednakze nie staje sie dla nowicjuszy mentorem, jedynie bo przemowil.pytanie > odpowiedz > papier bo mi nie starcza, ze jannikiel powie wymieniaj olej co 60mth albo 4 lata. po 4 latach na remont mi nie da, czy sie myle? odpowiedzialbys na pytania, zamiast wymyslac kolejne teorie dlaczego jestem zly i czemu specu odczytal z tej samej tabelki rownie wielka glupote, ale to ja jestem deb*lem roku. Cytuj Forum nie służy do zdobywania wiedzy, informacje znajdź sobie w internecie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi