Skocz do zawartości

Sylikon?Tak czy nie

goodidea
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Bardzo dobrze wiedziec, niestety na rynku kanadyjskim fmy Wurth nie widzialem.

Adam M.

A własnie w Car Queście (Sitka, AK) kupiłem Permatex non-hardening - to właśnie jest odpowienik. U angoli ( i w niemcowie) znany jest Hylomar.

Na pewno znajdziesz :icon_mrgreen:

Ponieważ racjonalne myślenie nie jest tym, na czym opiera się żaden z dyskutantów, nie ma co oczekiwać, że jakakolwiek argumentacja, która nie trafia do emocji, przekona go do przyjęcia lepszych zasad. David Hume, An Enquiry Concerning the Principles of Morals

akurat w polsce rynek sylikonów jest chyba szerszy niz w całej europie:D Polacy kochaja sylikony;)

Zrezta pianki montazowe i inne tego typu wynalazki sa u nas naprawde dobrze i szeroko dostepne w firmach mozna przebierac bez końca;]

A teraz z tańszej alternatywy sylikonów soudal-> sprawdzony czerwony sylikon koszt 6zł;] bardzo fajny! Złozyłem na nim silnik samochodowy zrobił 50tys i nic nie cieknie;]

teraz coś o technice... jak juz trzeba mocniej posmarowac no to trudno tylko potem pamietac ze jak sylikonik bedzie taki galaretowaty lekko to do środka wlewamy coś ala nitro i przepłukujemy;)

na zewnatrz obcinamy zyletka albo wycieramy szmata, ładnie wtedy wszystko wyglada;)

Ja wcześniej mówiłem o sylikonie w kolorze czarnym ze względów estetycznych. Bardzo brzydko wygląda jak widać czerwony

To prawda, nic tak nie szpeci silnika jak wystające tu i ówdzie gluty czerwonego silikonu.

A wracając do tematu, to osobiście jestem za uszczelką. Można tanio z odrobiną "zachodu" zrobić swoje własne, jak? - ja zrobiłem to następująco:

- po zdjęciu pokrywy uszczelka uległa zniszczeniu, więc zeskanowałem pokrywę (stronę gdzie przychodza uszczelki) następnie w corelu objechałem krzywmymi linię uszczelki a w ploterze na specjalnym papierze do uszczelek wyciąłem gotowca. Oczywiście można to zrobić inaczej jak się nie dysponuje ploterem i nie zna corela, czyli druknąć 1do1 skan, ręcznie odrysować szablon na papierze do uszczelek.... i wyciąć.

Fakt, że to czasochłonne i trzeba lubieć takie grzebanie... ale efekt i koszty są niewspółmiernie niskie (kawałek papieru do uszczelek można wycyganić w warsztacie samochodowym).

a nie lepiej karter nasaczyć lekko nawet w płynie do naczyń i odbić bezpośrednio na gambicie czy innym ustrojstwie;] Pozatym niektóre sprzety sa skłądane bez uszczelek i tak ma zostać;]

W sumie pewnie można. Człowiek czasem jest ograniczony tym co umie :-). Twoja rada jest tak samo skuteczna jak moja, z tym że mniej "pieprzeniochłonna" :-).