Jump to content

Co to za bryka?

kalosh
 Share

Recommended Posts

Witam.

Jak się nazywa trójkołowe coś na bazie prawdopodobnie jawki 50, czym jeździli nasi dziadkowie albo pradziadkowie? To coś jest zadaszone, z szybą z przodu i małą z tyłu. Na szybie z przodu ma wycieraczki. Drzwi ma tylko z prawej strony, a po lewej wystaje jedna albo dwie dźwignie. Nie zdążyłem się przyjrzeć dokładnie. Występuje to w kolorze najczęściej pomarańczowym. Więcej nic nie wiem na temat tego czegoś.

Pozdrawiam kalosh.

Na bazie Jawki to nie wiem, ale było takie trzykołowe toczydło na bazie Simsona produkowane seryjnie jako wózek inwalidzki.

Jawa 50 Mustang 1977 => Yamaha XJ 600N 1999 :D

Witam.

Jak się nazywa trójkołowe coś na bazie prawdopodobnie jawki 50, czym jeździli nasi dziadkowie albo pradziadkowie? To coś jest zadaszone, z szybą z przodu i małą z tyłu. Na szybie z przodu ma wycieraczki. Drzwi ma tylko z prawej strony, a po lewej wystaje jedna albo dwie dźwignie. Nie zdążyłem się przyjrzeć dokładnie. Występuje to w kolorze najczęściej pomarańczowym. Więcej nic nie wiem na temat tego czegoś.

Pozdrawiam kalosh.

Takie : http://www.users.globalnet.co.uk/~pattle/nacc/arc0176a.jpg ? To na tym zdjeciu to simson.

ale velorexy chyba były na bazie starych jaw i nie 50 tylko chyba 353..

Velorex jeździł na silniku Jawy 354 (350ccm) - Jawa 353 o 250-ka;

A z opisu założyciela tematu wynika, że chodzi o Simsona Duo;

Edited by Paolo350

A z opisu założyciela tematu wynika, że chodzi o Simsona Duo

Tak dokładnie:)

PS. Przymierzam się dopiero na przyszły rok do tego Duo albo jeszcze później bo dopiero dom buduję. A jak go sobie cenisz?

Guest marcpol

Mam zamiar takie coś kupić w celu podróży nad jezioro itp. A tak na marginesie to kask tam (simson i velorex) trzeba mieć czy są pasy?

Z tego, co się orientuję to Simson Duo to motorower, a Velorex to motocykl.