Skocz do zawartości

Głębokość bieżnika

zyleta
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

"Minimalna głębokość bieżnika

Ustawodawca określa minimalną głębokość bieżnika na 1,6 mm. Ze względu na Państwa komfort i bezpieczeństwo firma PIRELLI zaleca wymieniać oponę począwszy od zejścia poniżej 3 mm głębokości opony, w szczególności przy szerokich oponach. W przypadku opon zimowych zaleca się ich zmianę gdy głębokość bieżnika zejdzie poniżej 4 mm."

google.pl

:biggrin: napewno,ale np w przypadku mojego gpz-ta wartosc 3mm jest ustalona przez instrukcje obslugi wiec cos w tym jest. Pozatym moim zdaniem z przednia opona nie ma co,przyczepnosc musi byc.:bigrazz: Pozdrawiam.

heh, ale te 1,6 mm dotyczy samochodu chyba, prawda? Nowa opona samochodowa ma bieżnik o głębokości 8mm. Ale jak patrzę na nówki gumy do motocykli, to jest raczej mniej niż 8mm.. choć może się mylę :( Wydaje mi się też, że znacznik na oponach motocyklowych jest niższy niż 1,6mm. Może by się jakiś fachowiec wypowiedział?

pozdr

M4NIEK napisał:

to chyba zależy od rodzaju opony... na każdej jest "kontrolka" lub podana min. głębokości bieżnika

He, he, jak nie masz "kontrolki" TWI to w ogole nie mozesz jezdzic ? :( Jak do tej pory nie widzialem opony na ktorej jezs "nabita" minimalna glebokosc bieznika , a troche juz w zyciu tych oponek zuzylem :lapad:

LYsY napisał:

heh, ale te 1,6 mm dotyczy samochodu chyba, prawda? .. choć może się mylę :cool: Wydaje mi się też, że znacznik na oponach motocyklowych jest niższy niż 1,6mm. Może by się jakiś fachowiec wypowiedział?

"znacznik" moze byc nizszy w oponach ale do motorowerow - 1 mm :icon_mrgreen:J jezeli w przepisach podane jest 1,6 mm to jak dla mnie jest to jednoznaczne ;)

bodek_o napisał:

W manualu do GPX dla tylnej opony zapisano coś takiego.

grubosć bieżnika 3 mm i więcej, mozna jeżdzić powyżej 130 km/h

grubosć bieżnika 1 mm, nie przekraczać 130 km/h

He, he w jakim jezyku jest ten manual ??? ;) brakuje tylko

grubosć bieżnika 0,5 mm, nie przekraczać 75 km/h

grubosć bieżnika 0,25 mm, nie przekraczać 37,5 km/h

Sorry ale naprawde nie moglem sie powstrzymac.

1,6 mm

:wink:

ks-rider napisał:

He, he, jak nie masz "kontrolki" TWI to w ogole nie mozesz jezdzic ? :) Jak do tej pory nie widzialem opony na ktorej jezs "nabita" minimalna glebokosc bieznika , a troche juz w zyciu tych oponek zuzylem :biggrin:

"znacznik" moze byc nizszy w oponach ale do motorowerow - 1 mm :icon_mrgreen:J jezeli w przepisach podane jest 1,6 mm to jak dla mnie jest to jednoznaczne :biggrin:

He, he w jakim jezyku jest ten manual ??? :wink: brakuje tylko

grubosć bieżnika 0,5 mm, nie przekraczać 75 km/h

grubosć bieżnika 0,25 mm, nie przekraczać 37,5 km/h

Sorry ale naprawde nie moglem sie powstrzymac.

1,6 mm

:crossy:

Nie cytuje dosłownie manula :)

Pozdr.

ja jestem zdania że producent opony lepiej wie kiedy należy ją wymienić i po to daje kontrolki/znaczniki a przepisy określają to odgórnie bo poprostu jakoś trzeba to było unormować ale np niech ktoś z was spróbuje jeździć na kostkach enduro które mają 1,5 mm :lalag: :wink:

Nie, żeby to była jakaś rada czy coś, bo to pewnie nic mądrego, ale ja zjechałem przednią oponę tak, że po prawej i lewej stronie była zjechana na łyso, a po środku miała jeszcze bieżnik i wtedy dopiero ją wymieniłem :)

Nie miałem problemów z przyczepnością.

Tylne opony zawsze jakimś dziwnym trafem łysieją mi na środku (czyżby palenie gumy?? nieee tam :D :) ) i jeżdżę na takiej oponie też aż do wyłysienia bieżnika.

Powtarzam, nie radzę nikomu tak robić, po prostu mówię jak ja jeżdżę :crossy:

kiler napisał:

ja jestem zdania że producent opony lepiej wie kiedy należy ją wymienić i po to daje kontrolki/znaczniki a przepisy określają to odgórnie bo poprostu jakoś trzeba to było unormować ale np niech ktoś z was spróbuje jeździć na kostkach enduro które mają 1,5 mm :buttrock: :bigrazz:

A co maproducent do przepisow Pytanie czy TWI w ogole musi byc zastosowane w oponach ?

:lalag:

Miklas napisał:

Nie, żeby to była jakaś rada czy coś, bo to pewnie nic mądrego, ale ja zjechałem przednią oponę tak, że po prawej i lewej stronie była zjechana na łyso, a po środku miała jeszcze bieżnik i wtedy dopiero ją wymieniłem :clap:

Nie miałem problemów z przyczepnością.

Tylne opony zawsze jakimś dziwnym trafem łysieją mi na środku (czyżby palenie gumy?? nieee tam :wink: :wink: ) i jeżdżę na takiej oponie też aż do wyłysienia bieżnika.

Powtarzam, nie radzę nikomu tak robić, po prostu mówię jak ja jeżdżę :D

To jest normalne ze lysa opona ma lepsza przyczepnosc do nawierzchni niz z bieznikiem ale tylko na suchej przy wodzie sytulacja diametralnie sie zmienia :lalag: Dlatego np. w Formule opony sa lyse aby zapewnic jak najlepsza przyczepnosc na torze przy tych predkosciach :lalag: A zuzycie bieznika najlepiej sprawdzac z oznaczeniami ktore naniusl producent na gume -kazda :buttrock: Z tego co wiem opony najlepiej zmieniac bez wzgledu na stopien zuzycia co 3-4 lata :bigrazz:

Sory kolego, ale tzw sliki/slicki (nie wiem jak to się pisze) to mają trochę inną gumę niż ta w oponach szosowych z bieżnikiem, więc z tą przyczepnością to ja bym się tak nie wychylał

BTW na mokrym też nie miałem problemów z przyczepnością większych niż normalnie.