bakardi Opublikowano 17 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2007 Witam. Chciałbym się dowiedzieć, czy można przechowywać mieszankę paliwowo-olejową do 2T przez dluższy czas, bez pogorszenia jej właściwości? Chcę rozrobić jednorazowo ok 50l. To zapas na jakieś kilka miesięcy. Proszę o odpowiedzi wszystkich zorientowanych. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pikus91 Opublikowano 17 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2007 lepszym rozwiazaniem bedzie nalac czyste paliwo do karnistrow. Ale czy wlasciwosci sie pogorsza nie mam pojecia. Ale nic nie powinno sie stac jesli bedizesz dlugo to trzymal jedynie przed wlaniem bedziesz musial zamieszac karnistrem zeby olej sie rozmieszal z benzyna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość marcpol Opublikowano 17 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2007 lepszym rozwiazaniem bedzie nalac czyste paliwo do karnistrow. Ale czy wlasciwosci sie pogorsza nie mam pojecia. Ale nic nie powinno sie stac jesli bedizesz dlugo to trzymal jedynie przed wlaniem bedziesz musial zamieszac karnistrem zeby olej sie rozmieszal z benzyna Nie masz pojęcia to nie pisz, proste prawda? Nabijaj posty w innych działach. Paliwo podczas magazynowania utlenia się i traci swoje właściwości, aby temu zapobiec można stosować specjalne stabilizatory oraz wypełnić całkowicie benzyną zbiornik w którym będzie przechowywane. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
magneto Opublikowano 18 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2007 tak samo jak napisał Marcpol, zalac szczelny kanister pod sam korek.czas, w jakim paliwo utrzymuje swoje PEŁNE właściwości tookres około 3 miesięcy pod warunkiem odpowiedniego magazynowania. mysle ze akurat i tak tu teoria nie ma za wiele do rzeczywistosci. ja w plastikowym baniaku(albo plastikowych baniakach) przechowywalem nieraz duuuuzo wieksze ilosci paliwa i nic sie nie stalo... w maszynie 2T roznicy nie odczujesz, ale po pol roku samochod nie chcial juz tak ciagnac. poza tym, kit z paliwem, ale olej osadzi ci sie na dnie zbiornika, zebys nie wiem jak dobrze go wymieszal... po prostu przed kazdym tankowaniem bedzie trzeba to dobrze wymieszac. pzdr:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adimoto Opublikowano 18 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2007 Witam. Chciałbym się dowiedzieć, czy można przechowywać mieszankę paliwowo-olejową do 2T przez dluższy czas, bez pogorszenia jej właściwości? Chcę rozrobić jednorazowo ok 50l. To zapas na jakieś kilka miesięcy. Proszę o odpowiedzi wszystkich zorientowanych. Pozdrawiam Spokojnie możesz zmieszać ale przed każdym wlaniem powinieneś albo wymieszaćalbo wstrząsnoć jeżeli masz taką możliwość bo olej może zchodzić na spud Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MACIAS1989 Opublikowano 19 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2007 Ja trzymalem mieszanke w 2 baniakach po 5 ltrów przez ok. 4 miesiące i olej sie nie osadził, nie zszedł na spÓd, ani nic.Zalałem jeździłem i różnicy nie poczułem.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrew85 Opublikowano 19 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2007 MACIAS1989 możliwe że ci się nie osiadł olej na dnie bo ty lejesz syntetyk lub półsyntetyk, a on leje mixol który jest gęstszy i przez to gorzej się miesza z benzyną. Lepiej pomieszać zawsze tak dla świętego spokoju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bajo Opublikowano 20 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2007 Mieszankę można trzymać w kanistrach tyle czasu ile czystą benzynę. Tylko przed nalaniem do baku radzę wstrząsnąć, żeby olej, który osiadł na dnie ponownie zmieszał się z benzyną. I można :banghead: . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ziele90 Opublikowano 20 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2007 jeżeli nie bedzie zalane pod sam korek po jakimś czasie benzyna bedzie gorszej jakości, niewiem co sie z nia dzieje ale juz nawet nie śmierdzi a motor chodzijak padaka. Po zimie wlałem paliwka do kosiarki to szok miałem:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MACIAS1989 Opublikowano 20 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2007 ty lejesz syntetyk lub półsyntetykPrawda :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciemnocichy Opublikowano 21 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2007 Raz zostawiłem moto z paliwem w baku na około 4 miesiące (zima) i po odpaleniu niby jechało się normalnie ale po zalaniu nowej benzynki poczułem znaczną różnice. Lany był dobry olej (Castrol 2T). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jackuzy Opublikowano 21 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2007 Nie wiem jak z mieszanką bo tej nie przechowywałem ale jeździłem na żółtej ołowiowej która stała w baku samochodu marki Skoda Octavia z roku 1963...samochód z tym paliwem stał bez ruchu 18lat.....i duży fiacior na tym paliwie jak i CZ175 zapylały tak samo jak na paliwie prosto ze stacji.....no ale to była żółta i ołowiowa i z przed już teraz 23lat (bo jeszcze tam jest w tym baku :) ) Generalnie jak koledzy mówią zalać pod korek zminimalizuje to rozkład benzyny.... Cytuj Jacek Winiarek Fotografia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morf Opublikowano 26 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2007 Z tego co mnie uczyli to mieszanka nie powinna stać dłużej niż 2 tygodnie ponieważ olej traci swoje właściwości. O tym że sie osiada na dnie to jeszcze nie słyszałem, ani nie miałem okazji doświadczyć. Lejcie olej tylko castrol 2T lub ewentualnie mobil 2T Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damiaan91 Opublikowano 1 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2007 ale macie problemy przecież olej moze stać sobie normalnie w oryginalnej butelce plastikowej i nic sie nie stanie, przecież olej to nie farba że zaschnie... skomplikowane rzeczy tu wypisujecie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bakardi Opublikowano 5 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2007 dobra to teraz będe mieszać wache z olejem przed jazdą ;) dzięki za podpowiedzi Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi