ścinacz Opublikowano 3 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2007 Ja zawsze wyprzedzajac kolumne samochodow trąbie :icon_rolleyes: http://www.youtube.com/watch?v=NuEcJKNB_vA...related&search= Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
McGriff Opublikowano 3 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2007 Miałem podobny wypadek zjechalem na lewy żeby gościa wyprzedzić, a ten skręcił w lewo dobrze, że to był maluch, prędkość 30kmh...ja max 45kmh...powiedział, że źle popatrzył w lusterko :notworthy: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mati_mot Opublikowano 3 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2007 (edytowane) Gdyby nie to wąska droga to by go wyprowadził. Nie wspomne juz o rutynie kierowcy z seata, sygnalizowanie manewru w czasie a nie przed jego wykonaniem Edytowane 3 Czerwca 2007 przez mati_mot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Visuz Opublikowano 3 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2007 Czy mi się tylko wydawało, czy też rzeczywiście dostrzegłem odbicie kosmyku blond włosów w lusterku tego samochodu... :notworthy: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MACIAS1989 Opublikowano 3 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2007 Strasznie szybko ten leon zmienił pas... Do poprzedzającego samochodu była jeszcze kupa miejsca... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jeszua Opublikowano 3 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2007 (edytowane) dupa, a nie motocyklista :/ facet dostał drzwiami w dużym stopniu na własne życzenie: w ciągu pierwszych 10sekund filmu widać wyraźnie, że seat wężykuje i wygląda na drugi pas - takie myszkowanie może oznaczać zazwyczaj tylko jedno: zamiar wyprzedzaniajest to jedna z tych rzeczy, których trzeba się nauczyć, zanim ktoś wykona taki manewr jak ten na filmie; jednocześnie jeszcze w żadnej książce czy artykule w gazecie nie widziałem, żeby ktoś na to zwrócił uwagę...oczywiście wina ewidentna jest kierowcy seata: ale co z tego? poszkodowany został motocyklistajsz Edytowane 3 Czerwca 2007 przez jeszua Cytuj „Warunkiem istnienia dyktatury jest ciemnota tłumu, dlatego dyktatorzy bardzo o nią dbają, zawsze ją kultywują.” [R. Kapuściński] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrek2345 Opublikowano 3 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2007 http://www.youtube.com/watch?v=jQl9HGWFrS4...related&search= a ten wypadek to powala O_o jesczez troche i by z mostu spadł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Musti_RS Opublikowano 3 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2007 Oprocz tego ze wężykuje powinien patrzyć w lusterko i ten kierunkowskaz właczyć trochę wcześniej, tymbardziej ten motycyklista juz jakis czas za nim jechal, i tez węzykowal to chyba jasne ze zaraz go wyprzedzi, ale jak wczesniej wspominal kolega kierowcą Seata mogla byc blondynka a to wszystko wyjaśnia :buttrock: pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tmi Opublikowano 3 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2007 Wina wydaje mi się leży po obu stronach. Po pierwsze Seat za szybko zmienił pas bo samochód przed nim był jeszcze daleko, poza tym nie sygnalizował swojego zamiaru. Motocyklista natomiast utrzymywał się chyba przez długi czas w martwym punkcie więc kierowca Seata go nie widział gdy ten zaczął wyprzedzać, a to że on tam był to nie upoważnia go do niczego, a tym bardziej do wyprzedzania bo samochód to też pojazd, który również może wyprzedzić. Następnie motocklista wyskoczył do wyprzedzania i nie do końca jestem przekonany czy to jest prawidłowe, według mnie powinien utrzymywać się przez chwilę na lewym pasie w miejscu gdzie byłby widoczny przez kierowcę seata i dopiero wtedy mógłby dodać gazu i lecieć, upewniawszy się, że kierowca go oczywiście widzi. Jednakże jest tu na forum ktoś kto ma stu procentowe wyjście z takich sytuacji - jechać 200 km/h wtedy by zdążył :buttrock: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek778 Opublikowano 3 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2007 (edytowane) Wina wydaje mi się leży po obu stronach. Po pierwsze Seat za szybko zmienił pas bo samochód przed nim był jeszcze daleko, poza tym nie sygnalizował swojego zamiaru. Motocyklista natomiast utrzymywał się chyba przez długi czas w martwym punkcie więc kierowca Seata go nie widział gdy ten zaczął wyprzedzać, a to że on tam był to nie upoważnia go do niczego, a tym bardziej do wyprzedzania bo samochód to też pojazd, który również może wyprzedzić. Następnie motocklista wyskoczył do wyprzedzania i nie do końca jestem przekonany czy to jest prawidłowe, według mnie powinien utrzymywać się przez chwilę na lewym pasie w miejscu gdzie byłby widoczny przez kierowcę seata i dopiero wtedy mógłby dodać gazu i lecieć, upewniawszy się, że kierowca go oczywiście widzi. Jednakże jest tu na forum ktoś kto ma stu procentowe wyjście z takich sytuacji - jechać 200 km/h wtedy by zdążył :P Ja w takich sytuacjach trzymam moto zawsze na 7-8 tyś, żeby mieć zapas mocy i w razie czego móc szybko "uciec"do przodu, po drugie palec lewej dłoni gotowy na klaksonie, a po trzecie nagminne jest nas włączanie kierunku w momencie skręcania (czy też wyprzedzania), a przecież on ma ostrzegać nas o zamiarze jak i fakcie, a nie samym fakcie :wink: Jak to nie upoważnia do wyprzedzania, człowieku każdy kierowca przed rozpoczęciem manewru wyprzedzania ma obowiązek!!! upewnienia się czy ktoś już nie wyprzedza, kierowca seata powinien to zrobić, na kursie uczą by spojrzeć nie tylko w lusterko ale i przez ramię! Owszem, seat mógł wyprzedzić, ale po motocyklu który zaczął ten manewr wcześniej, wina tylko kierowcy seata :wink: A Ty poczytaj sobie kodeks drogowy, bo z tego co piszesz wynika że sam możesz kiedyś spowodować kolizje :buttrock: Edytowane 3 Czerwca 2007 przez Krzysiek778 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 3 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2007 Zastanawia mnie ten wypadek z drogiego linku. JAkos dziwnie ten gosciu skrecił i wystawił noge na dodatek, a to nie enduro gdzie tak sie skreca.....mi sie wydaje ze gdyby ostro skrecił to udało by mu sie uniknac tego muru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Limo Opublikowano 3 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2007 (edytowane) na kursie uczą by spojrzeć nie tylko w lusterko ale i przez ramię!Z tego co piszesz wynika ze sam nie znasz kodeksu drogowego. Jak sie spojrzalem przez ramie podczas egzaminu na PJ kat. B to mnie egzaminator malo nie uwalil. Jesli ucza tego w jakiejs szkole nauki jazdy to radze sie zapisac do innej. A poza tym obydwa filmiki juz byly... Edytowane 3 Czerwca 2007 przez Lime82 Cytuj Why... So... Serious Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzoov Opublikowano 3 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2007 po drugie palec lewej dłoni gotowy na klaksonie otoz to, wg mnie najlepsze wyjscie w tego typu niepewnych sytuacjach, na pewno lepsze niz wiara w "zapas mocy". Przeciez zmiana pasa to nie sa ulamki sekund nawet jesli wykonywana dosc szybko jak tutaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek778 Opublikowano 3 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2007 Z tego co piszesz wynika ze sam nie znasz kodeksu drogowego. Jak sie spojrzalem przez ramie podczas egzaminu na PJ kat. B to mnie egzaminator malo nie uwalil. Jesli ucza tego w jakiejs szkole nauki jazdy to radze sie zapisac do innej. A poza tym obydwa filmiki juz byly... Widzisz, a ja zdawałem we Wrocławiu, patrzyłem przez ramię nie raz i co....jak powiedział egzaminator "zero błędów" :flesje: Widać są różne szkoły jazdy i różni egzaminatorzy :banghead: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
McGriff Opublikowano 3 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2007 jak mam tylko możliwość, a jade autem wole sie obrócić i zobaczyć, bo to dobry nawyk z motocykla :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi