Skocz do zawartości

Kask Enduro

Rekomendowane odpowiedzi

Włochaty napisał:

A czym sie ten kask rózni? ja najlepiej chciał bym aby miał wyciąganą tapicerke do prania. Ale niewiem czy za tyle kasy bedzie miał taki bajer.

Jest lepszy w 100% :crossy: I ma wyjmowany środek :D

grebur napisał:

ja jeżdze w takim kasku http://moto.allegro.pl/item419461546_kask_...gogle_nexo.html

bardzo wygodny i wytrzymały, w aukcji kupilem go za 120zł tylko ze srebrny :]

No no na pewno lepszy od jakiegoś t TORNADO, DRAGON itp. :)

A ja powiem wam że wszystkie są lipne. Nawet w aukcji jest napisane MATERIAŁ Z KTÓREGO WYKONANA JEST SKORUPA...ABS. Czyli prostym językiem plastikowy. Taki kask nadaje się na skuter i to zblokowany do 45km/h. Dobry kask charakteryzuje się tym,że wykonany jest z włókna(nie zagłębiając się nawet w Carbon,kevlar).Jak ktoś ma doczynienia z tworzywami to wie jak zachowuje się ABS ( np. owiewki w motocyklach sportowych.W odróżnieniu od PP (plastiki w crossówkach).Tworzywo ABS jest bardzo sztywne nie jest tak podatne na zmianę kształtu.Ma znaczącą wadę która moim zdaniem dyskwalifikuje te tworzywo w dziedzinie ochrony głowy....w przypadku ABSu jest niewielka granica pomiędzy sprężystością a łamliwością.Dlatego też przy wypadku materiał ten bardzo słabo pochłania uderzenie i taki o to kask bardzo łatwo pęka. Zapewne ktoś mi powie że w ten sposób pochłania właśnie energię.Ale jaką ochronę da kask w którym podczas pierwszego uderzenia pęka jego szczęka??A wiadomo że w trakcie wypadku kontakt "gleba-kask" odbywa się kilkakrotnie w ciągu sekundy. Kask z włókna zachowuje się całkiem inaczej gdyż włókno pochłania uderzenie nie w jednym punkcie lecz rozkłada na całej strukturze(warto poczytać o laminatach).Dlatego dobry kask po wypadku ma dalej swój kształt i wszystkie niezbędne elementy jak np. szczęka a uszkodzenie można poznać po tym,że na zewnętrznej części skorupy pojawi sie pajęczyna(tłumaczę po chłopsku).Kask ma dalej swój kształt tylko traci walory estetyczne (pęknięcia na powierzchni lakieru) I NIE NADAJE SIĘ DO DALSZEGO UŻYTKU.

!!! DOBRY KASK TO NIE TEN KTÓREGO NIE DA SIĘ ZNISZCZYĆ ALE TEN KTÓRY ULEGAJĄC W ODPOWIEDNI SPOSÓB ZNISZCZENIU RATUJE NAM ŻYCIE !!!

Przetłumaczyłem to w naprawdę prosty sposób ale myślę że da niektórym to do myślenia przy wyborze kasku za 199zł czy za 499zł

grzesiek3210 napisał:

PS. Wiem co mówię bo rok temu poleciałem na kask za 400 zł i do tej pory pluje sobie w brodę...CZAS ZMIENIĆ BO W LECIE MAM PARNIK na głowie :-D

co do gotowania sie - widze ze na wyczynowym sprzecie jezdzisz - nie wazne jaki kask, zrób 5 kółek w pełnym słońcu na torze to i tak sie łepetynka zagotuje :P

grzesiek3210 napisał:

Przetłumaczyłem to w naprawdę prosty sposób ale myślę że da niektórym to do myślenia przy wyborze kasku za 199zł czy za 499zł

już bez przesady, znam wiele tworów z niższych półek które łepetyne uratują, co zresztą sam miałem okazje doświadczyć, rzadko jednak w którymś z nich wygoda idzie w parze z estetyką i bezpieczeństwem. Coś za coś.

Edytowane przez Geralt

Zgodzę się z tym,że LEPSZY byle jaki kask niż jego brak. Jednak jeżeli ktoś chce aby doradzić jaki kask jest dobry to moim zdaniem warto zagłębić się w jego budowę i materiały użyte do jego produkcji.Przecież nie będziemy dyskutować czy lepszy "w smoki czy w czaszki". W każdym kasku będzie gorąco ale nie powiesz mi ,że kask bez wentylacji a z wentylacją to niewielka różnica w lecie.

Jak ZAUWAŻYŁEŚ narzekam w swoim poście na swój kask. Tak więc chcąc oszczędzić komuś podobnego rozczarowania dałem wskazówki na co należy zwrócić uwagę przy wyborze kasku. Wiem,że jest dużo osób które kupią gów*o ale i tak będą mówiły,że najlepszy i niczym się nie różni od SHOEI itp.Ja potrafię się przyznać do błędu,że źle wydałem pieniądze.

Na dzień dzisiejszy jestem w trakcie zakupu tego oto kasku:

http://www.motoin.de/Helmets/Cross-Helmets...ack::11556.html

Zakładałem ten kask u Olka i powiem krótko REWELACJA. Kask jak szyty na miarę,wykonanie oraz materiały na najwyższa półka.

Geralt napisał:

co do gotowania sie - widze ze na wyczynowym sprzecie jezdzisz - nie wazne jaki kask, zrób 5 kółek w pełnym słońcu na torze to i tak sie łepetynka zagotuje :icon_mrgreen:

już bez przesady, znam wiele tworów z niższych półek które łepetyne uratują, co zresztą sam miałem okazje doświadczyć, rzadko jednak w którymś z nich wygoda idzie w parze z estetyką i bezpieczeństwem. Coś za coś.

Jak komuś bardzo sie czaszka grzeje, polecam FOX V3 Pilot, (kask z klimatyzacją :P ) jeden z najlepiej wentylowanych kasków na świecie, dodatkowo bardzo lekki, świetnie wykonany, materiały najwyższej jakości, technologia (karbon/kevlar + tytanowe śruby i D-ringi) wszystkie enduro AGV-y i Shoei-e bije na głowę (sprawdzone).

Pozdro...

Quasi....

Stiff_Master napisał:

Masz racje, Fox V3 chodzą tak od 500zł do 1400zł :evil:

Pzdr.

uuu duża rozbieżnośc cen i którego wziąc tego za 500 czy za 1400? :clap: :) :buttrock:

motorynka -> aprilia pegaso 125 '98 -> kawasaki klx 250 '94 -> ktm exc 300 '01 -> sx 125 '06

Bierz, który chcesz, ja wolę tańszą opcję, tym bardziej, że dotyczy tego samego fabrycznie nowego kasku,

w tym samym wykonaniu z tego samego, bieżącego rocznika.

Różnica w cenie zależy od źródła (legalnego oczywiście).

Np. w USA kask ten można kupić czasem już za 120 $, nawet doliczając do tego koszt przesyłki

z ubezpieczeniem (ok. 50 $), ewentualne cło (3,6 %) i podatek VAT (22%) masz najwyższy model FOX-a za cenę podstawowego AGV-a (RC-5 Pro) w ciągu 5 dni roboczych od dnia złożenia zamówienia.

Wybór należy do Ciebie, a sceptycy niech dalej śmigają w TORNADACH, DRAGONACH czy innych wynalazkach i głoszą teorię, że kask zawsze musi być ciężki, drogi i latem nie da się w nim wytrzymać dłużej niż 30 minut, a i tak łeb będzie mokry.

Pozdro....

Quasi....

Quasimodo napisał:

Bierz, który chcesz, ja wolę tańszą opcję, tym bardziej, że dotyczy tego samego fabrycznie nowego kasku,

w tym samym wykonaniu z tego samego, bieżącego rocznika.

Różnica w cenie zależy od źródła (legalnego oczywiście).

Np. w USA kask ten można kupić czasem już za 120 $, nawet doliczając do tego koszt przesyłki

z ubezpieczeniem (ok. 50 $), ewentualne cło (3,6 %) i podatek VAT (22%) masz najwyższy model FOX-a za cenę podstawowego AGV-a (RC-5 Pro) w ciągu 5 dni roboczych od dnia złożenia zamówienia.

Wybór należy do Ciebie, a sceptycy niech dalej śmigają w TORNADACH, DRAGONACH czy innych wynalazkach i głoszą teorię, że kask zawsze musi być ciężki, drogi i latem nie da się w nim wytrzymać dłużej niż 30 minut, a i tak łeb będzie mokry.

Pozdro....

Quasi....

Ja mam o'neal 708 skull i sobie chwale wygodny, przewiewny i tylko 350zł. Co do wytr4zymałości to jeszcze nie testowałem ale myśle że o'neal do dobra firma i nie robi jakiegoś "szajsu".

Edytowane przez Kamsel

motorynka -> aprilia pegaso 125 '98 -> kawasaki klx 250 '94 -> ktm exc 300 '01 -> sx 125 '06

Kamsel napisał:

uuu duża rozbieżnośc cen i którego wziąc tego za 500 czy za 1400? :P :biggrin: :D

Cena zależy od malowania !

Ja kupiłem teraz za 270zł nowego V3 w tym malowaniu: http://www.mxzambrana.com/tienda_de_motos/...4ced8b624889a75

Kask jest przyzwoicie wykonany,malowanie jets bajeranckie na żywo nie samowity efekt. Oczywiście zapasowy daszek,śrubki i wypasista torba !

Uprzedze pytanie o cene. Takie rzeczy to tylko w USA

piasektt napisał:

Ja kupiłem teraz za 270zł nowego V3 w tym malowaniu: http://www.mxzambrana.com/tienda_de_motos/...4ced8b624889a75

Kask jest przyzwoicie wykonany,malowanie jets bajeranckie na żywo nie samowity efekt. Oczywiście zapasowy daszek,śrubki i wypasista torba !

Uprzedze pytanie o cene. Takie rzeczy to tylko w USA

V3 to klasa sama w sobie - miałem V2 i mogę wypowiadać się jedynie w superlatywach.

Ja natomiast zainwestowałem w Shift Agent Hi-Life (wygodny, lekki z fajnym malowaniem) - 200 zł z przesyłką.

Zakup też z US :)