HondaCR Opublikowano 14 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2008 Źle mnie zrozumiałeś ;D ;) chyba dlatego że poprzedniego posta na szybkiego pisałem ;p Wyobraź sobie : Jedziesz moto przez las w sportowym kasku . I zaliczasz gleba ,, mordką '' walisz w kamienie - szybka pęka i odłamki ci lecą w oczy i całą twarz . Teraz druga sytuacja : Jedziesz przez las na moto w kasku enduro . Zaliczasz glebę mordką w kamienie Daszek masz tak samo długi jak szczękę z dołu a google masz głębiej w kasku ( chyba logicznie , nie ?? { jeżeli sie enduro kask kiedykolwiek na oczy widziało } ) W kasku enduro pierwszy kontakt z ziemią ma szczęka i daszek . W przypadku gdyby daszek pękł to oczy ci chronią google więc nie ma sie o co bać ;p Aha jeszcze jeden argument :icon_mrgreen: Jak sie jeździ takim sportowym kaskiem po lesie to ciągle coś ci w głowę uderza lekko - jakaś gałąź albo kamienie lecące z koła ziomka przed tobą więc szybka by ci sie szybko porysowała i nic byś nie widział . A w kasku enduro przed gałęziami, kamieniami , błotem itp chroni daszek :buttrock: Teraz może zrozumiesz .... chyba :) Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamsel Opublikowano 14 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2008 Źle mnie zrozumiałeś ;D :wink: chyba dlatego że poprzedniego posta na szybkiego pisałem ;p Wyobraź sobie : Jedziesz moto przez las w sportowym kasku . I zaliczasz gleba ,, mordką '' walisz w kamienie - szybka pęka i odłamki ci lecą w oczy i całą twarz . Teraz druga sytuacja : Jedziesz przez las na moto w kasku enduro . Zaliczasz glebę mordką w kamienie Daszek masz tak samo długi jak szczękę z dołu a google masz głębiej w kasku ( chyba logicznie , nie ?? { jeżeli sie enduro kask kiedykolwiek na oczy widziało } ) W kasku enduro pierwszy kontakt z ziemią ma szczęka i daszek . W przypadku gdyby daszek pękł to oczy ci chronią google więc nie ma sie o co bać ;p Aha jeszcze jeden argument :) Jak sie jeździ takim sportowym kaskiem po lesie to ciągle coś ci w głowę uderza lekko - jakaś gałąź albo kamienie lecące z koła ziomka przed tobą więc szybka by ci sie szybko porysowała i nic byś nie widział . A w kasku enduro przed gałęziami, kamieniami , błotem itp chroni daszek ;) Teraz może zrozumiesz .... chyba :crossy: Pzdr Czyli sądzisz że w kasku spotrowym przy uderzeniu zaraz rozsypuje się szybka? Chyba w tych za 100 czy 200zł. Nieżle byś musiał się wywalic żeby coś takiego zrobić :wink: Nie wiem dlaczego porównujecie 2 całkeim innaczej zbudowane i o innym przeznaczeniu kaski. Jeżdzisz w terenie kupujesz jaks crossowy/enduro jeździsz po asfalcie/torze kupujesz kask sportowy. Cytuj motorynka -> aprilia pegaso 125 '98 -> kawasaki klx 250 '94 -> ktm exc 300 '01 -> sx 125 '06 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TwisterZG Opublikowano 14 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2008 Najlepszy nowy kask do 1200zł.Waga 1200g w dół. :?: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RafRaf Opublikowano 14 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2008 Jak chłopcy jeżdżą w integralach na enduro to ich sprawa.Sami biorą za to odpowiedzialność. W trampkach też można jeździć. :icon_mrgreen: Wszystko do momentu pierwszego konkretnego kontaktu z ziemią, krzewami, błoto, ciężki teren i pot cieknący z głowy na tyłek itp.Kiedyś i oni zmienią zdanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bambucia14 Opublikowano 16 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2008 (edytowane) Dajmy sobie spokoj- kazdy wie ze w teren jest kask crossowy na szose kask integralny i koniec kropka nie ma chyba co glupio dyskutowac. pozdrawiam:) Edytowane 16 Maja 2008 przez bambucia14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtek010265 Opublikowano 16 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2008 Odświeżę temat:Czy ma ktoś jakiś patent na owady wpadające do środka kasku?Wiem, że można umyć zęby po jeździe ale co zrobić jak się trafi np osa lub pszczoła? Znacie jakieś metody ochrony przed tym zjawiskiem?czesc,ja zakladam kominiarke pod kask. troche duszno, ale da sie wytrzymac. kask sie mniej brudzi w srodku i sie troche "kosmicznie" wyglada :-D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Doozer Opublikowano 19 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2008 Dajmy sobie spokoj- kazdy wie ze w teren jest kask crossowy na szose kask integralny i koniec kropka nie ma chyba co glupio dyskutowac. pozdrawiam:)heh,a z początku kiedy przesiadłem sie z poczciwej wsk-i,w której jeździłem w integralu za 60 zł na obecne moto,przez pewien krótki czas jeździłem w terenie właśnie w nim,a nawet gdy juz kupiłem kask enduro to jakos nie mogłem sie przyzwyczaic do niego.Na szczescie szybko zmądrzałem i integral poszedł w zapomnienie.Zresztą,to samo u mnie tyczy się butów enduro,do których nie mogłem przywyknąc,więc smigałem w adidaskach. Cytuj nowadeba.com.pl- tor motocross/ATV-zapraszamy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarOr Opublikowano 19 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2008 kask crossowy jest :wg mnieładniejszy, wygodniejszy i bespieczniejszy ale karzdy ma swoj gust i wyobraznie wiec jak smiga sie w integralu po blocie i niechce sie miec blota w zebach to mozna i tak.. ^^ :icon_mrgreen: a co do trampkow to niechcial bym w nich zachaczyc o jakis wystajacy korzen.. ajjj troszq by bolało ;p w paluszki pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Doozer Opublikowano 19 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2008 Raz zachaczyłem,tylko to były jeszcze czasy wsk-i.Potem musiałem chodzić na jakies zabiegi naświetlające bo mi paluch w lewej stopie spuchł i bolał przez jakis czas. Cytuj nowadeba.com.pl- tor motocross/ATV-zapraszamy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skalim1 Opublikowano 19 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2008 do czego tak konkretnie kask offroad służy przekonałem się sam jak zacząłem jeździć, nie zarzuca Ci błota na szybkę spod koła, lub od kolegów, łatwo zasłonić słońce daszkiem pochylając głowę, łatwiej wymienić porysowaną szybkę w goglach niż szybkę w kasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HondaCR Opublikowano 21 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2008 :notworthy: w ogóle ten tamat jest jakiś nie tego :biggrin: 1 . Jeździsz po lesie i krzakach to masz kask enduro bądź też cross po prostu te kaski są przystosowana do takiej jazdy i nie trzeba nikomu tłumaczyć dlaczego ;D A jeżeli już coś TO TAK JUŻ PO PROSTU JEST :P 2 Jeździsz po drogach i autostradach to masz sportowy kask - prosta sprwa , nie ?? :lalag: Pomyśl że jedziesz Yamahą R1 po niemieckiej autostradzie 250 km/h w kasku enduro :biggrin: Głowe byś stracił bo daszek robi taki opór powietrza :biggrin: Moim zdaniem Temat do zamknięcia :biggrin: Ale jak chcecie to piszcie hehe Pzdr :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
faziutek Opublikowano 24 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2008 hehe ... w terenie nie jezdzi się szybko(znaczy nie tak jak po szosie) więc w szosowym kasku bedzie parowac szybka :banghead:))) pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reynevan Opublikowano 25 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2008 gałęzie...które w zwykłym kasku rysują szybkę..no i w zwykłym kasku jeździc z zamknięta szybką to przekleństwo...i tylko na takim kasku takie bajeczne malowanie wygląda tak wspaniale...np http://atv-motosport.pl/?p=productsMore&iP...4c231e9f7830bb5 był ten kask na bajzlu..na żywo wygląda jeszcze lepiej..dla mnie bajka :] Cytuj Par montaignes et par valeesEt par forez longues et leesPar leus estranges et sauvagesEt passa mainz felonz passagesEt maint peril et maint destroit... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moonia. Opublikowano 27 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2008 A jak spisują sie kaski enduro z szybką ? , bo szczerze mówiac po ostatnim spotkaniu z gałęzia mam piękną szrame na policzku (trafiła mi prosto pod gogle) i zaczelam sie zastanawiac nad tym czy nie kupić jakiegos kasku z dodatkowym zabezpieczeniem.PozdrMonika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RafRaf Opublikowano 27 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2008 (edytowane) Kaski enduro z szybami są przeznaczone to długich turystycznych wypraw na wielkich endurakach.Nie należy tego traktować jako dodatkowego zabezpieczenia.Albo szyba, albo gogle. To był pech, ale może właśnie dzięki goglom masz całe oko. Edytowane 27 Maja 2008 przez RafRaf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi