Vector Opublikowano 24 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2010 Każdy chwali swoje. To, że jest najstarszą marką nie znaczy, że najlepszą i zasada obowiązuje :wink: Raczej marketing w swej najczystszej formie. Nie mogę znaleźć na ich stronie karty charaketerystyki, można by było się pokusić o porównanie parametrów Valvo i np. Motula. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekj Opublikowano 25 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2010 ... Valvoline jest natomiast najstarszą firmą , a to zobowiązuje, zresztą ... "im starsze tym lepsze" - ta zasada obowiązuje ale przy winach a nie olejech. Ponadto mam wątpliwości czy aby rzeczywiście jest to NAJSTARSZA firma olejowa ? Wiele z firm działających do dziś na rynku olejowym szczycą się korzeniami sięgającymi początków ubiegłego tysiaclecia, kiedy to dynamicznie rozwijał się rynek i przemysł wydobywczy oraz przetwórstwa ropy naftowej. Tylko odpowiedzmy sobie na jedno bardzo ważne pytanie : co to ma wspólnego z dzisiejszymi produktami z górnej półki, spełniającymi najbardziej wyśrubowane normy i posiadające dopuszczenia do najnowszych konstrukcji silnikowych ? Albo pójdźmy dalej - co takiego ma np. firma GULF, która ma bardzo stare korzenie ale warto wiedzieć, że prawa do marki zostały wykupione na początku XX w. po wcześniejszym upadku firmy i marka została wskrzeszona przez nową grupę kapitałową ? Gdzie tu więc tradycja ? Kierujmy się zdrowym rozsądkiem a nie sentymentami :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vector Opublikowano 25 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2010 A skąd macie informacje, że Castrol tylko firmuje? Chociaż wiadomo kto produkuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaxVarEmreis Opublikowano 25 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2010 (edytowane) Nie mogę znaleźć na ich stronie karty charaketerystyki, można by było się pokusić o porównanie parametrów Valvo i np. Motula. http://www.valvolineeurope.com/english/tec...tions/pi_sheets Tutaj masz chyba wszystkie dane. Trzeba wejśc na 04. Motorcycle Oils i po prawej pokazują nam się odnośniki do poszczególnych olejów. Edytowane 25 Lutego 2010 przez MaxVarEmreis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vector Opublikowano 25 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2010 http://www.valvolineeurope.com/english/tec...tions/pi_sheets Tutaj masz chyba wszystkie dane. Trzeba wejśc na 04. Motorcycle Oils i po prawej pokazują nam się odnośniki do poszczególnych olejów. Przeszukiwałem tą stronę, ale kart charakterystyk produktów niestety nie ma. Tylko katalog w PDF'ie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart_b Opublikowano 25 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2010 castrol to obecnie BP. Co do valvoline to faktycznie tez znam kilka przypadków ktore na nim jezdżą i chwala. sam bylem swiadkiem jak zachowywala sie Diva na 5100 i po zmianie na valvo. zupelnie inna praca silnika. az mnie zatkało. A co do gulfa to tez go zalalem pare razy do auta. mazdzina smigała na nim jak złoto Cytuj MOTOPROJEKT - Warsztat motocyklowy serwis, naprawa, diagnostyka komputerowa, materiały eksploatacyjne Sławek - 604 635 069 Bart - 695 880 500 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaxVarEmreis Opublikowano 25 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2010 Przeszukiwałem tą stronę, ale kart charakterystyk produktów niestety nie ma. Tylko katalog w PDF'ie. No, ale czy to nie o to chodzi?? Dane dla Valvoline DuraBlend 4T 10W40: API SG JASO MA Viscosity, mm2/s @ 100 stopni C 14.5 Viscosity, mm2/s @ 40 stopni C 97 Viscosity Index 155 Viscosity mPa.s -25 stopni C. <7000 Sulphated Ash, wt. % 0.82 TAN; mg KOH/g (ASTM D-664) 2.50 TBN; mg KOH/g (ASTM D-2896) 6.20 Pour Point, stopniC -39 Specific Gravity @ 15/15 stopni C 0.870 Flash Point, COC, stopni C 210 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tobik Opublikowano 25 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2010 Generalnie to prawie co użytkownik to inna opinia. Ja od lat używam motula i złego słowa nie powiem. Spotkałem sie z kilkoma kiepskimi opiniami na temat Castrola, ze niby wiecej oleju silnik pali i tak dalej. Ale to wszystko zalezy od przebiegu, stanu moto, upodobań jezdzieckich własciciela :bigrazz: nie wykluczone,ze Castrol u kogoś bedzie sprawował sie kiepsko, a kogos innego ten sam olej wyśmienicie. U mnie motul sie sprawuje rewelacyjnie, to po co mam zmieniać i eksperymentować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vector Opublikowano 25 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2010 (edytowane) No, ale czy to nie o to chodzi?? Dane dla Valvoline DuraBlend 4T 10W40: API SG JASO MA Viscosity, mm2/s @ 100 stopni C 14.5 Viscosity, mm2/s @ 40 stopni C 97 Viscosity Index 155 Viscosity mPa.s -25 stopni C. <7000 Sulphated Ash, wt. % 0.82 TAN; mg KOH/g (ASTM D-664) 2.50 TBN; mg KOH/g (ASTM D-2896) 6.20 Pour Point, stopniC -39 Specific Gravity @ 15/15 stopni C 0.870 Flash Point, COC, stopni C 210 Tak, dokładnie o to. Teraz dopiero znalazłem :) Edytowane 25 Lutego 2010 przez Vector Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Starszy Opublikowano 25 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2010 ... spokojnie panowie, ja pisze o swoich silnikach - z pewnością do wysokoobrotowych rzędówek potrzebne są inne parametry - jacekj - gdybym kierował się sentymentami, to bym ciągle jeździł na Castrolu, bo 30 kilka lat wstecz już na nim jeździłem a dostępny był tylko w Pewex-sie i to po znajomości - atrakcją dla mechaników wtedy były bańki po nim. - nie twierdzę że Castrol tak samo jak Motul są złe, ale do opisów wychwalających te produkty podchodzę z dystansem - a stare wino też mi odpowiada , niedługo i Ty zmienisz zdanie ... a może się dowiem, gdzie Castrol produkuje swoje tak mocno reklamowane produkty ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vector Opublikowano 25 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2010 ... a może się dowiem, gdzie Castrol produkuje swoje tak mocno reklamowane produkty ? To pewnie nie będzie takie proste. Chyba, że ktoś z branży zabierze głos :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MOC Opublikowano 25 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2010 To niestety Tylko reklama.Castrol Edge to chyba najwieksza ściema .Zalecany do silników VW z pompowtryskiem jest dużo gorszy od zwykłego Magnateka.W nowych silnikach VW np w Passacie znikają zębatki z wałów smarowanych tym olejem.A koszt naprawy jest olbrzymi. http://forum.motocyklistow.pl/Im-nowszy-ty...y--t126062.html .Wiadomo że to też wina materiałów z jakich zrobione są części.Ale VW dał plamę i żaden olej mu tu nie pomoże. Co ma wspolnego rodzaj wtryskiwacza z olejem, skoro stycznosci zadnej ze soba nie maja :icon_rolleyes: Kolejny chwyt marketingowy jak nabic w butelke laickich kierowcow. Choc osobiscie sam uzywam we wszystkich sprzetach castrolu i jestem z niego bardzo zadowolony :lalag: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Kulik Opublikowano 25 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2010 Co ma wspolnego rodzaj wtryskiwacza z olejem, skoro stycznosci zadnej ze soba nie maja :icon_rolleyes: (...) Pocztaj podręczniki dla zawodówki samochodowej, to się dowiesz, że w przypadku pompowtryskiwacza olej smarujacy silnik ma z nim kontakt i jego jakość jest bardzo ważna. Cytuj kulikowisko.pl www.facebook.com/KULIKOWISKOUwaga!!! Nowa lokalizacja kursów prawa jazdy: teoria: Mokotów-Służewpraktyka: Ursus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MOC Opublikowano 25 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2010 Kontakt ma wylacznie poprzez krzywke napedzajaca od walka rozrzadu, co nie zmienia mojego pytania co ma wspolnego ten dany olej z silnikami z pompowtryskiwaczmami :icon_rolleyes: Jedne wielkie brednie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirek_VN Opublikowano 25 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2010 (edytowane) skasowano Edytowane 25 Lutego 2010 przez mirek_VN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi