boomer5 Opublikowano 25 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2006 czytałem,szukałem, i jest dużo tematów o olejach do skrzyń ale do "JADZI" niema jaki nalać żeby było dobrze i w miare tanio bo w "setach" się często to robi i zbankrutuje na samym oleju znaczy się, wymienia się często olej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k_smart Opublikowano 25 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2006 (edytowane) ---------- Edytowane 25 Grudnia 2006 przez k_smart Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k_smart Opublikowano 25 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2006 czytałem,szukałem, i jest dużo tematów o olejach do skrzyń ale do "JADZI" niema jaki nalać żeby było dobrze i w miare tanio bo w "setach" się często to robi i zbankrutuje na samym oleju znaczy się, wymienia się często olej Zalewasz tym samym co w innych setach ! Może być najtańczy (20zł) półsyntetyk do silników Lotosa lub Orlenu 10W/40. Ważne aby na czas wymieniać... ! pzdr. ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boomer5 Opublikowano 25 Grudnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2006 ale to specjalny do 2t robią ?? czy jak? niewiem to moje 1 moto:| Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k_smart Opublikowano 25 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2006 (edytowane) No znajdziesz specjalny do skrzyni do 2t np. Castrola (czyt. znacznie drożej), ale równie znakomicie nada się olej silnikowy do 4t tak jak pisałem wyżej (lotosa czy orlena orlen 10W/40 4t) Niektórzy leją z powodzeniem olej samochodowy (np. od opla) 10W40. Najważniejsze jest to, aby zmieniać na czas 6-8mh ! Edytowane 25 Grudnia 2006 przez k_smart Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzemyk90 Opublikowano 25 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2006 (edytowane) Tak, produkuja olej specjalny do silnikow 2T . Np MOTUL TRANSOLIT jest dobry. Trosze kosztuje. pozdr. No znajdziesz specjalny do skrzyni do 2t np. Castrola (czyt. znacznie drożej), ale równie znakomicie nada się olej silnikowy do 4t tak jak pisałem wyżej (lotosa czy orlena orlen 10W/40 4t) Niektórzy leją z powodzeniem olej samochodowy (np. od opla) 10W40. No ja bym nie byl taki pewny panie kolego. Nie po to wymyslili olej do motocykli zeby go nie stosowac i lac samochodowy. Konstrukcja silnika samochodowego jest znacznie inna od silnika motocyklowego. Silniki motocyklowe kreca wyzej i osiagaja sporo wieksza moc z tej samej pojemnosci, olej samochodowy w tych silnikach moze sprawic problem ze smarowaniem i pienieniem sie oleju. W silnikach motocyklowych konstrukcja jest taka ze skrzynia biegow, oraz sprzeglo sa zanurzone w jednym oleju. Olej motocyklowy pozwala dzieki swym dodatkom na prawidlowa prace skrzyni biegow i sprzegla. Ale tu jest mowa o 2T. Wiec polecam MOTULA ;) http://allegro.pl/item152499208_motul_tran...pert_10w40.html pozdr. Edytowane 25 Grudnia 2006 przez rzemyk90 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k_smart Opublikowano 25 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2006 To jest cytat ze strony orlenu: Platinum Moto 4T Semisynthetic to najwyższej jakości półsyntetyczny olej przeznaczony do smarowania czterosuwowych silników motocyklowych, najnowszych konstrukcji, mocno obciążonych a także do stosowania w motocyklowych skrzyniach biegów i przekładniach z mokrym sprzęgłem. Nie mów, że samochodowe oleje są gorsze i nie wytrzymają super wysilonych motocykli ponieważ, w samochodzie taki olej się zmienia nawet po 30 000 km, a tu motorkiem ile kilometrów zrobisz po torze w ciągu 8 mh jazdy ?? Myslę, że koledzy z forum motox wiedzą co robią używając w/w olei ;) pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lysy5g1 Opublikowano 25 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2006 (edytowane) Myślę, że kilometry mają tutaj znikome znacznie, raczej bym się liczył z intensywnością eksploatacji silnika w takiej crossówce- nie mozna tego porównywać do samochodu bo tam np. tłoki się wymienia co 150-200 tys km, a w takiej crossówce co 30 motogodzin, co się przekłada na jakieś 2000-3000 km :)Dlatego radze lać jakikolwiek olej do motocykli ze sprzęgłem mokrym i będzie git ;) Edytowane 25 Grudnia 2006 przez Lysy5g1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzemyk90 Opublikowano 25 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2006 Motox mowi inaczej i MOTOCYKL tez. Jednak mysle ze MOTOCYKL 12/2006 ma racje( w tym numerze jest pytanie : czy lac samochodowy do moto czy motocyklowy, i sa uzasadnione argumenty). Taki olej uniwersalny jest dobry wszedzie po trochu. A olej z przeznaczeniem do motocykli swietnie bedzie sie spisywal. To jest tak samo jak np. DT 125R chcesz uzywac w motocrosie lub FMX. Mozna DT jezdzic tu i tu ale YZ 125 sporo lepiej sobie poradzi. DT to uniwersalne enduro, a YZ to wyczynowy cross. Tak wlasnie jest z olejami ;) Ale kazdy ma swoje wlasne zdanie... pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k_smart Opublikowano 26 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2006 Motox mowi inaczej i MOTOCYKL tez. Jednak mysle ze MOTOCYKL 12/2006 ma racje( w tym numerze jest pytanie : czy lac samochodowy do moto czy motocyklowy, i sa uzasadnione argumenty). Taki olej uniwersalny jest dobry wszedzie po trochu. A olej z przeznaczeniem do motocykli swietnie bedzie sie spisywal. To jest tak samo jak np. DT 125R chcesz uzywac w motocrosie lub FMX. Mozna DT jezdzic tu i tu ale YZ 125 sporo lepiej sobie poradzi. DT to uniwersalne enduro, a YZ to wyczynowy cross. Tak wlasnie jest z olejami ;) Ale kazdy ma swoje wlasne zdanie... pozdr. Osobiście używam oleju motocyklowego (najtańszy z możliwych Orlen Platinum Moto 4T Semisynthetic za 20zł) i taki mogę szczerze polecić. Pisałem, że wiem jak niektórzy używają samochodowych przez wiele sezonów i problemów ze skrzynią czy sprzęgłem mimo to nie mają. Każdy musi sam podjąć decyzję co chce u siebie lać do skrzynki.... Polecam artkuł MOTOCYKL 'a 12/06 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalloKS Opublikowano 26 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2006 nie chce zakładać nowego temtu więc pytam:czy można zalać do skrzyni do rg 80 olej typu ATF??konkretnie jest to chyba dexron II.bo mam dwa litry tego oleju firmy DEA i nie chcę żeby sie marnował ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miclaw Opublikowano 26 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2006 Można. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalloKS Opublikowano 26 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2006 dzięki.o to mi chodziło ;) acha,i jeszcze jedno.mam zundappa do którego serwisówka zaleca olej 80w90 do skrzyni,czy jego tez mozna zalać ATF'em? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malys Opublikowano 26 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2006 To wszystko zależy od gęstości i lepkości oleju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enduromaster Opublikowano 26 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2006 Motul Transoil Expert 2T nie kosztuje więcej niż 28 zł w normalnym sklepie, w Łodzi są po 26 zł.Olej motocyklowy ma dodatki które zapobiegają ślizganiu się sprzęgła Cytuj transport bus + 4osstała trasa Łódź-Paryż-ŁódźPW, GG lub 663 231 860 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi