Skocz do zawartości

Wydech w czterosuwie

vx800
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

jakich mitow stary.Spojrz na WRC.Zreszta mialem okazje sie przekonac jak to dziala i w dodatku zdejmowalem charakterystyke strumienicy.Stary jak to dmucha to poezja

Otóż przy mniejszej średnicy ciśnienie spalin się zwiększa, a co za tym idzie ich prędkość

a po co Ci potrzebna predkosc??Tu chodzi o odpowoedni strumien obietosci

Proste .Zeby taki sam strumien wyplywal przy mniejszej srednicy musi szybciej plynac.Wiec lepiej dac wieksza srednice,beda mniejsze opory.I tu patrz na firmy.Zreszta Dominik juz o tym pisal

pozdro

jakich mitow stary.Spojrz na WRC.Zreszta mialem okazje sie przekonac jak to dziala i w dodatku zdejmowalem charakterystyke strumienicy.Stary jak to dmucha to poezja

Otóż przy mniejszej średnicy ciśnienie spalin się zwiększa, a co za tym idzie ich prędkość

a po co Ci potrzebna predkosc??Tu chodzi o odpowoedni strumien obietosci

Proste .Zeby taki sam strumien wyplywal przy mniejszej srednicy musi szybciej plynac.Wiec lepiej dac wieksza srednice,beda mniejsze opory.I tu patrz na firmy.Zreszta Dominik juz o tym pisal

pozdro

Qrtka Thors, nie wiele zrozumialem... wieksza srednica-> mniejsze opory, to by znaczylo, ze brak wydechu to zadne opory, a przecie nie o to chodzi. Wydawalo misie, ze w strumienicy chodzi wlasnie o podniesienie predkosci przeplywajacego czynnika.

Jakie charakterystyki zdejmowales? Zapodaj siakies info, to interesujacy temat.

Pozdrowienia

Strumienice sa dobre przy pewnych typach tłumików. Przy tłumikach kilku komorowych wszystko bierze w łeb. Strumienica nadają ruch wirowy spalinom dzięki czemu zmiejszaja one opory przepływu, zmiana dynamiki przepływu także jest na plus. Ale mówię wstawienie samej strumienicy i pozostawienie reszty układu bez zmian-da to jedynie efekt placebo

Qrtka Thors, nie wiele zrozumialem... wieksza srednica-> mniejsze opory, to by znaczylo, ze brak wydechu to zadne opory, a przecie nie o to chodzi

No pewnie ze nie mozna z ta srednica przesadzac.Nie moze ona byc wieksza niz tak zwane dg,czyli srednica kanalu wylotowego,bo niepotrzebnie zmalejke predkosc ,a strumien i tak juz nie urosnie

A charakterystyki: V z kropką =f(V) ,V=f(p)

pozdro

Gość grzesiek

Marcc a tobie by wystarczylo kilkanascie konikow?? 8) Drogo cos!Cos mi sie wydaje ze nie oplaca sie zminiac wydechu jak sie nie jezdzi wyczynowo chyba ze ktos mechanikiem jest i sie na tym zna....... Ja np. nie rozumiem polowy waszych postow w tym temacie :roll:

Thors, V to predkosci czy objetosc? Masz siakies wykresy, i porownywales to z kawalkiem prostej rury?

Jasne, ze strumienice naddzwiekowe maja zastosowanie, np w okretownictwie- strumien przeplywajacego czynnika zasysa w takim ustrojstwie cosik doplywajacego z innego kanalu, ale coby takie cos dzialalo musi miec odpowiednia geometrie, nie widzialem jeszcze wykresow z hamowni z porownaniem wydechow z, i bez strumienicy.

Sa tylko dziesiatki "cudownych" rozwiazan gwarantujacych potworny wzrost mocy, i super przebieg momentu, a dobrze, gdy nie konczy sie na jej spadku.

Patrze wlasnie na wydech Imprezy WRC, i widze pokrecony kolektor, dwa 3 dozne katy, prosta rure, i koncowa puszke, wszystko z tytanu, izolowane termicznie, a strumienicy brak, tak samo w F1.

A misie marzy wjazd na hamownie z roznymi patentami tego typu.

Pozdrowienia

• Administrator
Mi się od dawna marzy własna hamownia …….. ale się rozmarzyłem  :D

Czołem Pipcyk.

Ostatnio liczylismy z H. Wróblewskim (właściwie to on liczył, bo ja nie mam pojęcia co w takiej hamowni powinno być) koszty postawienia takiego cuda. Wyszło ok. 20.000 zł, ale na taką profesjonalną - z wyciszeniem, odprowadzeniem spalin itd, a nie jakąś szopkę, w której wyniki zależą od tego, z której strony wiatr zawieje.

Także koszt dość spory, ale może zwrócić się dość szybko. Wystarczy za badanie brać 100 zł, a już po 200 motocyklach - teoretycznie rzecz jasna - inwestycja się zwraca. Teoretycznie też powinno znaleźć się 200 chętnych do zbadania mocy silnika, nawet gdyby mieli przyjechać z odleglejszych miejscowości.

Prawodopodobnie więc niebawem w Rapidzie będzie pierwsza w Poznaniu profesjkonalna hamownia. I hope.... :D

To było bodajże prawo Bernouliego /jeśli sie mylę Pipcyk popraw mnie i jeśli możesz strzel tu przewód doktorski/

Jak prędkość rośnie to ciśnienie maleje ....dlatego samoloty latają  :D:):):):D

Cos mi się nie chce strzelać przemówień do ludu, pewnie i tak tego nikt nie czyta :lol:

Jedno jest pewne - wydech powinien być obliczony. Nie powinno się niczego robić "na pałę". Ja oczywiście tak zrobiłem w swojej Suzi i wyszło na szczęście, ale robiłem to z założeniem, że nie koniecznie tak musi być i zostawiłem sobie pewną furtkę (czyli możliwośc powrotu do punktu wyjścia). Zasadą jest niezmienianie ciśnień w początkowym odcinku wydechu. Spotkaliście się ze spalinami cofającymi się do silnika ? Ja tak !

Jak kiedys w moim Fiacie 131 na rajdzie się uderwał wydech tuż przy "potrkach" moc spadła znacznie.

Pozdro, Paweł