MiND Opublikowano 21 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2006 jak ma aku.. to bedzie git ja to bym sie martwil tym 6V bo bedzie ciezko. a jesli chodzi o obrotek to warto bo wiesz jakie masz naprawde obroty a nie na słuch, podczas docierania jest to przydatne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motorzeszow Opublikowano 21 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2006 szukaj gdzies na aukcjach obrotomierz od takeigo motorku jak ja, zundapp ks 80, tam jest instalajca 6Vi obrotomierz jest podpiety pod bieguny + i - i tym sopsobem działa, chyba ze sie myle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=AUTSAJDER=- Opublikowano 21 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2006 A tam iskrę osłabi :P. Bez przesady. Ale moim zdaniem wyglądać to będzie tandetnie - a na linke za duży koszt i moim zdaniem warto tylko do tuningowanych simsonów.A właśnie że może osłabić..., tylko że zależy jaki... niektóre działają w ten sposób że podłączone są do platynek/cewek zapłonowych i "liczą" ilość przerw na sekundę a niektóre podłączone do kabli wysokiego napięcia i liczą ilość wyładowań na sek. (choć to jest według mnie najgorsze rozwiązanie... :) ) są jeszcze inne ale juz bardziej złożone. Mój kumpel miał w malczanie taki podłanczany do kabli WN i miał czasami problemy z zapaleniem :icon_mrgreen:. Pozdro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawik Opublikowano 21 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2006 :) Z tego co wiem orginalne obrotomierze do simka to strasznie drogie . :P Jak chcecie dopasowac obrotomierz od samochodu do motoru?? ?? :crossy: :icon_mrgreen: W autach inaczej sie skaluje obrotomierze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thomaszek Opublikowano 21 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2006 Ogólnie to ja bym dał sobie z tym spokuj, ale jak ktoś lubi kombinować... Po pierwsze wyglądać będzie to śmiesznie, a po drugie będzie bezużyteczne (no i faktycznie może trochę osłabić iskrę - ale nie koniecznie, bo to zależy od typu). Co do docierania to tylko jakaś zupełna oferma nie da sobie rady. Tyle osób robiło szlify i jakoś dotarły Simki poprawnie. Patrzysz na prędkość i wiesz ile możesz jechać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtek2812 Opublikowano 9 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2007 Panowie bzdury piszecie!!Jak w silniku 4T na 1 obrót wału w fiacie przypadają 2 impulsy w układzi zapłonowym t o w simsonie,który ma 1 impuls na jeden obrót wału obrotomierz taki bedzie zaniżał obroty dwukrotnie a nie zawyżał pomijając kwestie zasilania 6V.W jego układzie elektronicznym jest taki kondensator 220 nF,który trzeba zmienić na 470nF i dostroić potencjometrem.Zamieszczę tekst przeróbki zassany z elektrody: ,,zamieszczam opis w jaki sposób należy dokonać zmian w układzie elektronicznym,aby przystosować go do pracy w simsonie.Przed przyst±pieniem do przeróbki MS1-1,należy sprawdzić jego prawidłowe działanie i tak:podł±czyć zasilanie 12V,do wejscia podać z generatora m.cz sygnał o częstotliwo¶ci 50Hz wskazówka powinna ustawić się na 1500obr/min.Następnie podać sygnał 100Hz wskazówka powinna ustawić się na 3000obr/min.2.Wymontować kondensator C1=220nF,w jego miejsce zamontować kondensator o pojemno¶ci 470nF.3.Podać na wej¶cie 50Hz i potencjometrem P1 regulować tak,aby wskazówka ustawiła się na 3000obr/min.Dla częstotliwo¶ci 100Hz obrotomierz powinien pokazywać 6000obr/min. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z3US Opublikowano 11 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2007 Jeśli ktoś wyczaruje taki obrotomierz z kanta to jestem zdecydowany na jego kupno :notworthy: Mam tak troche zdłubany silnik w jawce i taki "gadżet" pomógłby w regulacjach i w opanowaniu bardzo nie regularnej charakterystyki silnika... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi