Skocz do zawartości

Orotomierz do simsona 6v

simsonkr
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

A tam iskrę osłabi :P. Bez przesady. Ale moim zdaniem wyglądać to będzie tandetnie - a na linke za duży koszt i moim zdaniem warto tylko do tuningowanych simsonów.

A właśnie że może osłabić..., tylko że zależy jaki... niektóre działają w ten sposób że podłączone są do platynek/cewek zapłonowych i "liczą" ilość przerw na sekundę a niektóre podłączone do kabli wysokiego napięcia i liczą ilość wyładowań na sek. (choć to jest według mnie najgorsze rozwiązanie... :) ) są jeszcze inne ale juz bardziej złożone. Mój kumpel miał w malczanie taki podłanczany do kabli WN i miał czasami problemy z zapaleniem :icon_mrgreen:.

Pozdro.

Ogólnie to ja bym dał sobie z tym spokuj, ale jak ktoś lubi kombinować...

Po pierwsze wyglądać będzie to śmiesznie, a po drugie będzie bezużyteczne (no i faktycznie może trochę osłabić iskrę - ale nie koniecznie, bo to zależy od typu).

Co do docierania to tylko jakaś zupełna oferma nie da sobie rady. Tyle osób robiło szlify i jakoś dotarły Simki poprawnie. Patrzysz na prędkość i wiesz ile możesz jechać.

• 6 miesięcy temu...

Panowie bzdury piszecie!!Jak w silniku 4T na 1 obrót wału w fiacie przypadają 2 impulsy w układzi zapłonowym t o w simsonie,który ma 1 impuls na jeden obrót wału obrotomierz taki bedzie zaniżał obroty dwukrotnie a nie zawyżał pomijając kwestie zasilania 6V.W jego układzie elektronicznym jest taki kondensator 220 nF,który trzeba zmienić na 470nF i dostroić potencjometrem.Zamieszczę tekst przeróbki zassany z elektrody:

,,zamieszczam opis w jaki sposób należy dokonać zmian w układzie elektronicznym,aby przystosować go do pracy w simsonie.Przed przyst±pieniem do przeróbki MS1-1,należy sprawdzić jego prawidłowe działanie i tak:podł±czyć zasilanie 12V,do wejscia podać z generatora m.cz sygnał o częstotliwo¶ci 50Hz wskazówka powinna ustawić się na 1500obr/min.Następnie podać sygnał 100Hz wskazówka powinna ustawić się na 3000obr/min.2.Wymontować kondensator C1=220nF,w jego miejsce zamontować kondensator o pojemno¶ci 470nF.3.Podać na wej¶cie 50Hz i potencjometrem P1 regulować tak,aby wskazówka ustawiła się na 3000obr/min.Dla częstotliwo¶ci 100Hz obrotomierz powinien pokazywać 6000obr/min.

Jeśli ktoś wyczaruje taki obrotomierz z kanta to jestem zdecydowany na jego kupno :notworthy: Mam tak troche zdłubany silnik w jawce i taki "gadżet" pomógłby w regulacjach i w opanowaniu bardzo nie regularnej charakterystyki silnika...