Skocz do zawartości

Dziwne odgłosy w czasie hamowania HONDA CB500

daniel_gorzow
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Posiadam Honde CB500. Wymieniłem w niej klocki hamulcowe.... po wymianie zrobiłem 5tys km. Ma ona wiercona tarcza hamulcowa.Czy to przez te dziurki słychac takie dziwne bzyczenie w czasie hamowania? Ja myslałem ze to normalne ale gość z serwisu do ktorego podjechałem przypadkiem powiedział ze tak nie moze byc. Co sadzicie o takich dzwiekach w czasie hamowania? Klocki sa dobrej firmy...a motor hamuje bardzo dobrze...

Witam! Posiadam Honde CB500. Wymieniłem w niej klocki hamulcowe.... po wymianie zrobiłem 5tys km. Ma ona wiercona tarcza hamulcowa.Czy to przez te dziurki słychac takie dziwne bzyczenie w czasie hamowania? Ja myslałem ze to normalne ale gość z serwisu do ktorego podjechałem przypadkiem powiedział ze tak nie moze byc. Co sadzicie o takich dzwiekach w czasie hamowania? Klocki sa dobrej firmy...a motor hamuje bardzo dobrze...

Witam, wszystko ok jak hamujesz i słychać, gorzej jak by brzęczało bez hamowania ja mam klocki wzmacniane HH i mam to samo, tak że niema się czym martwić

Edytowane przez lambada34

witam, mam to samo, wystarczy delikatne przycisniecie klamki i odrazu bzzzzzzz... :D szczerze mowiac zdeka to denerwujace ale... zastanawiam sie co jest powodem? macie jakies swoje typy? moze ktorys z mechanikow moglby sie wypowiedziec :P pozdrawiam :crossy:

• 1 miesiąc temu...

Mam tak samo.Myslałem ,ze to klocki jakieś felerne.Kupiłem Lucasy ........coś strasznego,dźwięk taki sam i jeszcze okropny fadding .Nie da sie jeździć.Teraz wymieniam na Ferodo złote,ale pewnie sie dowiem na wiosne :smile: .Chyba ,ze jeszcze zrobi sie ciepło i stopnieje snieg.

Temat podusmowując :ten dźwięk ma być.

witam

może wasze cb tki mają jakieś inne tarcze tzn z innego metalu ale w mojej vfr nic nie bzyczy

nie ma żadnych odgłosów przy hamowaniu

jeżdżę na Nissinach i wcześniej też miałem takie klocki

no chyba że to taki urok Cb-tek

pozdr

cb500: klocki nissin, nie bzyczy. Zmienilem na EBC miekkie, zaczelo bzyczeć. Tak więc zalezy to od tego czym hamujemy. (dodam tylko ze bzyczy i hamuje, ni ma problemu)

kolejny dowód na to ,że oryginał to oryginał

i no problem :banghead:

• 18 lat później...

"bzyczenie" czy bardziej "piszczenie"? Bo jak piszczy przy dociśnięciu to najczęściej chodzi o to że klocek "trze" o tłoczek i pojawia się pisk. W niektórych motocyklach na klockach są takie nakładki z cieniutkiej blaszki nierdzewnej, wtedy te drobne przesunięcia klocka nie przenoszą się na tłoczek i jest cicho. Inny sposób to smar miedziowy na płytkę klocka tam gdzie się styka z tłoczkiem. 

Ponieważ racjonalne myślenie nie jest tym, na czym opiera się żaden z dyskutantów, nie ma co oczekiwać, że jakakolwiek argumentacja, która nie trafia do emocji, przekona go do przyjęcia lepszych zasad. David Hume, An Enquiry Concerning the Principles of Morals