jaruso13 Opublikowano 21 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2006 Planuje dostosowac posiadana przyczepke samochodową (wym. skrzyni ładunkowej 1,2m x 2,4m) do przewozu motocykla enduro. Można dokupić i zamontować samą rynnę z uchem (koszt ok 130 PLN), ale myśle że lepiej będzie wyspawać 2 uchwyty na przednie i tylne koło i przykręcić do konstrukcji pod podłogą. W związku z tym mam pytanie jak powinny wyglądać te uchwyty i gdzie zamontować uchwyty do pasów transportowych (w przyczepce mam 3 uchwyty na każdej burcie co 75 cm)? W jakich miejscach najlepiej przeprowadzić pasy w motocyklu? Podstawiać coś pod podwozie motocykla i go docisnąć? Proszę o poradę, albo zdjęcia..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
^lunatyk^ Opublikowano 21 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2006 z mojej strony krótka piłka ... zwykła przyczepka plus 3 pasy. Wstawiasz moto po skosie na przyczepke. Lagi wciskasz ile masz siły ktos opina pasem przez kierownice i róg [ przedni lewy bądz prawy] pasem .... teraz moto juz bez problem stoi ale podczas jazdy bedzie gibotac sie na boki ... szukasz jakiegos elementu ramy i łapiesz pasem do burty po lewej stronie drugim pasem po lewej stronie ... Moje moto tak przejechało ponad 400 km i jest całe. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enduromaster Opublikowano 21 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2006 (edytowane) majne przyczepen , koszten : 50 złoten :biggrin: 4 uszy, 2x listwa 2m , 6 srub zamkowych , kilka podkładek i nakrętek , puszka farby http://img174.imageshack.us/my.php?image=dsc01726hv7.jpg przy 150 moto nie odpadło więc sprawdzone (auto więcej nie chciało) Edytowane 21 Września 2006 przez enduromaster Cytuj transport bus + 4osstała trasa Łódź-Paryż-ŁódźPW, GG lub 663 231 860 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielorz Opublikowano 21 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2006 jak oproznie to moge ci przeslac fotki :biggrin: od kolegi sciagnalem taki patent, ze nawet pasow nie potrzebuje. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wazzabii Opublikowano 21 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2006 zwykla przyczepka 6 opon (z 4 tez da rade), pasy i stelarzu nie potrzeba, przetestowane bo w wypozyczalni nie mieli przyczepek do przewozu motocykli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
globtdm Opublikowano 24 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2006 Właśnie jestem w trakcie przygotować do budowy przyczeki do motorka, i mam pytanie może ktoś z was ma jakieś plany budowy lub złote rady Z góry dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaruso13 Opublikowano 25 Września 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Września 2006 (edytowane) majne przyczepen , koszten : 50 złoten :icon_mrgreen: 4 uszy, 2x listwa 2m , 6 srub zamkowych , kilka podkładek i nakrętek , puszka farby http://img174.imageshack.us/my.php?image=dsc01726hv7.jpgprzy 150 moto nie odpadło więc sprawdzone (auto więcej nie chciało) Ooo dzięki za fotkę!!! Przyda się na pewno. No faktycznie nie jest to trudne, spoko można samemu to zrobić... Jeszcze tylkoo pytanie przez co (w motocyklu) przeciągnąć pas z przodu a przez co z tył? Edytowane 25 Września 2006 przez jaruso13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enduromaster Opublikowano 25 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2006 z przodu za półki po jednym pasie na każdą stronę , z tyłu spinasz koło + można jeszcze przez siedzenie Cytuj transport bus + 4osstała trasa Łódź-Paryż-ŁódźPW, GG lub 663 231 860 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaruso13 Opublikowano 25 Września 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Września 2006 z przodu za półki po jednym pasie na każdą stronę , z tyłu spinasz koło + można jeszcze przez siedzenie eeee potrzebny tłumacz (laik jestem). Za półki to znaczy....za półki na lagach? :icon_mrgreen:W jaki sposób tylne koło? Pas przeciągnąć nad bieżnikiem? Słyszałem że niektórzy przeciągają pas między szprychy...chodzi głownie o to żeby tył nie przemieszczał się na boki? PS. nigdy nie wiozłem moto w pozycji stojącej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniel_gorzow Opublikowano 25 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2006 Widziałem takie przyczepki w castoramie na sprzedaz.... na prawde bardzo prosta konstrukcja.Jesli mieszkasz gdzies nie daleko tego sklepu to idz podpatrz jak to zrobili... :icon_mrgreen: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enduromaster Opublikowano 25 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2006 eeee potrzebny tłumacz (laik jestem). Za półki to znaczy....za półki na lagach? :icon_mrgreen:W jaki sposób tylne koło? Pas przeciągnąć nad bieżnikiem? Słyszałem że niektórzy przeciągają pas między szprychy...chodzi głownie o to żeby tył nie przemieszczał się na boki? PS. nigdy nie wiozłem moto w pozycji stojącej. http://img479.imageshack.us/my.php?image=dsc01623yz9.jpg http://img329.imageshack.us/my.php?image=dsc01622gz0.jpg Cytuj transport bus + 4osstała trasa Łódź-Paryż-ŁódźPW, GG lub 663 231 860 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administrator Dominik Szymański Opublikowano 25 Września 2006 Administrator Udostępnij Opublikowano 25 Września 2006 Kiedyś sam zrobiłem taką przyczepkę. Przerobiłem ją ze zwykłej ddr-owskiej przyczepki towarowej. Buda poszła na bok, w jej miejsce:- teowniki stlowe jako szyny- płaskowniki jako uszy do mocowania kół- uchwyty metalowe przyspawane do ramy do mocowania pasów. Trochę źle ją wymierzyłem, dyszel był za krótki i gdy miałem mocno obciążone auto, przyczepa uderzała tyłem o asfalt. Niemniej potem wystarczyłu drobne poprawki spawalnicze i wszystko było OK. Zrobienie przyczepki, łącznie z malowaniem proszkowym, kosztowało mnie coś koło 500 zł, gdybym sam spawał, koszty spadłyby o 80%, a gdybym też pomalował - o 100%. Przyczepkę sprzedałem za ponad 1000 zł. Oto ona: http://img230.imageshack.us/img230/6061/przyczepa05nh2.jpg pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
globtdm Opublikowano 25 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2006 HMM w Olsztynie i okolicy niestety brak castoramy, ale dzieęki za podpowieć Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kusztyk Opublikowano 25 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2006 Ja planuje przywiesc motor z niemiec i tez sie zastanawiam jak poniewaz musze go przywiesc na przyczepe drogowej :) mam pasy wiec cos sie wymysli bo kupowac cos sie nie oplaci bo tylko musi z niemiec przyjechac :icon_rolleyes: To jest Virago 535. Ale mam jeszcze jedno pytano do was poniewaz jade do niemiec mam prawko tylko na kategorie B wiem ze w polsce mozna jezdzic z przyczepka na tej kategori, ale tylko z waga calkowita do 750kg w niemczech tak samo jest ? Czy trzeba B+E ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaruso13 Opublikowano 27 Września 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2006 http://img479.imageshack.us/my.php?image=dsc01623yz9.jpg http://img329.imageshack.us/my.php?image=dsc01622gz0.jpg Noo dzięki za obrazki. Teraz wszystko jasne! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi