Leon84 Opublikowano 11 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2006 Witam.Mam takie pytanko :Czy można nieznacznie zmniejszyć luz zaworowy ??Instrukcja mówi : ssący 0,10 mm , wydechowy 0,15 mmZaworki sa słyszalne jak się moto nagrzeje!Czy jeśli troszkę zmniejsze luz to przestaną cykać?? Słyszałem o ustawianiu XV na 0,7mm i 0,12mm - nie zaszkodzi to silnikowi???? zaworkom???? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartekl Opublikowano 11 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2006 (edytowane) Witam.Mam takie pytanko :Czy można nieznacznie zmniejszyć luz zaworowy ??Instrukcja mówi : ssący 0,10 mm , wydechowy 0,15 mmZaworki sa słyszalne jak się moto nagrzeje!Czy jeśli troszkę zmniejsze luz to przestaną cykać?? Słyszałem o ustawianiu XV na 0,7mm i 0,12mm - nie zaszkodzi to silnikowi???? zaworkom???? Pozdrawiam cykaja na nominalnych ustawieniach ? a zdejmowales glowice - ogladales w jakim stanie sa zawory ? Edytowane 11 Września 2006 przez bartekl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon84 Opublikowano 11 Września 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2006 Zawory są OK!W Starszych Virago zawsze było słychac zaworki jak sie porządnie nagrzeją.Chcę zmniejszyć luz bo podobno to pomaga.(wycisza)Tylko czy nie szkodzi silnikowi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luca Opublikowano 12 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2006 Jak zmniejszysz luzy zaworowe o 0,02 to nic złego się nie stanie, ale nie więcej bo może się pojawić efekt, że zawór jest niedomknięty a spalanie w komorze jeszcze się nie skończyło i wtedy powypala gniazda zaworowe i zawory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon84 Opublikowano 12 Września 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Września 2006 Ustawiłem troszkę mniejszy luz!Zaworki chodza ciszej!c :)Na gorącym silniku teraz troszeńke cykają!Tak zostawie! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemek3578 Opublikowano 27 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2006 Spoko - jutro zmniejsze u siebie - POZDRAWIAM!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam M. Opublikowano 28 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2006 Byle nie za duzo, od cykajacych jeszcze nikt nie umarl, a od podpartych zaworow kilka silnikow szlag trafil. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemek3578 Opublikowano 28 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2006 Masz racje Adam - zmniejszyłem tylko troszenke i jest OK :icon_exclaim: DZIEKI za rade :icon_twisted: POZDRAWIAM!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 29 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2006 Zminiejszajcie, zmiejszajcie, będę miałm więcej roboty na zimę :-). A już tak na serio - jest to bolączka wielu modeli Yamahy, nawet serwisówka do XJ 600 podaje (małym drukiem) możliwość zmiejszenia luzów. Nie na co jednak przesadzać - pozostawienie ich na dolnej granicy, ale w normie podostawia jeszcze jakiś margines bezpieczeństwa na zmiany pod wpływem przebiegu. A z moich obserwacji wynika, że nie ma reguł w Virago - jeden zawór potrafi być za luźny, inny za to za ciasny. Duże znaczenie ma również olej. Silnik na 15W50 będzie pracował ciszej niż na 10W40. Po prostu w pierwszym przypadku większa lepkość powoduje swego rodzaju "wytłumienie" niektórych dźwięków. Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucack Opublikowano 29 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2006 Masz racje Adam - zmniejszyłem tylko troszenke i jest OK :icon_exclaim: DZIEKI za rade :icon_twisted: POZDRAWIAM!!! ahoija też zmniejszyłem u siebie i jest okejos.wcześniej klekotały jak nie wiem teraz jak sie mocniej nagrzeje to tylko jeden zaworek zaczyna cykać ale do końca sezona niedużo zostało więc nie będę grzebał.pozdrufki Lucack Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi