Skocz do zawartości

benzyna ołowiowa i bezołowiowa

chomiczon
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Czytałem gdzies artukuł, że przy stowaniu benzyny bezołowiowej w starszych silnikach moze powodowac wypalanie gniazd zaworowych.

Wypalanie bylo spowodowanie tym ze gniazada zaworowe nie sa dosc utwardzone i to jest przyczyna ich wypalania przy stosowaniu paliwa bezołowiowego.

Jak to jest w japonczykach, czy silniki z lat 80-tych cierpia na ta przypadlosc i nalezy stosowac jakies dodatki do paliwa bezolowiowego zeby uniknac tego problemu ??

Pytam bo wlasnie w mojej VT500C mam do regeneracji gniazda i zawory. A w przyszlosci chcialbym uniknac tego problemu.

Witam.

Ja śmigam na bezołowiowej już trzecim motocyklem!

Nigdy nie miałem problemu z zaworami , gniazdami zaworów itp..

Znajomin też śmigają na bezołowiu i jest tak jak powyżej!!

Ja mam moto z 82r.!

Może fachowcy się wypowiedzą!

Ja mam hondę z 81 i już wtedy honda stosowała jakieś am utwardzenia do zaworów/gniazd żeby to odpowiadało normom bezołowiowym. Wg. mojego forum (dla takich, ablo starszych hond) problemy MOGĄ (ale na ogół i tak nie ma) z motocyklami poniżej połowy lat 70.

W skrócie - nie bój żaby, będzie dobrze! :bigrazz:

Ponieważ racjonalne myślenie nie jest tym, na czym opiera się żaden z dyskutantów, nie ma co oczekiwać, że jakakolwiek argumentacja, która nie trafia do emocji, przekona go do przyjęcia lepszych zasad. David Hume, An Enquiry Concerning the Principles of Morals

• 2 tygodnie później...

Witam.

Ja śmigam na bezołowiowej już trzecim motocyklem!

Nigdy nie miałem problemu z zaworami , gniazdami zaworów itp..

Znajomin też śmigają na bezołowiu i jest tak jak powyżej!!

Ja mam moto z 82r.!

Może fachowcy się wypowiedzą!

uważam ze na bezynie ołowiowej jak i zarówno bezołowiówce nie powinny dziać sie takie rzeczy czyli wypalnie gniazd wszystko jest tak skonstruowane iz powinno spokoinie chodzic na obu paliwach bynajmniej ja miałe sporo motorków z różnych roczników i nie zdazyło mi się coś takiego

Czytałem gdzies artukuł, że przy stowaniu benzyny bezołowiowej w starszych silnikach moze powodowac wypalanie gniazd zaworowych.

Wypalanie bylo spowodowanie tym ze gniazada zaworowe nie sa dosc utwardzone i to jest przyczyna ich wypalania przy stosowaniu paliwa bezołowiowego.

Jak to jest w japonczykach, czy silniki z lat 80-tych cierpia na ta przypadlosc i nalezy stosowac jakies dodatki do paliwa bezolowiowego zeby uniknac tego problemu ??

Pytam bo wlasnie w mojej VT500C mam do regeneracji gniazda i zawory. A w przyszlosci chcialbym uniknac tego problemu.

A moze drodzy Panowie problem(z wypalonymi gniazdami i zaworami) tkwi w zupełnie innym miejscu?

Może był zbyt mały luz zaworowy?

Kiedyś-w latach 70-tych-przyczyną wypalonych zaworów w silnikach benzynowych,był dodatek oleju napędowego(tak to niektórzy kierowcy firmowi robili oszczędności) -co w efekcie podnosiło temperaturę spalin, no i zawory ulatywały kominem.-tu chyba możemy ten wątek pominąć.

Ja szukałbym przyczyny we wklepanych zaworach.

pozdro-PADRE