lukasz-aprilia Opublikowano 27 Czerwca 2006 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2006 Zostałem poproszony przez pewną polską firmę (dopiero wchodzi na rynek) o zaopiniowanie, podpowiedzenie czego motocykliści oczekują od prostej, generalnie taniej kurtki motocyklowej dla mas. Z zalozenia ma to byc kurtka tekstylna. Chetnie dowiem sie jakie Wy macie typy w tej sprawie, a mianowicie:- liczba i rodzaj kieszeni- podpinka?- wywietrzniki? (gdzie i ile)?- protektory- jakich błędów/nieprawidłowości się wystrzegać- i najważniejsze w jakim przedziale cenowym powinna byc ta kurtka, aby mogla trafic do szerszego grona? Piszcie tez o innych rzeczach, które Waszym zdaniem są związane z tą kwestią. Cytuj Potrzebujesz bezpłatnej pomocy prawnej? - Forum Prawnicze zaprasza - ]http://forumprawnicze.info/wykroczenia-i-prawo-drogowe-f10/] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaY Opublikowano 27 Czerwca 2006 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2006 (edytowane) - liczba i rodzaj kieszeni najlepiej tylko wewnetrzna na dokumenty - podpinka? jak najbardziej na zamku z mozliwoscia odpiecia w cieplejsze dni (ale to chyba logiczne;) - wywietrzniki? (gdzie i ile)? pod pachami ? - protektory przede wszystkim ! lokcie, barki i kregoslub - jakich błędów/nieprawidłowości się wystrzegać kiepski material, zle zyszcie, nitki na zewnatrz, slabe sypiace sie zamki, brak powietrza. czyt kortka nie oddycha - i najważniejsze w jakim przedziale cenowym powinna byc ta kurtka, aby mogla trafic do szerszego grona? mysle, ze tak miedzy 200 a 500 zl to bedzie taka rozsadna cena aczkolwiek mozna dostac za to dobra, pewna i firmowa uzywke w idealnym stanie. ps. przydalo by sie cos aby nie przewiewalo nerek bo moja Helda ma z tym problem ;/ Edytowane 27 Czerwca 2006 przez ray69 Cytuj Motocykle to nie wszystko, ale bez nich wszystko jest niczym... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vasiliy Opublikowano 27 Czerwca 2006 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2006 jak dla mnie:- kieszenie wewnetrzne po obu stronach, na zewnatrz rowniez by mi nie przeszkadzaly (wkladam do nich zawsze klucze do garazu)- podpinka rzecz oczywista (odpinana)- wywietrzniki - hmm w kurtce tekstylnej wydaja mi sie niepotrzebne, ja w skorzanej nie mam i zyje- protektory jak wyzej +zintegrowany pas nerkowy- bledy jak wyzej, dodam jeszcze zamek przez ktory cieknie woda (moglabybyc jakas zgrabna zaslonka zamka) i brak stójki- cena do 400 zl PozdrawiamMaciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shadok Opublikowano 27 Czerwca 2006 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2006 Dodałbym jeszcze, choć to może oczywiste, dłuższą "część plecową"Mnie się marzy kieszeń na rękawie z przezroczystego materiału - na zegarek (a może w ogóle zintegrowany zegarek z kurtką?) lub komórkę albo mp3.Wywietrzniki pod pachami - trzebaby zapytać siłę medyczną, czy to nie byłoby szkodliwe dla zdrowia (węzły chłonne?) No i szczelny kołnierz - stójka. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolek Opublikowano 27 Czerwca 2006 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2006 1. kurtka powinna byc na tyle długa żeby przykrywała odcinek lędźwiowy kręgosłupa nawet na sprzęcie sportowym 2. wyietrzniki - najlepszy byłby patent jak kolega ma w Vanucci - 2 wywietrzniki na zamek z przodu poniżej klatki piersiowej i 2 wywietrzniki na zamek z tyłu powyżej lędźwi - w upalne dni po odpieciu wszystkich powietrze przechodzi na przestrzał... pod pachami tez można dać na zamek 3. kieszenie - 1 zewnętrzna na dokumenty - nieprzemakalna i z długim uchwytem do suwaka zeby można było w rekawicach otwierać..., i 2 kieszenie wewnętrzne 4. protektory - przedramie, łokcie , barki , plecy + wzmocnienia w okolicy żeber 5. Materiał - nie może to być najtańszy gumoiwany ortalion , wskazane jakies membramy , żeby nie przewiewało i nie przesiąkało 6. bezpieczeństwo - ważna rzecz... minimum to cieniutkie wstawki w szwach takie odblaskowe 3M ale z tyłu nie zaszkodził by większy odblaskowy pasek... 7.Jakośc wykonania - wiadomo kasa ma być mała ale nikt nie kupi kurtki która się popruje po kilkku użyciach , złą opinia o tego typu rzeczach rozchodzi sie szybko - wiec szwy mocne i krój taki aby nie krepował ruchów, wszystkie protektory powinny być nba swoim miejscu nawet podczas wykonywania różnych dziwnych ruchów :D 8. cena - myśle ze większość szuka kurtek w przedziale cenowym od 300 do 400zł za 500 już można skóre wyrwac... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe Opublikowano 27 Czerwca 2006 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2006 Dodałbym jeszcze miękki nieobcierający szyi kołnierz, no i pasek w przekroku. kieszenie na protektory otwierane tak, aby można je było wyjmować/wymieniać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kilvov Opublikowano 27 Czerwca 2006 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2006 - jeżeli to sportowy tex, to tylko dwie wewnętrzne kieszenie (po lewej na potrfel, po prawej na koma - brak tej kieszeni mnie wkurza w mojej kurtce...) jeżeli to taki dłuższy tex bardziej turystyczny to jeszcze dwie zewnętrzne kieszenie-tak- [nie wiem jak to jest w texach - nie wypowiadam się :buttrock:]- stardard - łokcie, barki, plecy- jakieś odpruwające się nitki, krzywe zszycia, psujące się zamki (ogólnie to co już zostało powiedziane na temat jakości :D )- szersze grono i nowa kurtka = 300-400zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
melon19 Opublikowano 27 Czerwca 2006 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2006 Zeby nie wyglądała jak spadochron, tlyko żeby krojem przypominała mniejwięcej alpinę tdyno lub venom-a?, z tym że powinna być kurtką cało sezonową zamiast dłuższej części na placech jakiś opcjonalny podpinany pas nerkowy oczywiście protektory na łokcie, barki i plecy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miklas Opublikowano 27 Czerwca 2006 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2006 (edytowane) - liczba i rodzaj kieszeni Wewnetrzna minimum 1 i przydalyby sie dwie kieszenie po bokach - podpinka? Przydalby sie, a jakby jeszcze byla jakas porzadna membrana to bylby wypas. - wywietrzniki? (gdzie i ile)? Mam fajna kurtke Helda z odpinanymi bokami kurtki pod pachami. Brakuje w niej jeszcze malych rozpinanych wywietrznikow z przodu. Domyslam sie, ze byloby duzo lepiej, bo w gorace dni odsuwam lekko suwak i powietrze robi niezla wichure przelatujac przez suwak i wylatujac bokami. - protektory Na lokciach i barkach, a w plecach jakas gabka, a przynajmniej kieszen na gabke pochlaniajaca energie. - jakich błędów/nieprawidłowości się wystrzegać Zrobic kurtke w kilku wersjach kolorystycznych, fajnie jakby miala sciagane na zatrzaski rekawy i jakies wstawki odblaskowe. Osobiscie preferuje krotkie kurtki, ale moglaby troche zachodzic na nerki i posladki. Powinna miec suwak do spiecia ze spodniami. - i najważniejsze w jakim przedziale cenowym powinna byc ta kurtka, aby mogla trafic do szerszego grona? Tak kurtke jesli bylaby z membrana mysle, ze smialo kupilbym za 500 - 550 zl, bez membrany za 350 - 400. Drozej niebardzo, bo za wiecej mozna kupic cos z tanszych modeli renomowanych firm Edytowane 27 Czerwca 2006 przez Miklas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MOC Opublikowano 27 Czerwca 2006 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2006 Powiem szczerze ze wg. IMHO to taka kurtke robi juz w polsce RETBIKE i jest jesli chodzi o jakosc do ceny idealna :wink: i nie jest to absolutnie zadna reklama. Ma i wywietrzniki i mase kieszeni i podpinke, przykrywa odcinek ledzwiowy, posiada ochraniacze, uszyta jest bardzo mocno i z dobrego materialu, przy tym czesc jest odlaskowa. Ponadto jest cieplutka, mowie bo zrobilem w dwa dni przy okolo 10 stopniach 1000 km i nic a nic nie zmarzlem :buttrock: poza palcami od rak ale niestety te juz sa innego producenta :D Ponadto posiada zamek laczacy spodnie z kurtka tak ze nic nie podwiewa :biggrin: Za komplet dalem lacznie bodajze 800 zl wiec czego tu chciec wiecej.... :buttrock: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasz-aprilia Opublikowano 27 Czerwca 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2006 Za komplet dalem lacznie bodajze 800 zl wiec czego tu chciec wiecej.... Moze nizszej ceny? :D Realia mamy takie, ze wielu tlucze sie "pelnoletnimi" japoncami, a na stroj zbieraja latami. Cytuj Potrzebujesz bezpłatnej pomocy prawnej? - Forum Prawnicze zaprasza - ]http://forumprawnicze.info/wykroczenia-i-prawo-drogowe-f10/] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MOC Opublikowano 27 Czerwca 2006 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2006 (edytowane) Moze nizszej ceny? :buttrock: Realia mamy takie, ze wielu tlucze sie "pelnoletnimi" japoncami, a na stroj zbieraja latami. No fakt, ale jak czytam forum to kazdy tu ponizej Alpinestar nie schodzi.... :D Edytowane 27 Czerwca 2006 przez MOC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarianKa Opublikowano 27 Czerwca 2006 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2006 Odpinane rękawy albo mnóstwo wywietrzników Zadnych pasków w przekroku!!!! Dla mnie to okropieństwo.Za to przydatne zamki do łączenia ze spodniami - krótki, tylko na plecach i długi, na całym obwodzie. Ten patencik mam w Probikerze i najbardziej mi odpowiada Cytuj Nie ma co płakać nad rozlanym szambem. Wsiąknie i smród minie [michoa] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jeszua Opublikowano 27 Czerwca 2006 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2006 to ja już tylko napiszę, czego mi brakuje w moim probikerze za 100euro (z wyprzedaży :D ):* wywietrzników! pod pachami, fajnie, ale z przodu nie - tylko na plecach, żeby wyciągały kiszące się powietrze, a nie pozwalały swobodnie wdmuchiwać na klatę* stójki z zapięciem z przodu, znaczy pełnej, bo teraz mam taką z dziurą a'la koloratka :buttrock:* możliwości wypięcia membrany i dodatkowej odpinanej podpinki odcieplającejjsz Cytuj „Warunkiem istnienia dyktatury jest ciemnota tłumu, dlatego dyktatorzy bardzo o nią dbają, zawsze ją kultywują.” [R. Kapuściński] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gonzo Opublikowano 27 Czerwca 2006 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2006 Porządne ochraniacze, a nie jakieś badziewia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi