Skocz do zawartości

Jawa TS 350 Terkotka

Lucass
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, otóż moja jawa strasznie terkocze podczas swojej pracy. Terkotanie jest częste i metaliczne. Sprawdzałem żadnych luzów na wale na tłoku, łożysku tłoka korbowodzie, wałku sprzęgła itd. Co może jeszcze terkotać?

Jesteś pewny że to krzywka hałasuje? Silnik na luźnej krzywce nie powinien w ogóle odpalać.

Sorry może troszke wprowadziłem was w błąd,a to wina tego że nie miałem czasu, dopiero dzisiaj dokładniej sie przyjżałem.

Otóź po zdjęciu zaplonu zauważyłem że to nie krzywka a cały wał przesówa się w przód i w tył (wzdłużnie, osiowo) jak kopie motocykl kopką to to dosłownie lata w przód i w tył terkocząc przy okazji. Nie ma natomiast luzu na łożyskach wydają się być zdrowe.

Co na to poradzić bo raczej tak być nie powinno?

Zauważyłem że na wysokości kanałów płuczących są małe otwory prowadzące w głąb karterów, może one powinny jakoś mocować wał?

Co jeszcze na to zrobić bo nie mam pojęcia, czego brakuje w silniku że są takie luzy?

1. Najprościej by było gdyby do wymiany były łożyska.

2. Wał nie trzyma się łożysk i „lata”. Trzeba wymienić czopy albo jakoś wkleić.

3. Łożyska nie trzymają się katerów. To już lipa. Trzeba wkleić lub wymienic kartery. Niektórzy punktują kartery ale to buractwo.

Wał przesuwa się w przód i w tył (względem motocykla) czy na boki tzn. wzdłuż swojej osi?

Tak czy inaczej na razie wszystko wskazuje na konieczność rozpołowienia silnika i poważną naprawę.

SPOKOJNIE, POZWÓLMY DZIAŁAĆ NATURZE...

Wał przesuwa się w przód i w tył (względem motocykla) czy na boki tzn. wzdłuż swojej osi?

Tak czy inaczej na razie wszystko wskazuje na konieczność rozpołowienia silnika i poważną naprawę.

Wał przesówa się jakby w głąb karterów. Łapię za wirnik i cały wał może wejść do środka jakieś 2-3mm.