Skocz do zawartości

Jazda próbna

Rekomendowane odpowiedzi

Przymierzam się do pierwszego moto ( oczywiście nie będzie to typ docelowy, przede wszystkim ma być do nauki ) i mam problem jak sprawdzić czy będzie mi pasował. Odwiedziłem kilka salonów i tylko w jednym ( BMW ) jazda próbna była możliwa, nawet miły sprzedawca mnie zachęcał ( ale byłem źle ubrany ). Przeważnie odpowiadano że nie teraz, że nie mają sprzętu, a w jednym, sprzedawca wyprowadził moto, odpalił i polazł gdzieś, ja wsiadłem i ruszyłem ( to był sprzęt w komisie ) i zostałem opier... przez sprzedawcę.

Powiedzcie proszę czy naprawdę nie ma możliwości sprawdzić , przejechać się , czy trzeba kupować w ciemno,

Czy też mam nosić ze sobą walizkę pieniędzy, kłaść na stole i dopiero wtedy mogę spróbować ???

Ja pamietam raz zdarzenie, jak kolesiowi pozwolili sie przejechac na dragstarze (nówka) i sie glebną, cała lewa stronka podziargana na maxa, ciekawe co wtedy ... :/

Jak się dobrze czujesz siedząc na motocyklu to już połowa sukcesu :icon_mrgreen:

Z jednej strony, uważam, że potencjalny nabywca pojazdu powinien mieć zapewnioną możliwość odbycia jazdy próbnej. Z drugiej zaś, jestem w stanie zrozumieć sprzedawców niechętnie użyczających motocykli w obawie o konsekwencje ewentualnego paciaka*. Często trudno na oko ocenić, czy dany człowiek obyty jest żelastwem, czy też o kierowaniu motocyklem pojęcie ma znikome. Mi w zaprzyjaźnionym salonie udostępniono kilka motocykli do przejechania się celem przetestowania maszyny, ale jestem tam stałym klientem, a nie przypadkową osobą z ulicy.

*Ubezpieczenie ubezpieczeniem, ale wiadomo, że każda gleba oznacza niechciane kłopoty.

Romet Pony > Romet Ogar 205 > MZ ETZ 251 > Suzuki GSF 600 S Bandit i Peugeot SV 50 > Yamaha YP 250 R X-Max > Merida Freeway 9300

niestety taka nasza szara rzeczywistosc.

ale osobiscie tlumaczenie ze ktos sie przewrocil i porsowal sprzeta mnie nie przekonuje. moim zdanie kazdy pozadny salon powinien miec po 1 egzemplarzu do jazd probnych. jest ubezpieczony motocykl wiec strat rzadnych nie ma a jak juz sie lekko podstarzeje to komis sprzedaje i juz. wyobrazacie sobie kolesia ktory np na takiego goldwonga wyłozył kupe kasy i po miesiacu dojdize do wniosku ze to nie dla niego?? wtedy takei tlumaczenie nikogo nie interesuje. a gdyby wyprobowal to by sie od razu zdecydowal. ale to tylko moje skromne zdanie.

pozdrawiam i zycze powodzenia w jazdach probnych:D

to parodia zeby nie mozna bylo jazdy probnej zrobic, ja w zeszlym sezonie to przez okres wakacji posmigalem chyba z 6 motorkami kazdy bralem na jazde probna czas ok 1godz do posmigania i trzeba oddac zalany tak jak sie bralo, do tego jesli cos sie stanie to do 500€ pokrywasz z wlasnej kieszeni, ale na dobra sprawe to nic nie musialem wplacac zadnych kaucji (jedynie jak sie wypozycza to kaucja wymagana) fakt 1godz to malo ale jak trafisz na odpowiednie moto to bedziesz wiedzial ze to jest to wlasciwe :icon_mrgreen: ja tak mialem :icon_mrgreen: a jak chcesz posmigac dluzej musisz zadzwonic i uprzedzic o tym ze wrocisz pozniej i za kolejna godz. juz doplatka ale w zal. od moto od 8-18€ za godz.

ps. w sumie tylko 1 tys. km a tyle roznic, szybciej cieplo, prawie brak zimy, cieplejsze lato, zajebiste drogi, cywilizowane salony sprzedazy, itd. no moze poza cenami paliw i mandatow :icon_mrgreen:

Pozdro

Ja oczywiście także rozumiem obawy salonów, ale to wszystko można chyba jakoś wyliczyć, skalkulować, niech taka jazda coś kosztuje. Będę szukał dalej możliwości przejechania się i zacznę od BMW 650 GS. Czuje że spodoba mi się zaje.... a jak inni dealerzy nie udostępnią mi jazdy to mogą tylko na tym stracić :icon_mrgreen:

Z tego co wiem, to dilerzy co jakiś czas ogłaszają, że będą mieli motocykle do jazd próbnych bo np. firma na wszystkie salony w kraju udostępniła tylko 10 sztuk. Salony muszą się dzielić.

Także teoretycznie jest możliwość przetestowania kilku modeli (nie licz oczywiście na to że jak dany model jest mało popularny to dadzą ci pojeździć) ale musisz dowiadywać się kiedy ewentualnie będą takie akcje w salonie, który cię interesuje.

Wiem np. że w ten wekend wszystkie salony suzuki mają drzwi otwarte więc może tam popytaj.

Oczywiście są i tacy dilerzy, którzy klienta maja w d***ie i żadnych moto do testów nie udostępniają.

już kiedyś była gadka na ten temat i większość twierdziła że nie udostępni swojego moto na jazdę próbną. natomiast podejrzewam gdyby strony się odwróciły, to bez jazdy próbnej nikt nie chciałby kupić moto.

moim zdaniem układ: kasa na stół a potem jazda jest najlepszym rozwiązaniem.

natomiast wiem jedno - nie kupiłbym motocykla nie mając możliwości jazdy próbnej

Hmmm.. no nie wiem. Może jestem jakoś szczególnie przekonująca, ale właśnie szukam pierwszego motocykla i gdziekolwiek się udaję zawsze dostaję wybrane moto na jazdę próbną :cool: inna sprawa, że łażę po komisach, ale w salonie Yamahy w Warszawie też była i ybr125 dali :wink:

pozdro

no to miło z ich strony, ale jak podałaś w przykładzie yamaha ybr nie kosztuje kroci, a po drugie raczej nie grozi na nim jakis wypadek spowodowany nadmiarem mocy :wink:

ps

a jakie inne motocykle Ci tak chetnie udostepniali?