Skocz do zawartości

Na co się przesiąść???

Rekomendowane odpowiedzi

No Eliminator jest super zarówno 600 jak i 1000 ale niestety trudno osiagalny i chyba niezbyt popularny na naszym rynku.Kawa VN 750 lub Yamaha Xv 750/1100 Virago to jest chyba najlepsze rozwiązanie.Ale słyszałem o silniku Kawy 750 że to wynalazek z ogromna ilością wszelkich łańcuchów wewnątrz.Virago - kiepskie rozruszniki,Honda Night Hawk- niestety nie znam tyle że słyszałem o niej, tak jak o Maximie i Magnie.Nie znam konstrukcji i nie wiem jaki ma napęd Maxim,Magna i Night Howk.Silniki chłodzonę płynem czy "wozduchem" :lol: Czy ktoś wie w jakich latach produkowany był Maxim ,Night Howk ,Eliminator i Magna? Dość ważne ze względu na stan techniczny i ceny uzywanych sprzętów. Ale Fakt że o Maximie nie pomyślałem 8O

Czarny, ciężki, szybki... Olympus E-3

ZL 600 Eliminator wersja A byla produkowana chyba do 90 roku albo po prostu zniknela z europejskich rynkow , natomiast wersja B byla dostepna bodajze od 94 do 97r.

A jesli chodzi ci o dostepnosc na naszym rynku to ostatnio natknolem sie na ZL 600 z 95r. tu masz link-

http://www.aastor.400.pl/2.html

Luki

ZL 1000 Eliminator, to według mnie najbardziej zaj...ty sprzęt jaki kiedykolwiek męczył asfalt. Nie wiem dlaczego tak mnie wziął, ale naprawdę moim zdaniem jest nie do pobicia. Trafiają się czasem na e-bayu, sam kilka kiedyś znalazłem.

SPOKOJNIE, POZWÓLMY DZIAŁAĆ NATURZE...

Cb 750 (oobjętnie czy zwykła, czy Night Hawk (bardziej do Cruisera podobny) to sprzęty nie do zdarcia. Mają kiepskie tyme amortyzatory, na top trzeba zwrócić uwacę (dagałem ostatnio z właścicielem CB), ale silniki są nie do zdarcia. 100 000 km robią spokojnie, nawet zaworów się nie ustawia, bo jest hydraulika. 72 konie to wystarczająca moc do swobodnej jazdy. Znajomy sprzedawał sprowadzoną z Japonii 94 rok z 10000 (!) przebiegu za 12 tys +rejestracja 1000. Stan idealny, nie miałem na nią kasu niestety.

Pozdrawiam, Paweł

Magna mocy ma koło 90KM, ale chyba jest pędzona łańcuchem. Ma potężny zbiornik, dwa razy, jak u mnie, ale zamiast moich 19litrów, w Magnę wchodzi 13. Silnik V4, chłodzony wodą.

Co do silnika intruza/marudy 800 - polecam, moment, dźwięk, wygląd, trwałość, niezawodność ... problem tylko z kiepskim dostępem do gaźników, ale to przecież szczegół.

Pozdro.

PS. A co do kardana, to kiedyś, jak stałem sobie w centrum Białego z moim Uralkiem, podszedł żul, pooglądał, pocmokał i skomentował:

"oooo, wałem kręcony, ... jak kobieta" :lol:

Moto sprowadzone z Japonii raczej bym unikał.Dlaczego? W zeszłym roku jak mnie przypiliło i szukałem sprzeta oglądałem Kawasaki chyba Z400 z 1992r za 8tysięcy.Ładny z szyba i sakwami,wiśnia metalik,cztery cylinderki no po prostu marzenie. Chciałem sprawdzić u Dealera nr ramy i silnika żeby sie czegos wiecej dowiedzieć. No i okazało sie że nawet nie maja dokumentacji do wersji Japońskich.O wiele bezpieczniejsze są Amerykany lub Kanada.Od tamtej pory jak słysze oryginał z Japonii to jakos mi ochota odchodzi.

Jeszcze tylko pytanie.Maruder chłodzony wodą czy powietrzem?

Po wszystkich Waszych opiniach (za które serdzecznie dziękuję) skłaniam sie w stronę Magny,Maxima lub Eliminatora (ale ZL1000) jeśli chodzi o porządną "pałe" :lol:

lub Virago750,Vulcan 750,lub Maruder vel Desperado jeśli chodzi o styl

Wiem,wiem co powiecie ...... ale wybór jak zawsze należy do Ciebie :wink: :) :)

jeszcze raz dziękuję za Wasze sugestie i jest mi niezmiernie miło że swoją opinie wyraziła także Amazonka Zosia

Magna mocy ma koło 90KM, ale chyba jest pędzona łańcuchem.

Magna ma wał, więc spoko. Moc jest różnie podawana, od 80 do 90 koni. Ale ZL1000 jest ładniejszy, co oczywiście jest tylko i wyłącznie moją prywatną opinią Z KTÓRĄ PROSZĘ NIE DYSKUTOWAĆ

SPOKOJNIE, POZWÓLMY DZIAŁAĆ NATURZE...

marauder jest ciecza chlodzony. tak sie zastanawiam nad motocyklem o jakim marzysz to tylko jakis naked, tylko jak zone przekonac? moze powiesz zonie ze nie wyglad najwazniejszy, tylko bezpieczenstwo, w nakedzie lepsze hamulce, lepiej (bezpieczniej) sie w zakrety wchodzi, wygodniejszy jest (znowu zdrowie - kregoslup), a wygladem moze byc tak samo efektowny jak chopper. :wink:

ps. i naked nie musi byc wcale mocny (argument dla zony) np. vx800 - tylko 61 konikow :)

Czesc! EN 500 Ty dla zony moto kupujesz czy dla siebie? Moja zonka na moje motorki tez krzywym okiem patrzy, bardziej podobaja sie jej czoppery(mialem i wiecej nie bede mial:-))) )ale nie ma wplywy na moj gust w tym wzgledzie, musisz sam zdecydowac. Jesli chodzi o szybkie choppery, to jest kilka takich: V-Max, Honda VF 1100 C Magna,Suzi 1200 Madura(ale rzadkosc), ZL 900-1000,tylko pamietaj ze dobrze to one jezdza na wprost(jak maja proste ramy), na zakretach slabiutko i ostroznie za duzo gazu i zwiedzasz pobocze albo pola. Mysle ze jednak Naked bik jest nieco lepszym rozwiazaniem i tez masz niezly wybor w tej cenie: CB 750 DOHC-z hydraulika na zaworach, Zephyr 750-1100, Suzuki Bandit lub Inazuma, Yamaha Xjr 1200, albo Fzx 750(tzw "maly V max") .A moze jakas BMW(na wal?)Pozdrawiam.Janek.

Nad BMW nawet kiedys myslełem ale raczej nie.Sam nie wiem czemu.Podoba mi sie nawet Moto Guzzi California ale te ceny 8O Moto kupuje zdecydowanie nie dla "siebie" a dla "nas".Czyli dla siebie i żony.Ona jeździ tylko jako pasażer ale nie mam ochoty sie z nia kłócic.Wole wytłumaczyć w prosty sposób dlaczego np.Maxim lub Magna jest lepsza od VN 750 lub VT 750.Na szczęście ani ja jej ,ani ona mnie nie musi przekonywac do "plastików" lub tp.maszyn.Naked typowy w stylu "Zefirka" jej nie pasuje wiec nie bede sie upierał skoro i jej i mnie podoba sie np.Maxim lub Eliminator. Dziekuję za wszystkie Wasze uwagi.Jestem dzieki nim sporo madrzejszy i bardziej "ukierunkowany " w poszukiwaniach przyszłego motocykla.Chociaz o zakupie często decyduje jakas okazja lub przypadek.Ot ktos ze znajomych sprzedaje motocykl znany,pewny,sprawny itp. wtedy górę nad "podobaniem sie" bieże zdrowy rozsądek.

Gość mar3cki

kuzyn mial Yamaszke XJ750 Maxim piekna maszyna 8) tylko ze to byl stary rocznik '82 ale stan byl idealny 8) sprowadzona z USA, tylko nie wiedziec czemu jak przegazowal to zamiast typowego "przebierania" choppera gwizdala jak scigacz 8) 8) 8)

drugi kuzyn ma teraz Magne chyba '94 i jest rowniez piekna 8) niska dluga i w dodatku V4 :wink:

jesli chodzi o prezentacje to sie nie da obiektywnie ich porownac :) Magna jest o ponad 10 latek mlodsza, ale wybor jest twoj 8)

pozdrawiam

Czesc! Jesli czoper lub krajzer, to uwzgledniajac, cene, spalanie, przyspieszenie, charakterystyke silnika, to w gre wchodzi tylko VS 1400 Intruder, do jazdy zpasazerem(ka) jedynie trzeba poprawic zawieszenie.Silne i szybkie czopery nie wchodza w gre bo te spalanie 7-15 /100???? Ale pewnie juz masz swojego faworyta(a do wrzesnia jest troche czasu). Pozdrawiam.Janek.