dabu Opublikowano 30 Stycznia 2006 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2006 witam jaki polecacie olej do silnika samochodowego ?? cena nie gra roli chodzi mi o jakiś dobry bo mam do wymiany poprzednio miałem texaco to na pokrywie zrobił mi się niezły syf wyglądało to jak masło od czego to się mogło zrobic?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 30 Stycznia 2006 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2006 Kujawki ... :-) Podaj najpierw markę, przebieg, rodzaj eksploatacji itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrDredd Opublikowano 30 Stycznia 2006 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2006 dokladnie.. bez przebiegu to nie wiadomo jaki polecic chyba ze chcesz sama marke. ja polecam za Toyotą Castrola. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hiszpan Opublikowano 31 Stycznia 2006 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2006 Takie masło to objaw wody w oliwie. Woda moze byc z trafionej uszczelki pod głowica lub w wilgoci w powietrzu gdy silnik jest wiecznie niedogrzany (-20C i opdpalany na 3-4 km). Marka oleju raczej nie ma w takim przypadku znaczenia...PZDR! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nitomen Opublikowano 31 Stycznia 2006 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2006 stary i jego znajomi leja Shell Helix Plus 5W40 Syntetik litr po 64 zl olej nawet w starych gratach po paru tys km jest nadal zolty gdzie na zwyklych olejach po 1000 juz byl czarny ja wleje tego Shell-a do moto ciekawe czy sprzeglo wyrobi :roll: Cytuj KomaRR -->Simson S51-->2 x ETZ 250 i 251--->KLR 650 A1--> XR 600R - 94--->Obecnie VFR 800 Fi -98 oraz KTM LC4 620 GS - 98 na FCR 41 http://www.bikepics.com/members/rysiek24/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tm85 Opublikowano 31 Stycznia 2006 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2006 Masło w oleju to równie często wilgoć którą silnik zaciąga z powietrza w trakcie stygnięcia ( patrz woda w rurach wydechowych ). U mnie kiedyś skończyło się to w Escorcie... zamarznięciem filtra oleju. 8O :D Trza przepalać sprzęta częściej na dłuższych odcinkach coby wodę wygotować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dabu Opublikowano 31 Stycznia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2006 volkswagen passat 94r. 360220 km. silnik nie jest katowany aż tak mocno ale nie powiem że jeżdzimy nim spokojnie szczególni ja dodam jeszcze dzisiaj sprawdzałem olej to jest jak woda a w maju była 15W40 zalany a niby ludzie polecają texaco silnik ma na tym oleju przejechane 6000 km. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wowo Opublikowano 31 Stycznia 2006 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2006 Jeśli cena nie gra roli zalej Motulem. Ja śmigam na Valvoline i tez jest świetny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubaDR600 Opublikowano 31 Stycznia 2006 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2006 Masło w oleju to równie często wilgoć którą silnik zaciąga z powietrza w trakcie stygnięcia ( patrz woda w rurach wydechowych ). U mnie kiedyś skończyło się to w Escorcie... zamarznięciem filtra oleju. 8O :D Trza przepalać sprzęta częściej na dłuższych odcinkach coby wodę wygotować. Tyle że w rurach wydechowych to nie woda z powietrza tylko w wiekszości składnik spalin - gdyby benzynę spalić w idealnych chemicznie warunkach pozostanie tylko dwutlenek węgla i woda (pomijając pozostałości po dodatkach uszlachetniających)- bo takie są produktu spalania węglowodorów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi