Rozio Opublikowano 1 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2005 Mam zamiar wykonać nowy ukł. wydechowy do silnika 2T, oczywiście jego wymiary chce najpierw obliczyć. I tu pojawia się problem : we wszystkich wzorach jakimi dysponuje czasy otwarcia okienek wymagane są jako kąty obrotu wału, natomiat ja mam je tylko jako jako wysokość okenka w mm. Moje pytanie : jak przeliczyć tą wysokość na kąt obrotu wału ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ural_zgora Opublikowano 1 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2005 Na pewno da sie wyliczyc. A nie lepiej zrobic pomiar? dajesz tlok w polozenie kiedy okienko jest zamkniete (na granicy zamkniecia - dalszy obrot walu spowoduje otwarcie) , zaznaczasz punkt (i teraz zalezy od budowy silnika - moze byc na kole iskrownika, badz czyms innym, lub dorabiasz sobie jakis krazek wyskalowany w stopniach i umieszczasz go na koncowce czopu walu korbowego im wieksza srednica tym dokladniej okreslisz kat)). Pozniej krecisz walem korbowym tak aby okienko zostalo calkowicie odsloniete przez tlok i znowu zaznaczasz punkt, badz odczytujesz ze skali katowej itp. [ Dopisane: 01-12-2005, 14:58 ]Jak chcesz to daj znac to moge ci wyslac skan ksiazki z obliczeniami drogi tloka w funkcji obrotu walu korbowego. Ale tam trzeba znac promien wykorbienia i dlugosc korbowodu tak ze bez rozbiorki silnika sie nie obejdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z3US Opublikowano 1 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2005 A ja wiem, że istnieje specjalny program do liczenia wydechów w 2T. Niestety niewiem jak sie nazywa. Screen z programu jest z wydechem do Jawy 50 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ural_zgora Opublikowano 1 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2005 Extra !!! w sumie moznaby jakis programik samemu zrobic tylko trzeba miec wszystkie te wzory ktore beda liczyc na podstawie danych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z3US Opublikowano 1 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2005 Też nad tym myslałem. Hmm, Rozio ma wzory, a na forum napewno znajdzie sie ktoś, kto by potrafił wyczarować taki program. Myśle że wiele osób było by wdzięcznych za zrobienie takiego programiku. Gdybym miał jakieś pojęcie na ten temat to bym sie wziął za to, ale jakoś nie orientuje sie w tych sprawach zabardzo :? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marzier Opublikowano 1 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2005 Witam Panowie!Ja jestem za i chętnie nabyłbym taki programik :P Muszę niestety w swojej CZ 514 zrobić dyfuzor z prawdziwego zdarzenia, zadowoliłbym sie dolnym takie bywały w modelach 980Mam kolesie który zrobił dyfuzor do MZ i jest fajnie :lapad: ale brak kontaktu czasowy!czytalem coś na stronie o dyfuzorach ale linka nie mogę znaleźća nie znalazłemhttp://2takt1.w.interia.pl/rasowanie/9,98/9,98.htmnarka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ural_zgora Opublikowano 1 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2005 Tak prymitywnie to mozna by wklepac w excela te wzorki , zrobic rysuneczek z wymiarami ktore by sie zmienialy. W pascalu tez by takie cos dalo rade tylko czy teraz ktos to uzywa?A tak pozatym to trzeba miec troche checi :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DiboS60 Opublikowano 1 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2005 Kurde niema co na pale robic :P Tylko kto sie podejmie zrobienia takiego programiku :lapad: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lucas Opublikowano 1 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2005 ten program to jakieś lekkie nieporozumienie chyba a gdzie ilość KM, moment, ilość obrotów i inen parametry??? Ja miałem wzory do obliczania wydechów w 2 t to było z 5 kartek A4 i to nie taka prosta sprawa była. Chcecie sie dowiedzieć jak sie robi pożądne wydechy zapytajcie LUK`a to napewno sie dowiecie. Robił dyfuzory z 2 stożków idealnie dopasowane objetosciowo i parametrami do danego silnika, i jak sam stwierdził daje sie odczuć dużą różnice wiec nie zje****ł roboty napewno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marzier Opublikowano 1 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2005 http://www-staff.lboro.ac.uk/~elvpc/bikes....rogs/expch.htmltu luc sie krecił i jakieś wzory są! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sovietek Opublikowano 1 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2005 wszystkich rządnych wiedzy na temat ten, i inne, odsyłam do stronki http://kubajawax.friko.pl/usprawnienia.htm <------ a dokładniej do artykółów Tomka Sałka. sporo na temat układów wydechowych oraz ogólnego usprawniania i tuningu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lucas Opublikowano 1 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2005 a ja odsyłam do książki Two Stroke Performance Tuning by A. Graham Bell bardzo obszerna i po angielsku ale wiedzy naprawde wiele Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rozio Opublikowano 2 Grudnia 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2005 A nie lepiej zrobic pomiar?z pomiarem to byłby spory problem - silnik jest już w częsciach. Jak chcesz to daj znac to moge ci wyslac skan ksiazki z obliczeniami drogi tloka w funkcji obrotu walu korbowego. Ale tam trzeba znac promien wykorbienia i dlugosc korbowodu tak ze bez rozbiorki silnika sie nie obejdzie.Wyślij proszę na [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DiboS60 Opublikowano 2 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2005 yyy nie jestem orłem z matematyki 8) :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomason2 Opublikowano 2 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2005 Stanowczo jestem ZA :mrgreen: Więc robić taki program..... :twisted: P.S. A ten program ze screenu to byłby niezły Cytuj Honda CBR F4 99 http://www.cbrf4.blogspot.com - moja przygoda z motocyklem Honda CBR F4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi