Zbig Opublikowano 28 Sierpnia 2005 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2005 Zgadza sie on tylko zlicza impulsy (czyli obroty kola), po to musisz podac obwod kola. Odleglosc od piasty nie ma znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam Opublikowano 28 Sierpnia 2005 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2005 O dzieki zbiq... Tez to wiedzialem ale jakos zakapowac nie moglem ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emzet Opublikowano 28 Sierpnia 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2005 Zgadza sie on tylko zlicza impulsy (czyli obroty kola), po to musisz podac obwod kola. Odleglosc od piasty nie ma znaczenia. tylko ze... w danej jednostce czasu zliczy wiekszą ilosc impulsów jezeli magnes bedzie blizej piasty niz jesli byłby blizej rawki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jack Opublikowano 28 Sierpnia 2005 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2005 Cześć Nie no Emzet, ilość impulsów zależy tylko od obrotów koła a te są niezależne od położenia magnesu.Natomiast im bliżej osi obrotu tym mniejsze siły będą działaćna magnes, czyt. mniejsza szansa, że odpadnie.To jedyna kwestia oprócz ew. braku miejsca jeśli chodzio pytanie: gdzie zamieścić? Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m16 Opublikowano 29 Sierpnia 2005 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2005 tylko ze... w danej jednostce czasu zliczy wiekszą ilosc impulsów jezeli magnes bedzie blizej piasty niz jesli byłby blizej rawkiNo nie :mrgreen: I on jest na Fizyce :mrgreen: Doczep do szprychy (dowolnej) 2 nitki (gumki, tasiemki itp) jedna zaraz przy feldze a druga przy piascie. Powoli obracaj kolem i zobacz co sie stanie :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: PS: Dla calkiem niekumatych zagadka - Ktora nitka zrobi wiecej obrotow przy 3 obrotach kola ? :mrgreen: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MłodyVFR Opublikowano 29 Sierpnia 2005 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2005 Natomiast im bliżej osi obrotu tym mniejsze siły będą działać na magnes, czyt. mniejsza szansa, że odpadnie. To jedyna kwestia oprócz ew. braku miejsca jeśli chodzi o pytanie: gdzie zamieścić? mniejsze sily - takale tez wiekszy blad im dalej od osi kola umiescisz magnes, tym dokladniej zostanie zliczony impuls - bo magnes tylko przejdzie w pozycji pionowej przez czujnik, a blisko osi magnes jest dluzej w polu czujnika i impuls jest niejednoznaczny. sily bym olal - nie slyszalem jeszcze, zeby komus odpadl magnes. zreszta mozna kupic go osobno w razie czego ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emzet Opublikowano 29 Sierpnia 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2005 I on jest na Fizyceco ja poredze ze na fizyce mam ciekawsze zajecia ;) przyznaje sie - mój bład [ Dopisane: 29-08-2005, 20:49 ]no dobra, przyszło, przy zamontowaniu troche sie napociłem... czujnik przyczepiłem do zacisku wiercac małe dziurki z tymze zacisku i spinajac to wszystko "trytrytką", magnesik uzyłem od starego licznika od roweru (łatwiej zamocowac na grubej szprysze. (chyba tak sie odmienia :? ). licznik na kierze pasuje idealnie. testy... beda moze jutro, moze w srode.fotki zrobie pózniej. zobaczymy czy to w ogóle zadziała ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jack Opublikowano 29 Sierpnia 2005 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2005 Cześć MłodyVFR - kwestia czasu i błędu.Wyobraźmy sobie nawet niewielką prędkość dla uproszczenia np. 7,2km/h,tj. 2m/s. Magnes zamieszczony w połowie odl. od osi do podłożaporusza się z prędkością 100cm/s a dystans na którym czujnikodbiera przejście magnesu to wartość rzędu centymetra, no przyjmijmyidąc za Twoją teorią 2cm, co daje czas odebrania impulsu 1/25s.W tym czasie musiałyby zajść zmiany albo we właściwościachmagnesu albo czujnika albo ekranowania.To o czym my tu mamy dywagować: że się zmieniają własności magnesu,czujnika, wstrząsy przerywają połączenie, może akurat magiczna kropelka wody w tym czasie sobie przeleci? - bzdury.Czujnik odbiera jeden impuls a układ elektroniczny przelicza ten impulsw funkcji czasu z tych danych generując wszystkie obliczenia.Liczy się tylko ilość impulsów a nie czas ich zbierania a 2m/s podałemjako przykład niewielkiej prędkości i żeby sobie uzmysłowić, że tam nic więcej się nie odbywa w skali tego co się w czasie jazdy dzieje. Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam Opublikowano 30 Sierpnia 2005 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2005 Cześć MłodyVFR - kwestia czasu i błędu.Wyobraźmy sobie nawet niewielką prędkość dla uproszczenia np. 7,2km/h,tj. 2m/s. Magnes zamieszczony w połowie odl. od osi do podłożaporusza się z prędkością 100cm/s a dystans na którym czujnikodbiera przejście magnesu to wartość rzędu centymetra, no przyjmijmyidąc za Twoją teorią 2cm, co daje czas odebrania impulsu 1/25s.W tym czasie musiałyby zajść zmiany albo we właściwościachmagnesu albo czujnika albo ekranowania.To o czym my tu mamy dywagować: że się zmieniają własności magnesu,czujnika, wstrząsy przerywają połączenie, może akurat magiczna kropelka wody w tym czasie sobie przeleci? - bzdury.Czujnik odbiera jeden impuls a układ elektroniczny przelicza ten impulsw funkcji czasu z tych danych generując wszystkie obliczenia.Liczy się tylko ilość impulsów a nie czas ich zbierania a 2m/s podałemjako przykład niewielkiej prędkości i żeby sobie uzmysłowić, że tam nic więcej się nie odbywa w skali tego co się w czasie jazdy dzieje. Jacek Taaaa... i jaki z tego morał?? Zakładamy liczniki!! Ja już mam :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbig Opublikowano 30 Sierpnia 2005 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2005 Ja nigdzie nie wiercilem. Staram sie jak najmniej ingerowac w "oryginal".Czujnik zamontowalem opaska do zacisku, wstawil bym fotke, ale nie bardzo wiem jak :?: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m16 Opublikowano 30 Sierpnia 2005 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2005 Podeslij na [email protected] to wstawie za Ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mati Opublikowano 30 Sierpnia 2005 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2005 Emzet a po odpaleniu jawy licznik nie pokazuje farmazonów?kontaktron walnij na oslone lancuchaA nie sensor :?: :?: :mrgreen: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MłodyVFR Opublikowano 30 Sierpnia 2005 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2005 W tym czasie musiałyby zajść zmiany albo we właściwościach magnesu albo czujnika albo ekranowania. ...albo odleglosci czujnika od magnesu i w przypadku gdy jest on poziomo, pole magnetyczne narasta powoli i gdy czujnik bedzie blizej szybciej go wychwyci, a gdy bedzie dalej - pozniej. gdy magnes jest idelanie pionowo mozna zaobserowac rozklad pola magnetycznego jako szpilke, a gdy poziomo jako zalozmy trojkat - pole narasta wolniej. odleglosc sie zmienia, bo kolo pracuje na szprychach na zakrecie, nawet mocno naciagnietych. fakt, ze blad, o ile faktycznie bedzie, bedzie minimalny, takze masz chyba racje - nie bedzie chyba wplywu zamocowania magnesu na blad pomiaru, chyba, ze w ekstremalnych szerokosciach szczeliny miedzy magnesem a czujnikiem - wtedy to moze miec wplyw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enduromaster Opublikowano 30 Sierpnia 2005 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2005 a nie lepiej na tarczy hamulcowej go zamontowac ? Cytuj transport bus + 4osstała trasa Łódź-Paryż-ŁódźPW, GG lub 663 231 860 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m16 Opublikowano 30 Sierpnia 2005 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2005 A nie sensor W wiekszosci przypadkow sensor jest kontaktronem wiem czemu sie czepiasz... wstawil bym fotke, ale nie bardzo wiem jak Podeslij na [email protected] to wstawie za CiebieMowisz masz. www.m16.is.net.pl/rowerowy1.jpgwww.m16.is.net.pl/rowerowy2.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi