Krzych16 Opublikowano 22 Lipca 2005 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2005 Pytam z czystej ciekawości może bardziej właścicieli gsx750f"jajo"czy w mojej mi licznik "buksuje"czy możliwe że to "cudo"się bujneło do 240 km/h,katalogowo ma napisane 220,zanaczam że rozmiar opon i zebatek jest orginalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hiszpan Opublikowano 22 Lipca 2005 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2005 liczniki zazwyczaj zawyżają wskazanie predkości o około 10% 220km/h+10% daje właśnie około 240km/h. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniek_7 Opublikowano 22 Lipca 2005 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2005 Licznik może Ci tyle pokazać. W zzr600, któy katalogowo ma max 235, licznik pokazał prawie 260... więc pokazać może. Cytuj Mózg elektroniczny będzie za nas tak myślał, jak krzesło elektryczne za nas umiera... (S.J. Lec) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crazy_chris Opublikowano 22 Lipca 2005 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2005 bodajże w Motocyklu podają przy okazji testów prędkości wskazane przez "budzi" z rzeczywistymi, jak masz ochotę poszukaj w necie, może coś znajdziesz o jajku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olsen Opublikowano 23 Lipca 2005 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2005 Mi też kiedyś na "budziku" w Bandicie wyskoczyło 230 km/h, ale jestem przekonany, że w rzeczywistości prędkość była niższa. Zawsze należy uwzględniać przekłamania licznika. Swoją drogą ciekawi mnie, jak to jest w przypadku wyświetlaczy ciekłokrystalicznych, czy też tak przekłamują jak tradycyjne, wskazówkowe liczniki. Cytuj Romet Pony > Romet Ogar 205 > MZ ETZ 251 > Suzuki GSF 600 S Bandit i Peugeot SV 50 > Yamaha YP 250 R X-Max > Merida Freeway 9300 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam Opublikowano 23 Lipca 2005 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2005 Najlepsze pomiary dają ponoć zwykłe liczniki rowerowe (tylko trzeba umiec dobrze założyć). Ja kiedys przerobiłem licznik przy simsonie skuterze na elektroniczny i pokazywał idealna predkosc (sprawdzone!!). Mylą ponoć sie nie wiecej niz 1% ale ile w tym prawdy nie wiem. Może warto sie zastanowić?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz Opublikowano 24 Lipca 2005 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2005 Co do liczników rowerowych to powinny sobie poradzić... tak mi się wydaje.... Z własnego doświadczenia wiem, że są w miarę dokładne... (przynajmniej na rowerze :evil: ) ...sprawdzałem go na 3 kilometrowym odcinku (2razy) i za każdym pokazywał 3.06km przy 3 km, więc błąd wynosi zaledwie 2%... ale jestem przekonany, ze gdybym jeszcze pokombinował z ustawieniami, to możnaby go zmniejszyć do niecałego %... :) ...a zakres prędkości takiego urządzenia to 0-300km/h więc powinien sobie poradzić np. na "jajku" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LUZIPOWER Opublikowano 24 Lipca 2005 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2005 Swoją drogą ciekawi mnie' date=' jak to jest w przypadku wyświetlaczy ciekłokrystalicznych[/quote']tez jestem ciekaw ! jak testowalem GSXF6 92r. to pokazywal mi maxa 230 ! a za mna jechal kumpel CEBRA F4sport i na cieklokrystalicznym tez mu pokazywal 230 wiec albo obydwa klamaly, albo serio tyle symkalem ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIMI Opublikowano 24 Lipca 2005 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2005 ...a zakres prędkości takiego urządzenia to 0-300km/hwoww...nie wiedziałem ze liczniki rowerowe mają taką skale...ciekawe :roll: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz Opublikowano 24 Lipca 2005 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2005 ...a zakres prędkości takiego urządzenia to 0-300km/hwoww...nie wiedziałem ze liczniki rowerowe mają taką skale...ciekawe :roll: ....przynajmniej tak jest napisane w instrukcji, ale sam nie miałem okazji przetestować... :) :-D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jack Opublikowano 25 Lipca 2005 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2005 Cześć Są również wersje które pokazują odczyt do 999km/h oprócztego można jeszcze pomieszać wprowadzając inny obwód koła co na tych do 300km/h daje również pole do popisu dla maniaków prędkości.(! rozważania czysto teoretyczne jak dla mnie) Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz Opublikowano 26 Lipca 2005 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2005 no właśnie..... czysto teoretyczne i moim zdaniem zupełnie bez sensu.... wróćmy do tematu... ...nie o to chodzi żeby sobie wklepać kosmiczny obwód koła (choć i ta opcja jest ograniczona....) ale o to że liczniki rowerowe są dokładniejsze (podobno) od motocyklowych prędkościomierzy... ...kolejna sprawa.... jeżeli licznik wyskalowany jest do 300 km/h to nie pokaże on więcej nawet jeżeli prędkość będzie wynosiła 999 km/h :) tak jak np. mi nie pokaże prędkości niższej niż 3 km/h, bo tak jest wyskalowany że albo jedzie się 0 albo więcej niż 3 na godzinę... i tyle 8) pozdrawiamTomasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniek6r Opublikowano 26 Lipca 2005 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2005 cze.nie wiem czy tak jest w kazdym moto ale niedawno przeczytalem wypowiedz posiadacza jajka i przyznal ze liczniki potrafia w nich ostro klamac, napewno bardziej niz w innych:P nara Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jack Opublikowano 26 Lipca 2005 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2005 Cześć Coś mi się jeszcze w tej materii przypomniało:liczniki pojazdów homologowanych na rynek niemieckimogą mieć dopuszczalny zakres błędu wskazaniaod 0 do 8% na plus.Ponieważ spora część moto sprowadzonych bywa z Niemiec ....np. 245/260 miałoby spory sens.U nas liczniki również mają jakiś dop. zakres błędu i również jest on na plus. Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojciechnowak Opublikowano 27 Lipca 2005 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2005 liczniki rowerowe nie uwzgledniaja zmiany wysokosci opony podczas duzej predkosci, opona robi sie wyzsza w profilu i wezsza im szybciej kreci sie kolo. Przerabialem ten temat i licznik rowerowy powyzej 80 km/h zaniza. Licznik standardowy zawyza. Najlepiej zmierzyc radarem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi