Skocz do zawartości

Pękająca rama w ZX9 98-01

dudek
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!Czy spotkaliście się kiedyś z pękającą ramą w Kawie ZX9 rocznik 98-01 w skutek jazdy na gumie?Słyszałem, że właśnie jeżdżąc na kole można doprowadzić do takiego typu uszkodzenia. Jeśli spotkaliście się z czymś takim, to napiszcie w którym miejscu powstają pęknięcia.Dzięki PZDR

witam

ktos kiedys opisywal ten problem nie jest to czeste ale trafia sie peka chyba na glowce ramy ale pewny nie jestem

KomaRR -->Simson S51-->2 x ETZ 250 i 251--->KLR 650 A1--> XR 600R - 94--->Obecnie VFR 800 Fi -98 oraz KTM LC4 620 GS - 98 na FCR 41

http://www.bikepics.com/members/rysiek24/

ktos kiedys opisywal ten problem nie jest to czeste ale trafia sie peka chyba na glowce ramy ale pewny nie jestem

bosz!!!

to po co pisać coś' date=' czego się nie wie???

licznik nabijać?

w kawach ZX6/9 pęknięcia pojawiały się z reguły po wewnętrznej stronie ramy - mniej więcej na wysokości airboxu.

wystarczy do tego zdjąć bak (4 śrubki) i widać dobrze.

na szczęście nie było to tak spektakularne, jak w nowych SRADach....

http://www.1tail.com/2005_gsxr_frame/default.asp

Ja widziałem takie pęknięcia w zx6r, za to w pewnej dziewiątce widziałem małą ryskę. Z racji tego że nie był, to mój motocykl, to nie drapałem lakieru aby zobaczyć co jest podspodem, więc nie jestem pewien czy było to pęknięcie, czy szpachtlowanie ramy.

• 2 tygodnie później...
dudek-nie wiem skąd masz te informacje o ZX9.Z tego co wiem to była przypadłosc wyłacznie zx6.Ja miałem ostatnio dziewiatke 98rok i rama była ok.Żadnych pekniec i odkształceń.

a czy jak obejrzysz jedno moto i będzie OK, to można wnioskować na tej podstawie o wszystkich?

moja też ma ramę OK, co mnie zmienia faktu, że zdarzało się 9kom i 6kom, że ramy pękały.

tyle.

Ramy pękały jak i w ZX-6 tak i w ZX-9. Tylko z tego co wiem ZX-9 miały dłuższą żywotność.Ale jesli ktoś nie umiejętnie stawia Zx-9 na gume lub dopiero próbuje to robić(ciezkie opady) to w koncu sie złamie...Z góry nie polecam latania na jednym kole w tych modelach... ;)