FJ1100 Opublikowano 17 Lutego 2003 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2003 Czy mógłby ktoś mi wyjaśnić co się dzieje z moim rozrusznikiem? :) Jeżdżę FJ1100. Przy odpalaniu rozrusznik czasem "kręci" dobrze, a za innym razem to jak by chciał a nie mógł. Wygląda to wtedy tak jakby to była wina akumulatora (co jednak jest wykluczone).PROSZĘ O POMOC!!! :idea: [/i] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vx800 Opublikowano 17 Lutego 2003 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2003 Jak na mój gust masz zje**ny rozrusznik :lol: :lol: :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administrator Dominik Szymański Opublikowano 17 Lutego 2003 Administrator Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2003 Mimo wszystko sprawdziłbym akumulator - zwykle takie obajawy są, gdy klemy się zabrudzą wskutek ulatniania się elektrolitu. Nie wiem, jakie są konkretnie objawy złego działania rozrusznika, ale jeśli takim objawem jest "przekręcanie" się, nie łapanie rozruchu, śliskanie się rozrusznika, to oznacza, że do wymiany jest bendix. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pipcyk Opublikowano 18 Lutego 2003 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2003 Mogą być jakieś styki utlenione. Sprawdź sobie napięcie na zaciskach rozrusznika a następnie uruchom go odczytując jednocześnie wskazania miernika. Nie wiem jaka jest moc rozrusznika w FJ i pojemność akumulatora ale napięcie nie powinno spaść poniżej 10 VJeżeli jest niższe sprawdź połączenia przewodów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kazmir Opublikowano 18 Lutego 2003 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2003 Z opisu wygląda to na zużyte tulejki. Twornik może ocierać o stojan i wtedy rozruszik ma duże opory i kręci jak to mówisz: to jak by chciał a nie mógł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FJ1100 Opublikowano 18 Lutego 2003 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2003 Dzięki, ze zwróciliście na to uwagę :) Odnoośnie wypowiedzi Dominika:- klemy są ok. Mam nowiutki akumulator.- bendix też odpada bo ani razu nie zdarzylo się, aby rozrusznik mi się ślizgał. Kręci za każdym razem - tylko czasem żwawo, a czasem nie. Cze Pipcyk. Styki mam przeczyszczone papierkiem, ze błyszczą jak u psa jajca..., Efektu za bardzo nie widać -dalej to samo. Raz dobrze, raz nie... Będę musiał w takim razie sprawdzić na nim napięcie, choć połączenia są ok. Witam Kazmir. Z początku też tak pomyślałem, ale u mnie nie ma tulejek tylko łożyska, które nie wykazują zresztą żadnych objaw zużycia - więc ocieranie twornika o stojan wykluczone - tym bardziej, że po rozebraniu nie było żadnych wskazujących na to śladów. Myślałem tak sobie, że walnęło mi może jakieś uzwojenie na tworniku lub stojanie, ale sam to raczej wykluczam. Gdyby tak było to prawidłowo nie zakręciłby ani razu. vx800 - bardzo śmieszne Jaca. Jak tam było na kuligu? :D NO I O CO CHODZI :?: :?: :?: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pipcyk Opublikowano 18 Lutego 2003 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2003 Czasami zacinają się szczotki w szczotko trzymaczach. Jeżeli rozrusznik jest czterobiegunowy ( dwie pary szczotek rozmieszczone co 90 stopni) to przy zaciętej szczotce będzie się zachowywał tak jak piszesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FJ1100 Opublikowano 18 Lutego 2003 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2003 U mnie rozrusznik jest dwubiegunowy, lecz nie zwróciłem uwagi na to czy szczotki miały tam swobodny przesów. Będę musiał to sprawdzić (... i znów zdejmowanie gażników). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pipcyk Opublikowano 18 Lutego 2003 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2003 Jeżeli rozrusznik jest dwubiegunowy i zawiesiła się szczotka to w ogóle nie zakręci. Prawdopodobnie to inna przyczyna. Ale stan szczotek nie zawadzi sprawdzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FJ1100 Opublikowano 18 Lutego 2003 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2003 wiem, wiem - ale może być znowu tak, że tylko czasem coś nie załapuje i wtedy słabo kręci. Może to by tłumaczyło to,że miałem ciemne styki - jakby troszke nadpalone. Przeczyściłem je ale dalej to samo. Może właśnie z tego powodu o którym wspomniałeś. Napisałem ci co nieco na temat kolanka z nierdzewki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pipcyk Opublikowano 18 Lutego 2003 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2003 wiem, wiem - ale może być znowu tak, że tylko czasem coś nie załapuje i wtedy słabo kręci. Może to by tłumaczyło to,że miałem ciemne styki - jakby troszke nadpalone. No to Masz co robić. Uciekaj sprzed komputera i marsz do garażu. :) :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cabaniero Opublikowano 18 Lutego 2003 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2003 spróbuj może z przekaźnikiem rozrusznika....ja miałem podobny problem w zygzaku, przyczyną był przekażnik...miał nadpalone styki.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PGR Opublikowano 18 Lutego 2003 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2003 To moze byc sprzegielko tylko dlaczego czasem kreci a czasem nie... hmmm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nakedbike Opublikowano 18 Lutego 2003 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2003 Mi też się wydaje że to sprzęgiełko.Kolega w CBR 1000 ma dokładnie to samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PGR Opublikowano 18 Lutego 2003 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2003 Moj kolo tez tylko ze w XZ a tam to standard :D :? Musisz to obadac w tym FJ-ucie 1100 :) 8) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi